Arbeiderpartiet har snudd og vil nå utrede kjernekraft som en mulig energikilde i Norge. Dette fremgår av programkomiteens forslag til nytt partiprogram.
Tidligere har partiet stemt ned lignende forslag og avvist kjernekraft som relevant frem mot 2030.
I programmet understrekes også viktigheten av nasjonal råderett over kraftressursene, og det slås fast at utenlandskablene til Danmark ikke skal erstattes for å redusere prissmitten fra Europa.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité har foreslått å ikke fornye de to kraftkablene til Danmark som blir utdatert i 2026, som en del av partiets nye politikk. Dette kommer samtidig som strømprisene har nådd rekordhøye nivåer, med priser på over 10 kroner per kWh. Komiteen ønsker også å innføre flere fastprisavtaler for husholdninger, noe som vil redusere mengden strøm som handles på børs. I tillegg understrekes behovet for økt kraftutbygging i Norge. Det endelige programmet, som skal danne grunnlaget for neste stortingsperiode, skal vedtas på Arbeiderpartiets landsmøte i april.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet vil nå utrede kjernekraft som en mulig energikilde i Norge, etter å tidligere ha vært skeptisk. Flere partier på Stortinget støtter utredning, noe som kan gi flertall for kjernekraft etter valget. Ap erkjenner utfordringer knyttet til kostnader, tidsbruk og avfallshåndtering, men ser behov for å vurdere alle alternativer for å dekke Norges kraftbehov. Internt i Ap har det vært en kamp om kjernekraft, og partiet har også uenigheter om bolig- og oljepolitikk.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
1 måned siden
Høyre er i ferd med å endre sitt partiprogram for å inkludere en mer positiv holdning til kjernekraft, og åpner for private aktører som vil utvikle kjernekraft i Norge. Inspirasjonen kommer fra Norsk Kjernekraft, men partiet understreker at etablering av kjernekraft krever mye fra staten. Selv om formuleringen «velvillig innstilt» er forsiktig, signaliserer den en potensiell åpning. Norsk Kjernekraft ønsker en tydeligere forpliktelse, mens en valgekspert tolker det som et signal om en godkjenningsprosess. Høyre er samtidig kritisk til regjeringens manglende satsing på kraftproduksjon.
2 måneder siden
Rødts Mímir Kristjánsson ønsker et linjeskifte i partiet angående kjernekraft, og mener den kan være en trygg energikilde for Norge. Han leder arbeidet med Rødts nye partiprogram og mener motstanden mot kjernekraft er irrasjonell, og viser til at andre kraftkilder har høyere dødsfall per kilowattime. Flere partier støtter utredninger om kjernekraft, mens Fremskrittspartiet er en pådriver for thoriumbasert kjernekraft.
2 måneder siden
Etter Senterpartiets uttreden fra regjeringen grunnet uenighet om EUs energipakke, presenterer statsminister Jonas Gahr Støre nye tiltak for å redusere strømprisene og styrke kontrollen over kraftressursene. Regjeringen foreslår en fastpris på 40 øre/kWh som et alternativ til strømstøtten, samt kutt i moms på nettleie. De vil ikke innføre EUs markedsregelverk eller bygge nye utenlandskabler. I tillegg vil regjeringen samarbeide med de nordiske landene for å stabilisere prisene. Disse tiltakene er et resultat av Arbeiderpartiets arbeid både i regjering og i forbindelse med nytt partiprogram.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer nye strømtiltak der de ønsker å inkludere bedrifter og organisasjoner i en «Norgespris»-modell, i tillegg til husholdninger og hytter. Partiet vil regulere kraftsystemet for å stabilisere strømprisene på rundt 40 øre/kWt, blant annet ved å strupe eksporten gjennom likestrømskabler ved høye priser. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ta tilbake nasjonal kontroll over strømpolitikken ved å kontrollere utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft og endre Statkrafts rolle til å prioritere kraftutbygging fremfor høyest mulig overskudd. Senterpartiet ønsker også å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER og stanse ytterligere elektrifisering fra land, samt si nei til EUs fjerde energimarkedspakke.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité har lagt frem forslag om å ikke fornye de to kraftkablene til Danmark som blir utdatert i 2026, som en del av tiltakene for å redusere de høye strømprisene. Energiminister Terje Aasland beskriver dagens strømpriser som «hinsides», og partiet mener systemet er ute av kontroll. Programkomiteen arbeider med å utforme partiets politikk for neste stortingsperiode, som skal vedtas på landsmøtet i april. Samtidig videreføres strømstøtten, som reduserer regningen for forbrukerne, men regjeringen understreker at dette kun er en midlertidig løsning. Torsdag nådde strømprisene rekordhøye nivåer på 13 kroner per kilowattime i Sør-Norge.
2 måneder siden
Senterpartiet presenterer en ny strømpolitikk som inkluderer en norgespris for strøm også for næringslivet. Partiet ønsker mer stabilitet og kontroll over norsk kraftpolitikk, og vil fase ut elavgiften. De foreslår flere grep for å senke strømprisene, inkludert å hindre tettere tilknytning til EUs energimarked, ta kontroll over utenlandskablene, og finansiere oppgradering av sentralnettet over statsbudsjettet. Senterpartiet vil også tvinge Statkraft til å bygge ut mer vannkraft, melde Norge ut av EUs energibyrå Acer, og reforhandle avtaler om kraftkabler til utlandet.