Fremskrittspartiet (FrP) signaliserer at de ikke vil fornye de aldrende kraftkablene mellom Norge og Danmark. Marius Arion Nilsen fra FrP understreker at partiet ønsker å begrense Norges tilknytning til det europeiske energimarkedet.
Høyre derimot, vil avvente en utredning fra Statnett før de tar stilling til fornyelse. Verken Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp) støtter fornyelse av kablene, som utløper i 2026.
Rødt ønsker en rask behandling av saken i Stortinget. FrP ser på dette som et konfliktområde med Høyre og vil prioritere norske strømkunders interesser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) ønsker ikke å fornye de to strømkablene til Danmark, som snart når sin tekniske levetid, og vil heller prioritere å forbedre det norske strømnettet. Høyre på sin side vil ta en beslutning basert på hva som er best for norske interesser over tid, og understreker at beslutningen ikke bør baseres på kortvarige prissvingninger. Senterpartiet og deler av Arbeiderpartiet er også imot fornyelse av kablene, mens Sverige har uttrykt bekymring for en slik avgjørelse. Selv om Høyre og Frp har ulike tilnærminger til energipolitikken, er de enige om å finne felles løsninger. Frp foreslår konkrete tiltak for å redusere prissmitten fra Europa, mens Høyre fokuserer på økt kraftproduksjon og nettutbygging.
4 måneder siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om fremtiden til strømkablene til Danmark. LO-sekretær Are Tomasgard og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol ønsker å vrake kablene når de skal fornyes i 2026, og mener dette bør vedtas på partiets landsmøte. Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til dette nå, og vil vente med å vurdere saken. Energiminister Terje Aasland åpner for å forlenge kablenes levetid, men stiller krav om at de ikke skal bidra til høye strømpriser. Tomasgard mener at programkomiteen ikke lar seg diktere av partiledelsen, mens Kjerkol mener at kabel-vraking kan skjerme mot prissmitte.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
4 måneder siden
Arbeiderpartiets programkomité foreslår å ikke fornye to kraftkabler til Danmark som blir utdatert i 2026, for å redusere antall kraftkabler til utlandet og senke strømprisene. De ønsker også flere fastprisavtaler for husholdninger, noe de mener kan redusere mengden strøm som handles på børs. Forslaget kommer etter rekordhøye strømpriser i Sørvestlandet, og er en del av partiets nye politikk som skal vedtas på landsmøtet i april. Ap-stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol understreker at norske politikere må ta ansvar for å håndtere høye strømpriser, mens Are Tomasgard peker på behovet for mer kraftutbygging i Norge.
4 måneder siden
Aps programkomité foreslår å avvikle strømkablene til Danmark i 2026 for å ta kontroll over strømprisene, etter at prisene i Sørvest-Norge passerte 10 kroner per kilowattime. Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig i tidspunktet for avgjørelsen og vil vurdere situasjonen nærmere når 2026 nærmer seg. Han understreker at Norge trenger utenlandsforbindelser for forsyningssikkerhet og at eventuelle forlengelser av kablene må være til fordel for begge parter. Støre poengterer også at Norge må overholde inngåtte avtaler, og at regjeringens ansvar er å sørge for forsyningssikkerhet og lave, stabile priser.
3 måneder siden
Flere politiske partier, inkludert Senterpartiet, Rødt og Frp, ønsker å ta større kontroll over norsk kraft for å redusere strømprisene. De foreslår ulike tiltak som å begrense eksporten, reforhandle kabelavtaler og opprette egne prispunkter. Senterpartiet vurderer å melde Norge ut av Acer for å kunne begrense eksporten ved høye priser. Rødt mener at dagens system knytter norsk vannkraftpris for tett til europeisk gasspris, og vil ha langsiktige kraftavtaler. Frp vil regulere eksporten basert på fyllingsgraden i vannmagasinene. Kraftbransjen er skeptisk til disse forslagene og mener de kan føre til høyere snittpriser og er vanskelig å gjennomføre innenfor dagens EØS-avtale.
4 måneder siden
Senterpartiet presser Arbeiderpartiet for en strengere strømpolitikk, inkludert reforhandling av Englandskabelen og stopp i utredningen av nye kabler til Danmark. Sp ønsker fortsatt strømstøtte, redusert nettleie gjennom bruk av flaskehalsinntekter, og pålegg om fastprisavtaler for kraftprodusenter. Energiminister Aasland (Ap) er mer tilbakeholden, og vil ikke utelukke fornyelse av Danmarkskablene hvis det gagner norske strømkunder. Strømprisene har den siste tiden blusset opp igjen, noe som har satt fart i debatten.
1 måned siden
Fremskrittspartiet (Frp) fremmer et forslag om nordisk samarbeid om kjernekraft mellom Norge, Sverige og Finland. Sosialistisk Venstreparti (SV) er sterkt imot, og mener det vil være sløsing med fellesskapets midler. Arbeiderpartiet (Ap) er mer avventende, men vil utrede kjernekraft i Norge. Frp ønsker også å opprette en egen kjernekraftmyndighet og kritiserer regjeringen for å være for trege i saken. Partiet understreker at moderne kjernekraftverk er trygge, med henvisning til økte sikkerhetskrav siden Tsjernobyl-ulykken. En professor støtter dette ved å fremheve at kjernekraft er den tryggeste energiformen.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet foreslår å ikke erstatte de to eldste strømkablene til Danmark, Skagerak 1 og 2, som går ut på dato i 2026. Disse kablene har lav kapasitet sammenlignet med nyere kabler. En analyse fra Volue Insight viser at dette kan føre til en midlertidig reduksjon i strømprisene på rundt 5 prosent i Sør-Norge. Effekten vil imidlertid avta over tid. Rødt har også foreslått å fremskynde prosessen ved å signalisere at en søknad om fornyelse ikke vil godkjennes. Arbeiderpartiet ønsker å ta tilbake kontrollen over kraftsystemet.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.