Til tross for økte priser og nye kostholdsråd som oppfordrer til mer frukt og grønt, kaster nordmenn mer av disse varene enn før. En studie viser at matsvinnet av frukt og grønt har økt fra 8,8 kg per person i 2020 til 9 kg i 2023. Det er overraskende, da man skulle forvente mindre svinn med tanke på prisøkningene.
Studien viser også at rabattordninger som '3 for 2' ikke nødvendigvis fører til mer matsvinn, da de som benytter seg av disse tilbudene ofte er flinke til å planlegge. Frukt og grønt utgjør en stor del av det totale matsvinnet, og forskere mener at økt fokus på disse varene i kostholdsrådene kan føre til enda mer svinn.
For å redusere matsvinn anbefales det å spise mer fryste og hermetiske produkter, samt å være bevisst på porsjonsstørrelser og oppbevaring. Mangel på kunnskap om oppbevaring av frukt og grønt bidrar også til matsvinn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Extra har meldt seg på i påskens priskrig ved å halvere prisene på «Alltid 8»-konseptet, som omfatter frukt og grønt. Dette gjøres for å feire en økning i salget etter at de nye kostrådene ble innført. Forbrukerrådet påpeker at de mange kampanjene og bonusordningene gjør det vanskelig for forbrukerne å navigere. Coop understreker at de ønsker å gjøre det enkelt for kundene, men erkjenner at det totale antallet tilbudskonsepter kan være uoversiktlige. En studie fra Norges Handelshøyskole viser at informerte kunder betaler mindre i butikken, og at de som er medlem i flere lojalitetsprogrammer er mest prissensitive.
3 måneder siden
En nyhetsartikkel avdekker store prisforskjeller mellom innkjøpspriser og utsalgspriser på frukt og grønt i dagligvarebutikker. Tall fra uavhengige grossister indikerer at marginene kan være svært høye, noe som får en spareøkonom til å reagere. Kiwi avviser tallene og mener sammenligningsgrunnlaget er feil. Bunnpris forklarer de høye marginene med stort svinn og nedprising. En forbrukerøkonom mener at sunne basisvarer bør ha faste, lave priser, og en ekspert påpeker at frukt og grønt kan finansiere lokkevarer som kjøtt, noe som er uheldig for folkehelsen. Bama, som leverer frukt og grønt til Kiwi, vil ikke kommentere marginene av konkurransehensyn.
1 måned siden
Flere aktører mener at høye priser hindrer folk i å spise nok frukt og grønt, og foreslår å fjerne eller redusere momsen på disse varene. Venstre støtter en reduksjon, men understreker de økonomiske konsekvensene for staten. En direktør i Onna Salater påpeker at salgstallene viser en direkte sammenheng mellom pris og forbruk av sunn mat. Dagligvarekjedene understreker at de jobber for å gjøre frukt og grønt mer tilgjengelig gjennom ulike kampanjer og priskutt.
17 dager siden
Artikkelen undersøker priskonkurransen på frukt og grønt mellom Kiwi, Rema 1000 og Extra. En pristest utført av TV 2 hjelper deg viser at Kiwi er billigst, særlig med sin Kiwi Pluss-bonus. Eksperter som «Gjerrigknarken» kritiserer bonusordningene for å være kompliserte og forvirrende for kundene, og mener de er utspekulerte måter å øke lojalitet og omsetning på. Forbrukerrådet er også skeptisk. Dagligvarekjedene forsvarer ordningene med at kundene setter pris på dem, og at salget av frukt og grønt har økt betraktelig.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året, med en vekst på 4,2 prosent mot Sveriges 1,3 prosent. Spesielt store forskjeller sees i prisene på brød, grønnsaker og fisk. Brød har blitt billigere i Sverige, men dyrere i Norge. Det samme gjelder grønnsaker, som har falt i pris i Sverige, men økt i Norge. Fiskeprisene har også utviklet seg forskjellig, med en nedgang i Sverige og en økning i Norge. Ekspert Ivar Pettersen finner det vanskelig å forklare de store forskjellene, da verken valutakurs, lønnsvekst eller energipriser gir en fullgod forklaring.
3 måneder siden
En undersøkelse fra Nettavisen avdekker store prisforskjeller på tilbudsvarer i dagligvarebutikker. Spesielt gulrøtter hos Kiwi er over dobbelt så dyre som hos Bunnpris. Spareøkonom Kornelia Minsaas advarer mot å stole blindt på tilbudsaviser, da butikkene bruker psykologiske knep for å få kundene til å tro at de gjør et godt kjøp. Størrelsen på tilbudsvarene varierer også, noe som gjør det vanskelig å sammenligne priser. Minsaas anbefaler å planlegge ukehandlingen for å unngå unødvendige kjøp og spare penger.
3 måneder siden
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør fremhever betydningen av å spise frukt og grønt, og advarer mot å tro at kosttilskudd kan erstatte disse matvarene. Hun forklarer at frukt og grønnsaker inneholder et bredt spekter av antioksidanter og kostfiber som er essensielle for å forebygge sykdommer og overvekt. Sundfør påpeker at kostfiber bidrar til god fordøyelse og metthetsfølelse, noe som er viktig for å opprettholde en sunn vekt. Hun anbefaler å inkludere frukt og grønt i alle måltider, og oppfordrer de som ikke liker det til å prøve ulike tilberedningsmetoder. De nasjonale kostholdsrådene anbefaler et daglig inntak på 800 gram frukt og grønt.
3 måneder siden
En ny pristest fra Nettavisen viser at prisene hos Kiwi og Rema 1000 spriker mer enn før, etter at de ble pålagt å fjerne prisjegere. Tidligere hadde kjedene nesten identiske priser på de fleste varer, men nå er det kun litt over halvparten av varene som har samme pris. Samtidig har prisene på et utvalg varer økt med over 7% på tre måneder. Professor Bent Sofus Tranøy mener dette er overraskende, da det er stikk motsatt av hva som var forventet. Konkurransetilsynet står fast ved at det var riktig å stoppe prisjegersamarbeidet, selv om prisene har økt. Dagligvarekjedene forklarer prisøkningen med at noen varer var på tilbud tidligere.
1 måned siden
Matprisene har steget, og matinfluenser Kristoffer Kaayne Kaalsaas, kjent som KaayneLagermat, opplever stor interesse for sine rimelige oppskrifter. Økonom Kornelia Minsaas råder forbrukere til å fokusere på kilopriser og tilbud, samt å utnytte lokale butikker for bedre priser. Planlegging av måltider, bruk av rester og bevissthet rundt prisvariasjoner på faste varer er også viktige grep for å spare penger. Kaalsaas har selv byttet ut dyrere matvarer med billigere alternativer for å redusere kostnadene.
1 måned siden
Flere eksperter er bekymret for høye matpriser og priskrig på usunne matvarer. De foreslår å gjeninnføre sukkeravgiften for å subsidiere sunnere alternativer, som gratis frukt og grønt i skolen, og kutte momsen på frukt og grønt. Ernæringsfysiologer påpeker at fjerningen av sukkeravgiften i 2021 ikke reduserte grensehandelen, men økte tilgangen på usunne produkter. De oppfordrer dagligvarekjedene til å tilby tilbud på frukt og grønt samtidig som de har priskampanjer på godteri.