Er Generasjon Z lat eller utmattet av press
Artikkelen diskuterer oppfatningen av Generasjon Z som lat. Forfatteren argumenterer mot denne merkelappen.
Kort oppsummert
- Artikkelen utfordrer stempelet om at Generasjon Z er lat og mangler arbeidsmoral.
Artikkelen tar opp kritikken mot Generasjon Z som omtales som «Generasjon Snork» eller «Generasjon orker ikke» og beskyldes for latskap og mangel på arbeidsmoral. Forfatteren som er 24 år og del av denne generasjonen, anerkjenner at mange strever med overgangen til arbeidslivet.
Imidlertid argumenterer forfatteren for at dette ikke skyldes latskap, men heller utmattelse. Unge har vokst opp med et sterkt prestasjonspress på alle områder og et individfokus som krever at de skaper egen mening og verdi.
Dette fører til at de blir sine egne strengeste dommere og konstant jager lykke og suksess, noe som ifølge forskning på hedonistisk tilpasning kan være uoppnåelig. Forfatteren mener debatten bør handle om årsakene til at unge føler seg utmattede og engstelige.
Shazia Majid
Charles Taylor
NRK-Debatten
VG
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Oppsummering av dagens nyheter
Frp landsmøte: Kritikk av regjeringen og nye politiske forslag
På Frps landsmøte kritiserte partileder Sylvi Listhaug regjeringen og lovet et løft for eldreomsorgen med 4000 nye plasser årlig. Partiet diskuterer også strengere kriminalitetstiltak, økonomifag i skolen, og fjerning av bompenger etter rekordhøye inntekter i fjor. Internt er det uenighet om lakseskatten, der flertallet vil fjerne den helt, mens et mindretall vil redusere satsen. Frp vil også utfordre EU-direktiver oftere og bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen, samt avvikle statlig næringsstøtte til fordel for skattelettelser, noe Abelia kritiserer.
Sterk jobbvekst i USA overgår forventningene
USA skapte 177.000 nye jobber utenfor landbruket i april, noe som var betydelig sterkere enn forventet. Veksten var størst innen helse, transport og finans. Arbeidsledigheten holdt seg stabil på 4,2 prosent. De positive jobbtallene, sammen med signaler om mulige handelssamtaler mellom USA og Kina, bidro til oppgang på Wall Street og Oslo Børs. Samtidig falt arbeidsledigheten i Norge marginalt til 2,0 prosent i april, ifølge Nav, som påpeker usikkerhet grunnet et statistikkbrudd.
Kine Asper Vistnes seiler opp som ny LO-leder
Etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som LO-leder og senere ble sykmeldt etter avsløringer om et forhold til en tillitsvalgt, seiler Kine Asper Vistnes opp som den mest sannsynlige nye lederen. Vistnes, som er nestleder i Fellesforbundet og fungerer som leder der under Eggums sykmelding, har tidligere sagt nei til toppvervet, men det jobbes intenst for å overtale henne til å stille. Valgkomiteen i LO fortsetter arbeidet med å finne en samlende kandidat før kongressen.
Aktivistskip på vei til Gaza angrepet utenfor Malta
Et aktivistskip med humanitær hjelp og internasjonale aktivister på vei til Gaza skal ha blitt angrepet av droner i internasjonalt farvann utenfor Malta, ifølge arrangøren Freedom Flotilla Coalition. Organisasjonen melder at et av skipene brenner og synker, og at de venter på evakuering. De har ikke navngitt hvem som står bak angrepet. Hendelsen skjer samtidig som Pressefrihetens dag markeres, med fokus på den forverrede situasjonen globalt, inkludert det høye antallet journalister drept i Gaza.
Kraftig og uventet fall i OBOS-boligpriser i april
Prisene på brukte OBOS-boliger falt uventet kraftig i april, med en nedgang på 3,8 prosent i Oslo og 3,2 prosent nasjonalt sammenlignet med mars. OBOS beskriver fallet som større enn normalt for måneden og svakere enn ventet, muligens på grunn av salg av flere store leiligheter og at markedet har roet seg etter utsatte rentekutt. Til tross for nedgangen ligger prisene fortsatt 6,8 prosent høyere enn i april i fjor. OBOS forventer stabile priser mot sommeren.
Tysk sikkerhetstjeneste klassifiserer AfD som ekstremistisk
Den tyske sikkerhetstjenesten BfV har offisielt klassifisert hele ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD) som en «ekstremistisk enhet som truer demokratiet». Tidligere gjaldt dette kun deler av partiet. Klassifiseringen gir BfV utvidede fullmakter til å overvåke partiet, inkludert bruk av informanter og avlytting. AfD bestrider klassifiseringen og kjemper mot den i rettssystemet. Avgjørelsen kan potensielt åpne for et forbud mot partiet.
Liknende artikler

2 måneder siden
Generasjon Z: Mistenkeliggjøring og utfordringer i arbeidslivet
Artikkelen utforsker utfordringene generasjon Z møter i arbeidslivet, preget av negative forventninger og mistenkeliggjøring. Forfatteren, som selv tilhører generasjon Z og er sykmeldt, føler behov for å forklare sin situasjon for å unngå å bli sett på som en del av en «problemgenerasjon». Samtidig understrekes det at mange unge står utenfor både skole og arbeid, noe som representerer et stort samfunnsproblem. Forfatteren argumenterer for at en konstruktiv tilnærming er nødvendig for å inkludere og balansere forventningene mellom generasjoner, fremfor å stigmatisere en hel gruppe.
3 måneder siden
Generasjon Z: Pandemien skapte utfordringer for unge
Artikkelen diskuterer kritikken mot Generasjon Z som lat og vanskelig å lede, og argumenterer for at dette kan skyldes pandemiens inngripen i ungdomstiden. Forfatteren påpeker at mange unge mistet verdifull undervisning, sosialisering og utviklingsmuligheter. Dette resulterte i et gap i opplæringen som ikke ble tilstrekkelig håndtert. Forfatteren understreker at unge trenger støtte og veiledning, og at arbeidsgivere og lærere må tørre å stille tydelige forventninger. Til tross for negative stempler, er unge også hardtarbeidende og villige til å lære, og fortjener en sjanse til å vise sitt potensial.
3 måneder siden
Generasjon Z: Forventninger og utfordringer i arbeidslivet
Artikkelen tar for seg utfordringene knyttet til generasjon Z i arbeidslivet. Arbeidsgivere opplever at de unge har lavere arbeidsmoral og for høye forventninger, samtidig som de ønsker fleksibilitet, hjemmekontor og myke ledere. Generasjon Z er formet av en tøffere hverdag med store endringer og sliter med psykisk helse. De har mindre lojalitet til arbeidsplassen og søker mening i jobben. Det er et gap mellom de unges forventninger og arbeidslivets realiteter, spesielt i helse- og omsorgssektoren, hvor det er mangel på arbeidskraft. Artikkelen konkluderer med at arbeidsgivere må møte noen av de forventningene generasjon Z har for å sikre fremtidig arbeidskraft.
1 måned siden
Generasjon Z: Ekspert refser kritikk for å skjære alle over én kam
Artikkelen tar for seg kritikken som rettes mot Generasjon Z i arbeidslivet. Arbeidslivsekspert Per Henrik Stenstrøm mener kritikken er overdrevet og potensielt skadelig, da han ikke gjenkjenner problemstillingene i samtaler med ledere. Direktør Irene Halvorsen påpeker at ulike generasjoner alltid har hatt forskjellige forventninger og behov. En undersøkelse understreker at Generasjon Z vurderer arbeidsgivers verdier i tillegg til lønn og karriere. Kritikken mot Generasjon Z går ofte på at de er late, illojale og stiller for store krav.
3 måneder siden
Generasjon Z: Krevende på jobb, men ikke alene om det
En undersøkelse viser at mange ledere opplever generasjon Z som mer krevende å lede enn tidligere generasjoner, og beskriver dem som krevende med dårligere arbeidsmoral. Malene Nilsen Sunde (18) fra generasjon Z bekrefter at hennes generasjon er mer hårsår og har store forventninger om å bli sett og hørt. Hun mener også at foreldrene har pakket inn tilbakemeldinger, og at de unge er opptatt av balanse mellom jobb og fritid. En rapport viser at mange i generasjon Z opplever psykiske utfordringer knyttet til jobb. Professor Ole Jacob Madsen mener at manglende arbeidserfaring og endringer i skolen kan være medvirkende årsaker. Han påpeker også at kritikk av arbeidsmoral ikke er nytt, og at hver generasjon har en tendens til å kritisere den neste.

2 måneder siden
Misnøye blant unge: Søker alternativer til tradisjonelt arbeidsliv
Artikkelen undersøker økende misnøye blant unge arbeidstakere i Norge, der mange opplever tradisjonelle jobber som lite fleksible og meningsfulle. Flere søker alternative løsninger som daytrading eller et liv på gård for å oppnå større kontroll og tilfredsstillelse. Produktivitetsøkningen har ikke ført til kortere arbeidstider, noe som bidrar til utbrenthet. Samtidig rettes det kritikk mot ungdommen for å være selvsentrert og overse muligheter i arbeidslivet. Det argumenteres for en nødvendig debatt om hvordan arbeidslivet kan tilpasses for å møte unges behov og ønsker, inkludert mer fleksible arbeidsordninger.
1 måned siden
Gen Z og arbeid: Psykiske plager, motivasjon og teknofeudalisme
Artikkelen undersøker Gen Zs forhold til arbeid, og om generasjonen har innsett at spillereglene har endret seg. Den ser på faktorer som økende psykiske plager, mangel på utholdenhet, forventninger om arv, og et teknofeudalistisk system der store plattformer eier produktiviteten gjennom data. Artikkelen diskuterer også hvordan konstant tilkobling og informasjonsflyt kan føre til utbrenthet, og antyder at AI kan være en mulig løsning på informasjons-overbelastningen. Den stiller spørsmål ved om Gen Z jobber for lite, har gjennomskuet spillereglene, eller rett og slett har innsett at livet er mer enn bare arbeid.

1 måned siden
Norske ledere mener generasjon Z er krevende, men savner forståelse
Norske næringslivsledere oppfatter generasjon Z som mer krevende arbeidstakere, ifølge en NHO-undersøkelse presentert i NRK Debatten. Lederne mener denne generasjonen har større forventninger til fleksibilitet og balanse mellom jobb og fritid, men også at de viser lavere arbeidsmoral. Representanter fra generasjon Z påpeker at det er viktig å ta hensyn til de økonomiske realitetene dagens unge møter, og at de ønsker å bidra, men trenger fleksibilitet og forståelse. Noen ledere har også uttalt at unge arbeidstakere er mer «skjøre» og krever en annen type oppfølging enn tidligere generasjoner.
3 måneder siden
Ledere sliter med å lede generasjon Z, ifølge undersøkelse
Norske ledere opplever generasjon Z som vanskelig å lede, og beskriver dem som late og krevende, ifølge en undersøkelse fra NHO. BI-studenter kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen, og mener at de jobber hardt og er opptatt av å levere. De påpeker også at eldre generasjoner ofte har kritisert de yngre for å være late. En organisasjonspsykolog mener at ledere må tilpasse seg de nye generasjonene, og se på generasjonsforskjeller som en mulighet. Han understreker at behov for tilbakemelding, fleksibilitet og tettere oppfølging er viktig for de unge. Studentene mener at deres generasjon har et annet syn på jobb, og at det skal være et sted for personlig utvikling, samt at de er gode på bruk av teknologi.

1 måned siden
Generasjon Z er ikke late, de utfordrer utdaterte arbeidsformer
Artikkelen argumenterer mot stereotypen om at Generasjon Z er apatisk og krevende. Den fremhever at unge arbeidstakere stiller spørsmål ved utdaterte ledelsesmodeller og søker fleksibilitet, autonomi og meningsfylt arbeid. Generasjon Z har vokst opp i en verden preget av usikkerhet og raske endringer, og ønsker å bidra med sine digitale ferdigheter og nye perspektiver. Artikkelen understreker behovet for at ledere tilpasser seg et hybridarbeidsliv og gir hyppige tilbakemeldinger for å skape en arbeidsplass hvor Generasjon Z trives og kan utvikle seg.

1 måned siden
«Kompani Lauritzen»: Generasjon Z-deltakere kritisert for manglende fysikk og klaging
Artikkelen kritiserer deltakere i «Kompani Lauritzen» fra Generasjon Z for å være svake og klagete. Forfatteren mener at curlingforeldre har skylden for at dagens unge er mer opptatt av utseende enn fysisk fostring og utholdenhet. «Kompani Lauritzen» omtales som virkelighetsfjern underholdning der deltakerne blir dullet med, og Dag Otto Lauritzen fremstår som en pompøs autoritetsfigur.
3 måneder siden
Ledere opplever Generasjon Z som mer krevende å lede
En undersøkelse fra NHO viser at mange bedriftsledere opplever Generasjon Z som mer krevende å lede, med lavere arbeidsmoral og høyere forventninger til fleksibilitet. Kommentator Emil André Erstad mener det må være felles regler for alle generasjoner. Professor Ole Jacob Madsen påpeker at bekymring for synkende arbeidsmoral er et tilbakevendende fenomen gjennom historien, og at lignende kritikk har blitt rettet mot tidligere generasjoner. Han mener også at koronapandemien og digital oppvekst kan ha påvirket Generasjon Z sine holdninger til arbeidslivet. Både ledere og eksperter understreker at det er viktig å tilpasse seg en ny tid og at ledelsen har et ansvar for å legge til rette for de unge arbeidstakerne.

3 måneder siden
Generasjon Zs krav endrer arbeidslivet
Artikkelen utforsker hvordan generasjon Z endrer arbeidslivet med sine krav om høy lønn, fleksibilitet, medbestemmelse og en god balanse mellom jobb og fritid. Unge arbeidstakere er mindre lojale og bytter jobb raskt hvis forventningene ikke innfris. Emilie Stordalen fra Strawberry understreker at bedrifter må tilpasse seg for å tiltrekke og beholde denne generasjonen, som snart vil utgjøre en stor del av arbeidsstyrken. Strawberry har innført tiltak som fokus på mental helse, likestilling og digitale verktøy for å møte de unges behov. Artikkelen konkluderer med at de unges krav kan føre til et mer inkluderende og fleksibelt arbeidsliv for alle generasjoner.
2 måneder siden
Bygg bro: Tilpasning er nøkkelen til å lede Generasjon Z
Artikkelen utforsker utfordringene og mulighetene ved å lede Generasjon Z i arbeidslivet, og understreker behovet for gjensidig tilpasning mellom ledere og den yngre generasjonen. Den belyser et gap mellom lederes forventninger og unges ønsker, der sosiale medier spiller en stor rolle i synet på arbeid. Forfatteren argumenterer for at ledere må forstå Generasjon Zs perspektiv, som er preget av teknologi, fleksibilitet og et ønske om å bidra til noe større. Samtidig må de unge lære verdien av hardt arbeid og ansvar. En hybrid arbeidsmodell, som kombinerer frihet med tydelige krav og anerkjenner både individuelle resultater og sosialt bidrag, kan bygge bro mellom generasjonene og skape et engasjerende arbeidsmiljø.

3 måneder siden
Unge opplever 'kvartlivskrise': Psykologer råder til åpenhet
Artikkelen omhandler 'kvartlivskrisen', en periode med usikkerhet og spørsmål om mening og retning i livet som mange opplever i 20-årene. Selina Bø deler sin erfaring med overgangen fra studier til jobb, og følelsen av å være 'lost' etter et brudd. Psykologer forklarer at krisen kan skyldes samfunnets høye krav og forventninger, og at mange sliter med å finne seg selv. De anbefaler å lytte til sin indre stemme, prioritere egentid i naturen, justere egne krav og snakke med andre. Det understrekes at det er viktig å fokusere på hva man mestrer, ikke å mestre alt.