Inflasjonen i Norge har stabilisert seg, men mange opplever fortsatt prisene som høye. Inflasjonen forventes å holde seg stabil i januar, men økonomer påpeker at matvarepriser kan overraske.
Høyere lønnsvekst bidrar til at prisene på norskproduserte varer holder seg oppe.
Nordea Markets forventer at folk flest vil få bedre råd i 2025, men understreker at økende råvarepriser og internasjonal handelskonflikt kan påvirke prisveksten negativt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Økonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, og over Norges Banks mål på to prosent. Strømprisene bidro til en økning i konsumprisindeksen i desember, mens kjerneinflasjonen ventes å synke noe. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende høyt kostnadspress. DNB Markets forventer rentekutt i mars, juni og september, men inflasjonen vil fortsatt være over målet. Swedbank mener prispresset er normalisert, men årsveksten vil holde seg stabil frem til påske. Flere faktorer, som kronekurs, matpriser og lønnsoppgjør, vil påvirke prisveksten fremover.
3 måneder siden
Sjeføkonomer forventer at prisveksten i Norge vil holde seg høy gjennom 2025, hovedsakelig på grunn av økte strømpriser. Desember viste en sterk oppgang i strømprisene, som bidro til en generell prisvekst. Kjerneinflasjonen ventes å synke noe, men forblir over Norges Banks mål på to prosent. Høy lønnsvekst og lav produktivitetsutvikling bidrar til et vedvarende kostnadspress. DNB Markets forventer at Norges Bank vil starte rentekutt i mars, med ytterligere kutt i juni og september. Swedbank mener derimot at prispresset i norsk økonomi er i ferd med å normaliseres, men at årsveksten vil holde seg stabil en periode fremover.
1 måned siden
Nye inflasjonstall viser en uventet høy prisvekst i Norge, noe som setter Norges Banks planlagte rentekutt i fare. Økningen skyldes særlig høyere mat- og strømpriser, samt en generell kostnadsvekst som ikke kompenseres av produktivitetsvekst. Det forestående lønnsoppgjøret representerer en ytterligere utfordring, da høyere lønnsvekst kan bidra til å holde inflasjonen oppe. Flere banker har nå revidert sine forventninger og tror at det første rentekuttet kan bli utsatt, eller at det kun blir ett kutt i 2025. Boliglånskunder må derfor forberede seg på å vente lenger på lavere renteutgifter.
2 måneder siden
Nye inflasjonstall fra SSB viser en prisvekst på 2,3 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Sjeføkonom Kyrre Knudsen mener dette er positivt og at Norges Bank trolig vil kutte renten i mars. Dyrere matvarer kompenseres av lavere priser på importerte varer og strøm. Knudsen understreker at lavere lønnsvekst er nødvendig for å nå inflasjonsmålet. Usikkerhet rundt økonomisk politikk i USA kan påvirke situasjonen. DNB Markets forventer tre rentekutt i år, men ser en økende risiko for at det kun blir to.
1 måned siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) har justert opp anslaget for prisveksten i Norge i 2025 til 2,7 prosent, begrunnet med økte matvarepriser i februar. Denne oppjusteringen kommer like før lønnsoppgjøret, der TBUs anslag er sentralt for å vurdere reallønnsvekst. Overraskende høye inflasjonstall for februar har skapt usikkerhet rundt et mulig rentekutt i mars. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør, hvor LO prioriterer økt kjøpekraft, mens NHO ønsker større fokus på lokale forhandlinger. Frontfagsoppgjøret innledes først og setter rammen for de påfølgende oppgjørene. I fjor undervurderte TBU prisveksten, men frontfagsoppgjøret resulterte likevel i reallønnsvekst.
1 måned siden
Uventet høy prisvekst i februar, særlig drevet av økte matvarepriser som sjokolade, truer Norges Banks planlagte rentekutt i mars. Kjerneinflasjonen steg til 3,4 prosent, over målet på 2 prosent. Selv om et rentekutt var ment å lette situasjonen for forgjeldede nordmenn, er eksperter nå usikre. Sterk lønnsvekst, et robust boligmarked og lav arbeidsledighet holder økonomien i gang. Usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk bidrar også til utfordringer for Norges Banks vurderinger. Det er knyttet spenning til hvordan Norges Bank vil tolke den høye prisveksten fremover mot neste rentemøte.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den økonomiske situasjonen i Norge, der prisveksten har avtatt, men prisene har stabilisert seg på et høyere nivå. Dette skaper utfordringer for de med lav inntekt, som opplever at situasjonen er verre enn før. Fattighuset i Oslo rapporterer om økt pågang og har måttet avvise folk i matkø. Selv om noen grupper har opplevd lønnsvekst som overgår prisstigningen, sliter mange med å få endene til å møtes. Det påpekes at begrepet 'dyrtid' er misvisende, da situasjonen ikke ser ut til å bedre seg. Økte matpriser fører også til at mindre overskuddsmat når de som trenger det mest.
4 måneder siden
Prisveksten i Norge endte på 2,4 prosent i november, en nedgang fra 2,6 prosent i oktober, ifølge SSB. Strømprisene, som var 10,5 prosent lavere enn i fjor, bidro til å dempe veksten, mens mat- og husleiepriser steg med 4,1 prosent hver. Norges Bank forventes å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent under rentemøtet 19. desember. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener at et rentekutt tidligst kan komme i mars, da kjerneinflasjonen har økt. Samtidig peker Sparebank1 Markets på at reallønnen stiger raskt, og at pris- og lønnsutviklingen gir blandede signaler for rentebanen.
1 måned siden
Uventet høy prisvekst har fått sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, til å antyde at det første rentekuttet kanskje ikke kommer før i 2026. Han begrunner dette med at norsk økonomi går bra, med lav arbeidsledighet og økende boligpriser, noe som gir Norges Bank grunn til å prioritere å holde prisveksten lav og stabil. Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, beskriver prisveksten som «oppsiktsvekkende», men anslår likevel to rentekutt fra høsten 2025. Olsen åpner også for at rentekutt kan komme i 2025, avhengig av utviklingen i boligmarkedet og hvordan det reagerer på eventuelle ytterligere utsettelser.
1 måned siden
Prisene i Norge steg mer enn ventet i februar, hovedsakelig på grunn av økte matvarepriser. Statistisk sentralbyrå (SSB) rapporterte en inflasjon på 3,6 prosent, mens Norges Bank hadde forventet 2,6 prosent. Særlig matvareprisene bidro til oppgangen, sammen med endringer i strømpriser. Dette er de siste tallene Norges Bank får før rentebeslutningen 27. mars. Selv om et rentekutt fortsatt er ventet, kan den høye inflasjonen påvirke hvor mange rentekutt det blir i år. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen peker på at internasjonalt inflasjonspress og politiske endringer kan spille inn.