Rødts Mímir Kristjánsson ønsker et linjeskifte i partiet angående kjernekraft, og mener den kan være en trygg energikilde for Norge.
Han leder arbeidet med Rødts nye partiprogram og mener motstanden mot kjernekraft er irrasjonell, og viser til at andre kraftkilder har høyere dødsfall per kilowattime.
Flere partier støtter utredninger om kjernekraft, mens Fremskrittspartiet er en pådriver for thoriumbasert kjernekraft.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) fremmer et forslag om nordisk samarbeid om kjernekraft mellom Norge, Sverige og Finland. Sosialistisk Venstreparti (SV) er sterkt imot, og mener det vil være sløsing med fellesskapets midler. Arbeiderpartiet (Ap) er mer avventende, men vil utrede kjernekraft i Norge. Frp ønsker også å opprette en egen kjernekraftmyndighet og kritiserer regjeringen for å være for trege i saken. Partiet understreker at moderne kjernekraftverk er trygge, med henvisning til økte sikkerhetskrav siden Tsjernobyl-ulykken. En professor støtter dette ved å fremheve at kjernekraft er den tryggeste energiformen.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet vil nå utrede kjernekraft som en mulig energikilde i Norge, etter å tidligere ha vært skeptisk. Flere partier på Stortinget støtter utredning, noe som kan gi flertall for kjernekraft etter valget. Ap erkjenner utfordringer knyttet til kostnader, tidsbruk og avfallshåndtering, men ser behov for å vurdere alle alternativer for å dekke Norges kraftbehov. Internt i Ap har det vært en kamp om kjernekraft, og partiet har også uenigheter om bolig- og oljepolitikk.
1 måned siden
Høyre er i ferd med å endre sitt partiprogram for å inkludere en mer positiv holdning til kjernekraft, og åpner for private aktører som vil utvikle kjernekraft i Norge. Inspirasjonen kommer fra Norsk Kjernekraft, men partiet understreker at etablering av kjernekraft krever mye fra staten. Selv om formuleringen «velvillig innstilt» er forsiktig, signaliserer den en potensiell åpning. Norsk Kjernekraft ønsker en tydeligere forpliktelse, mens en valgekspert tolker det som et signal om en godkjenningsprosess. Høyre er samtidig kritisk til regjeringens manglende satsing på kraftproduksjon.
1 måned siden
Rødt har vedtatt å arbeide for mer forskning og utvikling av moderne kjernekraftverk i Norge, noe partileder Marie Sneve Martinussen bekrefter er et nytt standpunkt. Vedtaket kommer etter grundige diskusjoner internt i partiet. Rødt understreker at kjernekraft ikke anses som en løsning på klimakrisen, og at det er viktig å ikke bruke kjernekraft som en unnskyldning for å unngå klimagassutslipp. Partiet vedtok også å sikre trygg opprydning og lagring av Norges radioaktive avfall.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet har snudd og vil nå utrede kjernekraft som en mulig energikilde i Norge. Dette fremgår av programkomiteens forslag til nytt partiprogram. Tidligere har partiet stemt ned lignende forslag og avvist kjernekraft som relevant frem mot 2030. I programmet understrekes også viktigheten av nasjonal råderett over kraftressursene, og det slås fast at utenlandskablene til Danmark ikke skal erstattes for å redusere prissmitten fra Europa.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) har lagt frem en omfattende pakke med forslag i Stortinget for å starte utviklingen av kjernekraft i Norge. Forslagene inkluderer et nordisk kjernekraftsamarbeid, opprettelse av en egen kjernekraftmyndighet, og vurdering av kjernekraft som et alternativ til omfattende nettutbygging. Frp ønsker å se på muligheten for å bygge små reaktorer på strategiske steder, som industriområder, for å redusere behovet for store nettinvesteringer. Partiet er kritisk til regjeringens kjernekraftutvalg og mener flere partier nå viser interesse for kjernekraft, og forventer derfor støtte for sine forslag.
1 måned siden
Høyre vedtok på sitt landsmøte å åpne for utbygging av kjernekraft i Norge, forutsatt at private selskaper finansierer prosjektene. Erna Solberg støtter vedtaket og understreker viktigheten av kunnskap om kjernekraft. Samtidig stemte landsmøtet ned et forslag om å frede LoVeSe, og vil dermed konsekvensutrede med sikte på gjenåpning av Nordland VI og VII. Flere partier på Stortinget støtter en utredning av kjernekraft, inkludert Rødt og Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiet ønsker et nordisk kjernekraftsamarbeid.
1 måned siden
Et mindretall i SV ønsker å endre partiets program for å åpne for mer internasjonalt energisamarbeid og fjerne motstanden mot nye utenlandskabler. Gunnell Erika Sandanger ønsker å være mer åpen for utbygging av fornybar energi og kraftutveksling med naboland. Sunniva Holmås Eidsvoll sier uenigheten handler om hvordan man skal stoppe klimaendringene og sikre grønne arbeidsplasser i Norge. SVs programkomité har foreslått å si nei til ny utenlandskabel til Danmark, men dette ønsker mindretallet å endre på landsmøtet.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg mener Norge må produsere mer gass for å sikre energileveranser til Europa, og advarer om et ventet fall i norsk gassproduksjon frem mot 2029. Hun sammenligner dette fallet med nedleggelsen av all tysk kjernekraft. Solberg ønsker å iverksette 26. konsesjonsrunde for å stimulere leteaktiviteten, men møter motstand fra flere partier, deriblant SV, Venstre og KrF. Senterpartiet er i utgangspunktet positiv til konsesjonsrunden, men har ikke tatt stilling til Høyres konkrete forslag. Frp og Høyre er uenige om elektrifisering av sokkelen.
3 måneder siden
En norsk ekspert argumenterer for at kjernekraft bør utgjøre en betydelig del av Norges strømproduksjon for å sikre stabil forsyning. Vinterens strømpriser har aktualisert debatten om væravhengig kraftproduksjon, som har vist seg å være ustabil. I Tyskland har man erfart at mangel på vind fører til høye priser og problemer for industrien. Kjernekraft, derimot, kan produsere strøm kontinuerlig, uavhengig av vær. En analysesjef foreslår at Norge deler kraftmarkedet i tre like deler: væravhengig, kjernekraft og regulerbar vannkraft. Han mener at et bytte fra vindkraft til kjernekraft vil gi mer stabile priser og bedre utnyttelse av vannkraftressursene.