En mulighetsstudie har identifisert 14 potensielle steder på Østlandet for en ny, stor sprengstoffabrikk. Anlegget er ment å øke produksjonen av militært sprengstoff.
Flere ordførere i de aktuelle kommunene, som Skien, Drammen, Modum og Lunner, ble overrasket over å finne sine kommuner på listen. Chemring Nobel er tiltenkt å eie og drive anlegget, som kan bli Europas største.
Asker er en naturlig kandidat på grunn av eksisterende virksomhet, men møter lokal motstand på grunn av forventede naturinngrep. Flere politikere utenfor Oslo-området er positive til etableringen grunnet potensielle arbeidsplasser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Et stort skogsområde i Asker risikerer å bli brukt til bygging av en sprengstoffabrikk for Chemring Nobel, for å øke produksjonen av militært sprengstoff grunnet underskudd i Europa. Forslaget har utløst sterk motstand fra lokalbefolkningen og Naturvernforbundet, som frykter store konsekvenser for dyreliv og friluftsliv. Over 3000 personer har signert et opprop mot planene. Samtidig argumenteres det med at fabrikken vil gi 400 arbeidsplasser og nærhet til eksisterende anlegg. En mulighetsstudie skal presenteres for politikerne i Asker kommune for å belyse konsekvensene.
2 måneder siden
Forsvarsdepartementets planer om å bygge en stor sprengstoffabrikk i Hurummarka i Asker har utløst kraftige protester. Lokalpolitikere og miljøvernorganisasjoner frykter konsekvensene av inngrepet i naturen og etterlyser en grundigere vurdering av alternative lokasjoner. Fabrikken, som skal øke produksjonen av avanserte eksplosiver, kan beslaglegge et område på hele 4,4 kvadratkilometer. Naturvernforbundet og MDG kritiserer prosessen og mener at beslutningen om lokalisering allerede synes å være tatt. Asker kommune forsvarer sin involvering og understreker behovet for en omfattende konsekvensutredning som også inkluderer alternative plasseringer.
4 dager siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen krever at planene om en ny stor sprengstofffabrikk på Hurum stoppes. Regjeringen har lansert et mulighetsstudie sammen med Chemring Nobel for å øke produksjonen av militært sprengstoff som følge av krigen i Ukraina. Planene innebærer å sperre av et 4,4 kvadratkilometer stort skogsområde nær eksisterende fabrikk. Lokalbefolkning og miljøvernere reagerer sterkt, og lokalpolitikere mener prosessen har vært udemokratisk. Martinussen kritiserer at andre aktuelle steder ikke er vurdert grundig, og frykter naturødeleggelser og økte utslipp i Oslofjorden. Forsvarsdepartementet avviser at lokaliseringen er endelig, og understreker at miljøhensyn inngår i vurderingene. Politikerne er splittet, der noen prioriterer nasjonal sikkerhet fremfor miljøhensyn, mens andre krever grundigere utredninger før beslutning.
1 måned siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
2 måneder siden
I Lillestrøm kommune vurderes det å bygge et stort skyteanlegg med 69 skytebaner, som kan bli et av Nord-Europas største. Anlegget er tenkt plassert i et skogsområde hvor det også er foreslått å sette opp vindmøller. Dette har skapt bekymring blant innbyggere og naturvernere, som frykter støy, naturtap og verdifall på boliger. Naturvernforbundet kritiserer planene sterkt, mens ordføreren understreker at det er en tidlig fase, og at alle konsekvenser skal utredes før en avgjørelse tas.
10 dager siden
Chemring Nobel, en norsk produsent av høyeksplosiver, opplever økt etterspørsel på grunn av geopolitiske spenninger og økte forsvarsbudsjetter. Selskapet er en viktig leverandør til Nato og Ukraina, og utvider nå produksjonen for å møte behovet. Utfordringer i verdikjeden og begrenset produksjonskapasitet skaper bekymring. Høyre har foreslått tiltak i Stortinget for å øke produksjonen raskere, blant annet ved å gi økonomiske garantier og sikre tilgang til strøm. Forsvarsdepartementet vurderer også lokasjon for et nytt produksjonsanlegg som vil mangedoble kapasiteten innen 2030.
1 måned siden
Norsk Kjernekraft planlegger å bygge et kjernekraftverk i Halden, som potensielt kan bli Norges største kraftverk med en årlig produksjon på 10 TWh. Selskapet har offentliggjort visualiseringer av anlegget og tilpasset designet for å redusere visuell påvirkning på omgivelsene. Selv om leverandør av reaktorene ennå ikke er valgt, er selskapet trygge på at prosjektet kan realiseres. Samtidig viser flere politiske partier, inkludert Høyre, en økende interesse for kjernekraft, og det pågår en nasjonal utredning om kjernekraft i Norge.
2 måneder siden
Over hundre demonstranter møtte opp i Asker for å protestere mot planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka. Demonstrantene, inkludert lokale beboere og miljøvernorganisasjoner, uttrykker bekymring for miljøkonsekvensene og føler seg oversett i beslutningsprosessen. Forsvarsdepartementet og Chemring Nobel presenterte en mulighetsstudie for formannskapet i Asker, med mål om å sikre Norges og Natos forsvarsevne. Selv om ingen endelig beslutning er tatt om lokasjon, fremstår Hurum som det mest aktuelle alternativet. MDG og Rødt har etterspurt informasjon om vurderte alternativer, uten å få konkrete svar fra regjeringen.
1 måned siden
Artikkelen omhandlar den aukande utbygginga av små kraftverk i Noreg, trass i at myndigheitene slit med å få sving på kraftløftet. Jens Stoltenberg sin tale om at «smått er godt» har ført til ein boom i småkraftverk, der det no er 1433 slike anlegg. NRK si kartlegging viser at 62 nye er under bygging og 158 er godkjende, noko som til saman kan gje 1,4 TWh. Tilhengarar meiner dette er nødvendig for det grøne skiftet og distriktsutvikling, medan motstandarar peikar på skadane på vassdrag og at eit fåtal store kraftverk kan vere meir berekraftig. Samstundes meiner Fornybar Noreg at alle former for fornybar energi trengst for å nå klimamåla.
2 måneder siden
Arkeologiske funn av 14 boplasser fra steinalderen på Rygge flystasjon kan potensielt forsinke USAs planlagte utbygging av militær infrastruktur. Før amerikanerne kan starte byggingen, må arkeologer sikre og dokumentere kulturminnene. Utgravningene, som krever sikkerhetsklarering, er planlagt gjennomført våren og sommeren 2025. Funnene omfatter bearbeidet flint, noe som tyder på at området ble brukt til jakt og redskapsproduksjon. Forsvarsbygg har søkt om dispensasjon for å bygge, men understreker at utgravingene må fullføres først. Det er foreløpig usikkert om dette vil føre til forsinkelser i de amerikanske byggeplanene.