Fremskrittspartiet (Frp) fremmer et forslag om nordisk samarbeid om kjernekraft mellom Norge, Sverige og Finland. Sosialistisk Venstreparti (SV) er sterkt imot, og mener det vil være sløsing med fellesskapets midler.
Arbeiderpartiet (Ap) er mer avventende, men vil utrede kjernekraft i Norge. Frp ønsker også å opprette en egen kjernekraftmyndighet og kritiserer regjeringen for å være for trege i saken.
Partiet understreker at moderne kjernekraftverk er trygge, med henvisning til økte sikkerhetskrav siden Tsjernobyl-ulykken. En professor støtter dette ved å fremheve at kjernekraft er den tryggeste energiformen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) har lagt frem en omfattende pakke med forslag i Stortinget for å starte utviklingen av kjernekraft i Norge. Forslagene inkluderer et nordisk kjernekraftsamarbeid, opprettelse av en egen kjernekraftmyndighet, og vurdering av kjernekraft som et alternativ til omfattende nettutbygging. Frp ønsker å se på muligheten for å bygge små reaktorer på strategiske steder, som industriområder, for å redusere behovet for store nettinvesteringer. Partiet er kritisk til regjeringens kjernekraftutvalg og mener flere partier nå viser interesse for kjernekraft, og forventer derfor støtte for sine forslag.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) signaliserer at de ikke vil fornye de aldrende kraftkablene mellom Norge og Danmark. Marius Arion Nilsen fra FrP understreker at partiet ønsker å begrense Norges tilknytning til det europeiske energimarkedet. Høyre derimot, vil avvente en utredning fra Statnett før de tar stilling til fornyelse. Verken Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp) støtter fornyelse av kablene, som utløper i 2026. Rødt ønsker en rask behandling av saken i Stortinget. FrP ser på dette som et konfliktområde med Høyre og vil prioritere norske strømkunders interesser.
2 måneder siden
Rødts Mímir Kristjánsson ønsker et linjeskifte i partiet angående kjernekraft, og mener den kan være en trygg energikilde for Norge. Han leder arbeidet med Rødts nye partiprogram og mener motstanden mot kjernekraft er irrasjonell, og viser til at andre kraftkilder har høyere dødsfall per kilowattime. Flere partier støtter utredninger om kjernekraft, mens Fremskrittspartiet er en pådriver for thoriumbasert kjernekraft.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet vil nå utrede kjernekraft som en mulig energikilde i Norge, etter å tidligere ha vært skeptisk. Flere partier på Stortinget støtter utredning, noe som kan gi flertall for kjernekraft etter valget. Ap erkjenner utfordringer knyttet til kostnader, tidsbruk og avfallshåndtering, men ser behov for å vurdere alle alternativer for å dekke Norges kraftbehov. Internt i Ap har det vært en kamp om kjernekraft, og partiet har også uenigheter om bolig- og oljepolitikk.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er uenige om innføringen av EUs fjerde energimarkedspakke. Striden dreier seg hovedsakelig om fornybardirektivet, som har som mål å redusere saksbehandlingstiden for fornybar energi. Senterpartiet frykter at Norge vil miste suverenitet og ønsker å behandle hele pakken samlet. Arbeiderpartiet ønsker å innføre deler av den i tråd med EØS-avtalen. Professor Mads Greaker mener direktivene er uproblematiske og kan bidra til lavere strømpriser, men kritiserer regjeringens strømstøtteordning.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å fornye de to strømkablene til Danmark, som snart når sin tekniske levetid, og vil heller prioritere å forbedre det norske strømnettet. Høyre på sin side vil ta en beslutning basert på hva som er best for norske interesser over tid, og understreker at beslutningen ikke bør baseres på kortvarige prissvingninger. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er også imot fornyelse av kablene, mens Sverige har uttrykt bekymring for en slik avgjørelse. Selv om Høyre og Frp har ulike tilnærminger til energipolitikken, er de enige om å finne felles løsninger. Frp foreslår konkrete tiltak for å redusere prissmitten fra Europa, mens Høyre fokuserer på økt kraftproduksjon og nettutbygging.
1 måned siden
Høyre vedtok på sitt landsmøte å åpne for utbygging av kjernekraft i Norge, forutsatt at private selskaper finansierer prosjektene. Erna Solberg støtter vedtaket og understreker viktigheten av kunnskap om kjernekraft. Samtidig stemte landsmøtet ned et forslag om å frede LoVeSe, og vil dermed konsekvensutrede med sikte på gjenåpning av Nordland VI og VII. Flere partier på Stortinget støtter en utredning av kjernekraft, inkludert Rødt og Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiet ønsker et nordisk kjernekraftsamarbeid.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
2 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) går til valg på å stoppe elektrifiseringen av Melkøya, og mener det vil føre til høye kostnader og hindre utvikling i Nord-Norge. Senterpartiet (Sp) vurderer å endre sitt syn på elektrifiseringen etter å ha gått ut av regjering, og ser på en lengre konsesjonstid for gasskraftverket som en mulig løsning. Reineiere frykter at elektrifiseringen vil føre til økt vindkraftutbygging og tap av beiteland. Arbeiderpartiet (Ap) mener Frps utspill er useriøst og at elektrifiseringen er et viktig nasjonalt prosjekt som vil sikre arbeidsplasser og investeringer i nord. Regjeringen hevder at elektrifiseringen ikke vil føre til høyere strømpriser, da det skal bygges ut ny kraftproduksjon som tilsvarer det økte forbruket.