Sjeføkonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, hovedsakelig på grunn av økte strømpriser. Desember viste en sterk oppgang i strømprisene, som bidro til en generell prisvekst.
Kjerneinflasjonen ventes å synke noe, men forblir over Norges Banks mål på to prosent. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende kostnadspress.
DNB Markets forventer at Norges Bank vil starte rentekutt i mars, med ytterligere kutt i juni og september. Swedbank mener derimot at prispresset i norsk økonomi er i ferd med å normaliseres, men at årsveksten vil holde seg stabil en periode fremover.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Økonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, og over Norges Banks mål på to prosent. Strømprisene bidro til en økning i konsumprisindeksen i desember, mens kjerneinflasjonen ventes å synke noe. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende høyt kostnadspress. DNB Markets forventer rentekutt i mars, juni og september, men inflasjonen vil fortsatt være over målet. Swedbank mener prispresset er normalisert, men årsveksten vil holde seg stabil frem til påske. Flere faktorer, som kronekurs, matpriser og lønnsoppgjør, vil påvirke prisveksten fremover.
4 måneder siden
Norges Bank forventes å kunngjøre uendret styringsrente, med en ny prognose for renteutviklingen. Forventningene om et snarlig rentekutt er lave, og de fleste økonomer tror det første kuttet vil komme i mars 2025. DNB Markets forventer tre rentekutt i 2025, mens SSB er mer optimistiske med fem. Nordmenn er generelt pessimistiske til renteutviklingen, og mange tror ikke på kutt før andre kvartal 2025. Høy lønnsvekst og kostnadsvekst bidrar til å holde prispresset oppe, noe som forskyver tidspunktet for rentekutt.
4 måneder siden
Økonomer forventer at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret i årets siste rentemøte. De anser sannsynligheten for et rentekutt i januar som lav, og flere tror første kutt vil komme i mars 2025. Dette skyldes at norsk økonomi går bedre enn forventet, og at inflasjonen fortsatt er for høy. Økonomene forventer også at Norges Bank vil signalisere færre rentekutt enn tidligere, og at rentebanen vil løftes noe. Det pekes også på at Norges rentenivå ikke skiller seg markant fra andre land.
1 måned siden
Uventet høy prisvekst har fått sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til å antyde at det første rentekuttet kanskje ikke kommer før i 2026. Han begrunner dette med at norsk økonomi går bra, med lav arbeidsledighet og økende boligpriser, noe som gir Norges Bank grunn til å prioritere å holde prisveksten lav og stabil. Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, beskriver prisveksten som «oppsiktsvekkende», men anslår likevel to rentekutt fra høsten 2025. Olsen åpner også for at rentekutt kan komme i 2025, avhengig av utviklingen i boligmarkedet og hvordan det reagerer på eventuelle ytterligere utsettelser.
2 måneder siden
Inflasjonen i Norge har stabilisert seg, men mange opplever fortsatt prisene som høye. Inflasjonen forventes å holde seg stabil i januar, men økonomer påpeker at matvarepriser kan overraske. Høyere lønnsvekst bidrar til at prisene på norskproduserte varer holder seg oppe. Nordea Markets forventer at folk flest vil få bedre råd i 2025, men understreker at økende råvarepriser og internasjonal handelskonflikt kan påvirke prisveksten negativt.
1 måned siden
Nye inflasjonstall viser en uventet høy prisvekst i Norge, noe som setter Norges Banks planlagte rentekutt i fare. Økningen skyldes særlig høyere mat- og strømpriser, samt en generell kostnadsvekst som ikke kompenseres av produktivitetsvekst. Det forestående lønnsoppgjøret representerer en ytterligere utfordring, da høyere lønnsvekst kan bidra til å holde inflasjonen oppe. Flere banker har nå revidert sine forventninger og tror at det første rentekuttet kan bli utsatt, eller at det kun blir ett kutt i 2025. Boliglånskunder må derfor forberede seg på å vente lenger på lavere renteutgifter.
2 måneder siden
Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, mener 2025 ser bra ut for den jevne nordmannen, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft. Lønningene vil trolig stige mer enn prisene, selv om matvareprisene har økt betydelig. Valutakursen har svekket seg, noe som kan gi en følelse av redusert kjøpekraft i utlandet. Prisene på importerte konsumvarer har derimot vært stabile. Lønnsoppgjøret blir avgjørende for hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre. Handelsbanken er usikker på om alle de signaliserte rentekuttene vil bli en realitet.
4 måneder siden
SSB forventer fem rentekutt i 2025, noe som vil gi lavere renter og økt kjøpekraft for husholdningene. Dette kommer etter en periode med høy inflasjon og renteøkninger. Sjeføkonom i Handelsbanken mener imidlertid at fem kutt er i overkant, og tror Norges Bank vil være mer forsiktig med å senke renten. SSB anslår også en reallønnsvekst i 2025, da lønningene forventes å stige mer enn prisene. Norges Banks styringsrente er for tiden 4,5 prosent, og det forventes ingen endring ved neste rentebeslutning.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan det kommende lønnsoppgjøret kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger i 2025. Sjeføkonomer mener at et dyrt lønnsoppgjør kan føre til færre rentekutt, mens et moderat oppgjør kan åpne for flere. Det forventes at lønnsveksten vil overstige prisveksten i 2025, noe som gir bedre kjøpekraft for folk flest. Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger frem sine anslag for prisveksten i februar, som er et viktig grunnlag for lønnsforhandlingene. I tillegg påvirker en svak krone lønnsomheten i industrien, noe som kan føre til høyere lønnsvekst.
4 måneder siden
Norges Bank har oppjustert sine forventninger til boligprisveksten, og anslår nå en vekst på 6,3 prosent i 2025. Dette er en økning fra tidligere anslag. Banken forventer også en fortsatt vekst i boligprisene i de påfølgende årene, med 8,5 prosent i 2026 og 6,5 prosent i 2027. Gjennomsnittlig boliglånsrente ligger på 5,6 prosent ved utgangen av oktober. Det forventes at renten vil holde seg stabil før den faller i takt med styringsrenten. Nye regler for kapitalkrav kan påvirke bankenes finansieringskostnader. Lønnsveksten anslås å avta, mens kjerneinflasjonen forventes å synke til 2,7 prosent i 2025.