Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året, med en vekst på 4,2 prosent mot Sveriges 1,3 prosent. Spesielt store forskjeller sees i prisene på brød, grønnsaker og fisk.
Brød har blitt billigere i Sverige, men dyrere i Norge. Det samme gjelder grønnsaker, som har falt i pris i Sverige, men økt i Norge.
Fiskeprisene har også utviklet seg forskjellig, med en nedgang i Sverige og en økning i Norge. Ekspert Ivar Pettersen finner det vanskelig å forklare de store forskjellene, da verken valutakurs, lønnsvekst eller energipriser gir en fullgod forklaring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året. Landbruksminister Geir Pollestad mener dagligvarekjedene er ansvarlige for de høye prisene og ønsker bedre konkurranse i bransjen. Han peker på at prisene på fisk og grønnsaker har hatt en spesielt dårlig utvikling i Norge sammenlignet med Sverige. Bransjeorganisasjonen Virke mener derimot at Pollestads egen landbrukspolitikk, med økt toll på importerte varer, bidrar til de høye prisene. De viser også til at Konkurransetilsynet ikke har funnet bevis for at dagligvarekjedene har økt sine marginer. Pollestad mener forbrukere og bønder har en felles interesse av å redusere dagligvarekjedenes makt, mens Virke mener at leverandørmakten bør kartlegges.
19 dager siden
Norske matvarer har opplevd en prisstigning på 8,7 prosent de siste 12 månedene, ifølge SSB. Kokesjokolade, melis og spisesjokolade har hatt de største prisøkningene. Matvareekspert Ivar Pettersen i Alo Analyse mener prisveksten kan virke urovekkende, men forventer en hyggeligere utvikling fremover. Økte kakaopriser internasjonalt påvirker sjokoladeprisene, mens årsaken til økningen i ketchup- og sennepspriser er sammensatt og trolig knyttet til få tilbydere. Egg har også hatt en kraftig prisøkning, delvis grunnet økt etterspørsel og sykdomsutbrudd i Europa, men eksperten mener økningen er større enn forventet.
1 måned siden
Norge har opplevd en av de høyeste matprisøkningene i Europa, viser ferske tall. Fra februar i fjor til februar i år har prisene økt med 7,36 prosent. Ifølge eksperter skyldes dette økte importpriser, en svakere krone og muligens økte marginer hos dagligvarekjedene. En spesiell situasjon i februar i fjor, da prisene falt, bidrar også til den kraftige økningen. Selv om situasjonen er alvorlig, forventes en utjevning av prisene fremover, med en mulig nedgang i forbindelse med priskrig før påsken.
3 måneder siden
En prissjekk hos Kiwi og Rema 1000 viser at prisene på flere dagligvarer har økt betydelig siden oktober. Varer som gulost, syltetøy og leverpostei har økt med rundt 20 prosent, mens andre varer som servelat, bacon og hvetemel har hatt prisøkninger på mellom 40 og 50 prosent. Eksperter er overrasket over de store økningene og finner det vanskelig å forklare dem med økte råvarepriser alene. Dagligvarekjedene forklarer prisøkningene med tidligere kampanjer og endringer i råvarepriser. En annen mulig forklaring er strategisk prising, der prisene justeres for å lokke kunder med tilbud.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen hevdet at matprisene i Norge har økt tre ganger så mye som i Sverige i 2024. Denne artikkelen nyanserer bildet ved å se på prisveksten over en lengre periode, fra 2020 til 2024. Den viser at den samlede prisveksten på mat og drikkevarer i Norge er lavere enn i Sverige, Danmark og EU generelt. Artikkelen peker på flere årsaker til dette, blant annet sterk priskonkurranse, jordbruksoppgjøret og importvernet. Selv om prisveksten i Norge har vært høyere i det siste, er den akkumulerte prisveksten fortsatt lavere enn i mange andre land.
1 måned siden
Prisene på matvarer hos Kiwi og Rema har steget kraftig det siste året, samtidig som dagligvarekjedenes innkjøpspriser fra næringsmiddelindustrien kun har økt marginalt. Denne uvanlige utviklingen overrasker eksperter, som mener svak konkurranse i markedet kan være en viktig årsak. Dagligvarekjedene selv forklarer prisøkningen med et uvanlig prisfall i februar i fjor, samt tidlige påskekampanjer. Det antydes at Konkurransetilsynet bør vurdere å gjennomføre hyppigere marginundersøkelser for å få bedre innsikt i prisutviklingen i dagligvaremarkedet.
29 dager siden
Prisene på en rekke matvarer i Norge har steget markant det siste halvåret, noe som har utløst en debatt om matvarepriser. En matblogger anklager matvarekjedene for å manipulere prisene for å skjule de faktiske kostnadene, mens lederen for Norsk Bonde- og Småbrukarlag hevder at problemet ligger i samfunnets inntektsfordeling. Regjeringen forsikrer at de arbeider med å stabilisere prisene, samtidig som Rema 1000 fremhever at dagligvarekjedene har relativt lave marginer sammenlignet med andre bransjer.
3 måneder siden
Ferske tall fra SSB viser at prisveksten i Norge dempet seg i 2024, med en årsvekst på 3,1 prosent. Dette er en markant nedgang fra 2023, da prisene steg med 5,5 prosent. Til tross for den generelle nedgangen, fortsatte matvareprisene å øke, spesielt prisen på fisk og sjømat som steg med hele 8,1 prosent. Norges Bank har som mål å redusere den årlige prisveksten til rundt 2 prosent, men de siste årene har den vært høyere, blant annet på grunn av en svakere krone.
1 måned siden
VG har undersøkt prisøkninger på matvarer og funnet at flere basisvarer har blitt betydelig dyrere det siste halvåret. Hvetemel har økt mest, med over 50 prosent. Rema 1000 forklarer økningene med tidligere kampanjer og leverandørpriser, mens en professor mener prissjekker og prisvinduer påvirker. Felleskjøpet Agri stiller spørsmål ved melprisens økning sett opp mot norske råvarepriser. Økte matvarepriser bidrar til inflasjon, som påvirker rentenivået.
1 måned siden
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at matprisene steg med 1,8 prosent fra januar til februar. Matforsker Ivar Pettersen påpeker at alt over et par prosent er kraftig prisvekst. Den totale prisveksten i samfunnet var 3,6 prosent i samme periode, og matprisene har økt med 7,5 prosent fra februar 2024 til februar 2025. Forskingsinstituttet Sifo har funnet ut at matprisene for en gjennomsnittsfamilie har økt med 33 prosent på tre år. Pettersen venter en merkbar vekst i matprisene fremover, og anslår en økning på mellom 3,5 og 4,5 prosent i år.