Ferske tall fra SSB viser at prisveksten i Norge dempet seg i 2024, med en årsvekst på 3,1 prosent. Dette er en markant nedgang fra 2023, da prisene steg med 5,5 prosent.
Til tross for den generelle nedgangen, fortsatte matvareprisene å øke, spesielt prisen på fisk og sjømat som steg med hele 8,1 prosent.
Norges Bank har som mål å redusere den årlige prisveksten til rundt 2 prosent, men de siste årene har den vært høyere, blant annet på grunn av en svakere krone.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Prisveksten i Norge endte på 2,4 prosent i november, en nedgang fra 2,6 prosent i oktober, ifølge SSB. Strømprisene, som var 10,5 prosent lavere enn i fjor, bidro til å dempe veksten, mens mat- og husleiepriser steg med 4,1 prosent hver. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent under rentemøtet 19. desember. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at et rentekutt tidligst kan komme i mars, da kjerneinflasjonen har økt. Samtidig peker Sparebank1 Markets på at reallønnen stiger raskt, og at pris- og lønnsutviklingen gir blandede signaler for rentebanen.
19 dager siden
Prisveksten i Norge dempet seg til 2,6 prosent i mars, under økonomers forventninger på 2,9 prosent. Lavere strømpriser, som følge av mildere vær, er hovedårsaken til nedgangen. Kjerneinflasjonen var 3,4 prosent, som forventet. Til tross for nedgangen er kjerneinflasjonen fortsatt høy, hovedsakelig på grunn av matvarepriser som har steget 8,6 prosent det siste året. SSB påpeker at prisveksten på matvarer dempet seg noe i mars sammenlignet med fjoråret, trolig på grunn av senere påske.
19 dager siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser en prisvekst i Norge på 2,6 prosent fra mars i fjor til mars i år. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i februar, primært grunnet lavere strømpriser sammenlignet med fjoråret. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, forble stabil på 3,4 prosent. Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg høy fremover, og peker på en svekket kronekurs som en potensiell driver for økte priser på importerte varer. Dette kan føre til at Norges Bank utsetter et forventet rentekutt.
3 måneder siden
Inflasjonen i Norge falt til 2,2 prosent i desember 2024, den laveste siden 2020. Matvareprisene gikk ned i desember på grunn av tilbud, men har likevel steget 5,2 prosent fra 2023 til 2024. Spesielt olivenolje og sjokolade har hatt en betydelig prisøkning. Rødt krever mer kontroll over dagligvarebransjen for å få ned matprisene, mens finansminister Vedum ser den lave prisveksten som en milepæl for norsk økonomi.
19 dager siden
Ferske tall fra SSB viser at matvareprisene har steget betydelig det siste året, med en samlet økning på 8,6 prosent. Sjokolade har hatt den største prisøkningen, hele 32,1 prosent. Samtidig bidro lavere strømpriser til å dempe den totale prisveksten. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt med 12,4 prosent sammenlignet med mars i fjor. Mars er den andre måneden på rad hvor SSB ser en betydelig økning i prisveksten for matvarer de siste tolv månedene.
3 måneder siden
En artikkel i Nettavisen hevdet at matprisene i Norge har økt tre ganger så mye som i Sverige i 2024. Denne artikkelen nyanserer bildet ved å se på prisveksten over en lengre periode, fra 2020 til 2024. Den viser at den samlede prisveksten på mat og drikkevarer i Norge er lavere enn i Sverige, Danmark og EU generelt. Artikkelen peker på flere årsaker til dette, blant annet sterk priskonkurranse, jordbruksoppgjøret og importvernet. Selv om prisveksten i Norge har vært høyere i det siste, er den akkumulerte prisveksten fortsatt lavere enn i mange andre land.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Kjerneinflasjonen falt også, til 2,7 prosent, fra 3 prosent måneden før. Prisnedgang på varer som elektronikk, møbler og strøm bidro til den dempede prisveksten. Økonomer hadde forventet en økning i konsumprisene til 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået, da sentralbanken har som mål å holde prisveksten rundt to prosent over tid.
3 måneder siden
Strømprisene i Norge falt i 2024 sammenlignet med de rekordhøye prisene i 2021-2023, men er fortsatt høyere enn det historiske gjennomsnittet. Sørvest-Norge (NO2) hadde en snittpris på 58 øre/kWh, mens Nord-Norge hadde den laveste med 27 øre/kWh. Mildt vær og mye nedbør bidro til lavere priser, men eksperter forventer at prisene vil stige noe fremover. Strukturelle endringer i Tyskland, som nedleggelse av kjernekraftverk, påvirker prisene i Sør-Norge. Markedet priser strøm for leveranse i 2026 til rundt 55-63 øre/kWh, men fremtidige priser er usikre på grunn av økt industrielt forbruk og det grønne skiftet. Strømstøtteordningen bidrar til å dempe de største prisutslagene.
2 måneder siden
SSB melder om at prisveksten på nye boliger har bremset opp. Fra slutten av 2023 til 2024 økte prisene på nye boliger med 3,4 prosent, som er den laveste veksten siden 2017. Eneboliger trekker totalen ned, med en prisvekst på kun 0,9 prosent, den laveste siden 1993. I fjerde kvartal i fjor var det en total prisnedgang på 0,4 prosent, drevet av et prisfall på eneboliger på 1 prosent. Brukte boliger hadde en kraftigere prisøkning enn nye boliger i samme periode.
3 måneder siden
Økonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, og over Norges Banks mål på to prosent. Strømprisene bidro til en økning i konsumprisindeksen i desember, mens kjerneinflasjonen ventes å synke noe. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende høyt kostnadspress. DNB Markets forventer rentekutt i mars, juni og september, men inflasjonen vil fortsatt være over målet. Swedbank mener prispresset er normalisert, men årsveksten vil holde seg stabil frem til påske. Flere faktorer, som kronekurs, matpriser og lønnsoppgjør, vil påvirke prisveksten fremover.