Prisveksten i Norge endte på 2,4 prosent i november, en nedgang fra 2,6 prosent i oktober, ifølge SSB. Strømprisene, som var 10,5 prosent lavere enn i fjor, bidro til å dempe veksten, mens mat- og husleiepriser steg med 4,1 prosent hver.
Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent under rentemøtet 19. desember.
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at et rentekutt tidligst kan komme i mars, da kjerneinflasjonen har økt. Samtidig peker Sparebank1 Markets på at reallønnen stiger raskt, og at pris- og lønnsutviklingen gir blandede signaler for rentebanen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
19 dager siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser en prisvekst i Norge på 2,6 prosent fra mars i fjor til mars i år. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i februar, primært grunnet lavere strømpriser sammenlignet med fjoråret. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, forble stabil på 3,4 prosent. Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg høy fremover, og peker på en svekket kronekurs som en potensiell driver for økte priser på importerte varer. Dette kan føre til at Norges Bank utsetter et forventet rentekutt.
1 måned siden
Nordea Markets spår at det ikke blir rentekutt i år, grunnet høy prisvekst og lav arbeidsledighet. Norges Bank har valgt å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. DNB Markets ser for seg to rentekutt innen mars neste år, men usikkerhet råder etter et prissjokk i februar, der kjerneinflasjonen steg markant. Sentralbanken hadde tidligere signalisert rentekutt i mars, men har nå justert forventningene. Økonomer understreker at prisvekst og arbeidsledighet er avgjørende faktorer for rentebeslutningene.
3 måneder siden
Prisveksten i Norge var overraskende lav i desember, med en tolvmånedersvekst på 2,2 prosent, ifølge SSB. Dette er den laveste veksten siden desember 2020 og en nedgang fra 2,4 prosent i november. Kjerneinflasjonen endte på 2,7 prosent, lavere enn forventet. Prisnedgang på matvarer, grunnet julekampanjer, og elektronikk bidro til den lave prisveksten. Dette kan føre til et rentekutt i mars. Prisene på møbler og boligtekstiler steg saktere enn året før, noe som også påvirket den totale prisveksten.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Kjerneinflasjonen falt også, til 2,7 prosent, fra 3 prosent måneden før. Prisnedgang på varer som elektronikk, møbler og strøm bidro til den dempede prisveksten. Økonomer hadde forventet en økning i konsumprisene til 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået, da sentralbanken har som mål å holde prisveksten rundt to prosent over tid.
3 måneder siden
Konsumprisene i Norge steg med 2,2 prosent i desember, noe som var lavere enn økonomene hadde forventet. Dette er en nedgang fra 2,4 prosent i november. Statistisk sentralbyrå (SSB) fremhever at lavere priser på strøm, elektronikk og møbler bidro til den dempede prisveksten. Spesielt falt prisene på elektronikk, i motsetning til en oppgang i samme periode i 2022. Kjerneinflasjonen, som er justert for avgiftsendringer og energivarer, gikk også ned, til 2,7 prosent. Økonomene hadde forventet en prisvekst på 2,5 prosent og en kjerneinflasjon på 2,8 prosent. Prisveksten er viktig for Norges Banks vurdering av rentenivået.
3 måneder siden
Sjeføkonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, hovedsakelig på grunn av økte strømpriser. Desember viste en sterk oppgang i strømprisene, som bidro til en generell prisvekst. Kjerneinflasjonen ventes å synke noe, men forblir over Norges Banks mål på to prosent. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende kostnadspress. DNB Markets forventer at Norges Bank vil starte rentekutt i mars, med ytterligere kutt i juni og september. Swedbank mener derimot at prispresset i norsk økonomi er i ferd med å normaliseres, men at årsveksten vil holde seg stabil en periode fremover.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.
4 måneder siden
Prisveksten i USA økte til 2,4 prosent i november, ifølge PCE-indeksen, etter en nedgang de foregående månedene. Dette var lavere enn forventet. Kjerneinflasjonen forble uendret på 2,8 prosent. Samtidig har Federal Reserve (Fed) satt ned styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Sentralbanken signaliserer færre rentekutt i 2025 enn tidligere antatt. Arbeidsledigheten steg i november, mens jobbveksten var noe sterkere enn ventet. Fed-sjef Jerome Powell uttalte at rentebeslutningen var en «closer call» og at prisveksten har beveget seg sideveis.
4 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Renten har steget fra 0 prosent i 2021 til dagens nivå, og har bidratt til å dempe prisveksten. Selv om prisveksten har falt, forventes det at høy kostnadsvekst i bedriftene vil bremse den videre nedgangen. Norges Bank signaliserer at det snart er tid for å begynne å sette ned renten, og det første kuttet forventes i mars neste år. Prognosen for styringsrenten er lite endret, men indikerer noe mindre nedgang fremover. Flere økonomer ser positivt på at Norges Bank holder på rentebanen for neste år.
19 dager siden
Prisveksten i Norge dempet seg til 2,6 prosent i mars, under økonomers forventninger på 2,9 prosent. Lavere strømpriser, som følge av mildere vær, er hovedårsaken til nedgangen. Kjerneinflasjonen var 3,4 prosent, som forventet. Til tross for nedgangen er kjerneinflasjonen fortsatt høy, hovedsakelig på grunn av matvarepriser som har steget 8,6 prosent det siste året. SSB påpeker at prisveksten på matvarer dempet seg noe i mars sammenlignet med fjoråret, trolig på grunn av senere påske.