Artikkelen diskuterer hvordan det kommende lønnsoppgjøret kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger i 2025. Sjeføkonomer mener at et dyrt lønnsoppgjør kan føre til færre rentekutt, mens et moderat oppgjør kan åpne for flere.
Det forventes at lønnsveksten vil overstige prisveksten i 2025, noe som gir bedre kjøpekraft for folk flest. Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger frem sine anslag for prisveksten i februar, som er et viktig grunnlag for lønnsforhandlingene.
I tillegg påvirker en svak krone lønnsomheten i industrien, noe som kan føre til høyere lønnsvekst.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) anslår en prisvekst på 2,5 prosent i 2025, lavere enn Norges Bank og SSBs anslag. Usikkerhet rundt kronekurs, energipriser og internasjonal handelspolitikk understrekes. TBUs rapport er viktig foran lønnsoppgjøret, da den brukes til å vurdere reallønnsveksten. I fjor overvurderte TBU prisveksten, men nå forventes reallønnsvekst også i 2025. Høyere lønnsvekst kan bidra til å opprettholde prisveksten, noe som kan påvirke Norges Banks rentepolitikk og potensielle rentekutt. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, og forhandlingene starter 14. mars.
3 måneder siden
Økonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, og over Norges Banks mål på to prosent. Strømprisene bidro til en økning i konsumprisindeksen i desember, mens kjerneinflasjonen ventes å synke noe. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende høyt kostnadspress. DNB Markets forventer rentekutt i mars, juni og september, men inflasjonen vil fortsatt være over målet. Swedbank mener prispresset er normalisert, men årsveksten vil holde seg stabil frem til påske. Flere faktorer, som kronekurs, matpriser og lønnsoppgjør, vil påvirke prisveksten fremover.
4 måneder siden
SSB forventer fem rentekutt i 2025, noe som vil gi lavere renter og økt kjøpekraft for husholdningene. Dette kommer etter en periode med høy inflasjon og renteøkninger. Sjeføkonom i Handelsbanken mener imidlertid at fem kutt er i overkant, og tror Norges Bank vil være mer forsiktig med å senke renten. SSB anslår også en reallønnsvekst i 2025, da lønningene forventes å stige mer enn prisene. Norges Banks styringsrente er for tiden 4,5 prosent, og det forventes ingen endring ved neste rentebeslutning.
2 måneder siden
Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, mener 2025 ser bra ut for den jevne nordmannen, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft. Lønningene vil trolig stige mer enn prisene, selv om matvareprisene har økt betydelig. Valutakursen har svekket seg, noe som kan gi en følelse av redusert kjøpekraft i utlandet. Prisene på importerte konsumvarer har derimot vært stabile. Lønnsoppgjøret blir avgjørende for hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre. Handelsbanken er usikker på om alle de signaliserte rentekuttene vil bli en realitet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kommende meklingen mellom LO og NHO om lønnsoppgjøret i industrien. LO krever reallønnsvekst og et lønnstillegg på 4,5 prosent, mens NHO ønsker at en større andel av lønnstilleggene skal forhandles lokalt. Partene er uenige om nivået på lønnstilleggene og hvordan prisveksten skal håndteres. Utfallet av meklingen vil ha stor betydning for lønnsutviklingen i andre sektorer. LO vil også kreve lavlønnstillegg. Partene bruker prognoser fra TBU for å anslå prisveksten, selv om den faktiske prisveksten har vært høyere.
2 måneder siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) anslår at prisveksten i 2025 vil bli 2,5 prosent, noe som er lavere enn anslagene fra Norges Bank og SSB. Utvalget understreker at anslaget er usikkert, spesielt på grunn av svingninger i kronekursen, energiprisene og internasjonal handelspolitikk. I fjor anslo TBU en høyere prisvekst enn den faktiske. Lønnsoppgjøret nærmer seg, og TBU har beregnet en årslønnsvekst på 5,3 prosent for de største forhandlingsområdene. Frontfagsoppgjøret, som danner grunnlaget for de andre oppgjørene, starter 14. mars.
2 måneder siden
En fersk undersøkelse fra Norges Bank viser at partene i arbeidslivet forventer økt lønnsvekst og fallende prisvekst i 2025, noe som resulterer i en reallønnsvekst på 1,2 prosent. Næringslivsledere deler denne optimismen, mens husholdningene er mer tilbakeholdne og forventer lavere lønnsvekst kombinert med høyere prisvekst. Samtidig indikerer NAV-tall at arbeidsledigheten har sunket, noe som potensielt kan påvirke Norges Banks rentepolitikk og begrense omfanget av fremtidige rentekutt, selv om markedet forventer et rentekutt i mars.
3 måneder siden
Sjeføkonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, hovedsakelig på grunn av økte strømpriser. Desember viste en sterk oppgang i strømprisene, som bidro til en generell prisvekst. Kjerneinflasjonen ventes å synke noe, men forblir over Norges Banks mål på to prosent. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende kostnadspress. DNB Markets forventer at Norges Bank vil starte rentekutt i mars, med ytterligere kutt i juni og september. Swedbank mener derimot at prispresset i norsk økonomi er i ferd med å normaliseres, men at årsveksten vil holde seg stabil en periode fremover.
2 måneder siden
Det tekniske beregningsutvalget (TBU) har publisert sin prognose som anslår en reallønnsvekst på 2,5 prosent i 2025. Denne prognosen, omtalt som «årets viktigste tall», danner grunnlaget for de kommende lønnsforhandlingene. Selv om SSB også forventer en positiv lønnsutvikling, understreker TBU at anslaget er usikkert på grunn av faktorer som kronekursen, energipriser og den internasjonale økonomiske situasjonen. Akademikerne forventer reallønnsvekst for sine medlemmer, med et særlig fokus på å redusere lønnsforskjellen mellom offentlig og privat sektor. Fagforbundet er fornøyd med fjorårets økning i kjøpekraft blant arbeidstakerne.
2 måneder siden
Norges Banks forventningsundersøkelse viser at partene i arbeidslivet venter en årslønnsvekst på 4,1 prosent i 2025. Undersøkelsen måler forventninger om lønn, priser og sysselsetting, og er et viktig grunnlag for Norges Banks rentebeslutninger. Etter å ha holdt renten uendret i januar, signaliserte Norges Bank et mulig rentekutt i mars. Prisveksten nærmer seg nå Norges Banks mål, mens arbeidsledigheten holder seg lav.