Inflasjonen i USA viser en nedgang til 2,8 prosent i februar, sammenlignet med forventede 3,2 prosent. Nedgangen skyldes blant annet lavere priser på flyreiser og drivstoff.
Dollarkursen styrket seg umiddelbart etter offentliggjøringen av tallene.
Inflasjonen har vært et sentralt politisk tema i USA, der Joe Biden har mottatt kritikk for økende priser, mens Donald Trump har lovet å bekjempe den.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ferske tall viser at prisveksten i USA dempet seg til 2,8 prosent i februar, noe som er mer enn forventet. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energi- og matvarepriser, viste også en større nedgang enn ventet. Likevel er inflasjonen fortsatt over sentralbankens mål på 2 prosent. Samtidig skaper president Trumps tollpolitikk usikkerhet rundt fremtidig prisvekst. Økonomer påpeker at det er for tidlig å se effekten av Trumps politikk i februartallene. Det er ventet at USAs sentralbank vil holde renten uendret på sitt kommende møte.
19 dager siden
Inflasjonen i USA falt til 2,4 prosent i mars, noe som er lavere enn forventningene på 2,6 prosent. Nedgangen skyldes hovedsakelig fallende energipriser, spesielt en betydelig reduksjon i drivstoffprisene, mens matprisene opplevde en liten økning. Markedet har ventet spent på hvordan Donald Trumps tollpolitikk vil påvirke prisveksten, og analytikere mener tallene fra mars vil gi en indikasjon på dette. Til tross for inflasjonsfallet, forventes Wall Street å åpne med en negativ trend.
19 dager siden
Inflasjonen i USA svekket seg mer enn ventet i mars, og endte på 2,4 prosent. Kjerneinflasjonen falt også under forventningene til 2,8 prosent. Prisene på energi, flybilletter og brukte biler har bidratt til nedgangen, mens matvarepriser og personlig pleie fortsatt trekker prisveksten opp. Sentralbanken Federal Reserve forventer økt inflasjon på kort sikt, og signaliserer at en restriktiv pengepolitikk kan være nødvendig dersom prisveksten holder seg høyere enn målet på 2 prosent. Samtidig er de bekymret for en potensiell svekkelse i arbeidsmarkedet.
2 måneder siden
Prisveksten i USA viser nedgang og endte på 2,5 prosent i januar, mens kjerneinflasjonen var 2,6 prosent. Dette er i tråd med forventningene. Inflasjonsmålet til Federal Reserve (Fed) er en årlig inflasjon på to prosent. Konsumprisindeksen for januar viste en større stigning enn ventet. Fed vil kunngjøre sin neste rentebeslutning 19. mars. Usikkerheten rundt rentekutt i 2025 er stor, spesielt på grunn av Donald Trumps økonomiske politikk. Fed-sjef Jerome Powell har uttalt at sentralbanken ikke har hastverk med å endre renten.
2 måneder siden
Amerikanske inflasjonstall for januar viser 3,0 prosent, høyere enn forventet, noe som fører til spekulasjoner om færre rentekutt i USA. Dette påvirker Norges Banks vurdering av renten. En analytiker tror nå kun på to rentekutt i Norge før sommeren, og ingen etter det. Inflasjonen var et viktig tema for Donald Trumps velgere under tidligere valg. Kronen svekket seg markant etter nyheten om inflasjonstallene. DNB Markets har tidligere uttalt at de forventer tre rentekutt i Norge.
3 måneder siden
USAs konsumprisindeks (KPI) økte til 2,9 prosent i desember, fra 2,7 prosent i november. Dette er den tredje måneden på rad med økning i inflasjonen på årsbasis. Energiprisene er en hovedårsak til oppgangen, og står for over 40 prosent av prisveksten. Kjerneinflasjonen, som ser bort fra mat- og energipriser, sank til 3,2 prosent, mens månedsveksten økte til 0,4 prosent. Matpriser, husly, flybilletter, biler og helsehjelp bidro også til den generelle prisveksten. Sterke jobbtall førte til svingninger i markedet og en styrking av dollaren. Den amerikanske sentralbanken (Fed) har rentemøte om to uker, men markedet forventer ikke rentekutt før i juni.
2 måneder siden
Prisveksten i USA fortsetter å avta, og landet på 2,5 prosent i januar, ifølge ferske PCE-tall. Kjerneinflasjonen var som ventet på 2,6 prosent. Federal Reserve (Fed) holdt renten uendret og følger nøye med på mulige tollgrep fra Trump-administrasjonen, som ifølge Storebrand kan føre til økt inflasjon. Trump har varslet innføring av toll mot Mexico og Canada fra 4. mars, samt ytterligere toll på kinesiske varer.
19 dager siden
Konsumprisindeksen (KPI) viser en prisvekst i Norge på 2,6 prosent fra mars i fjor til mars i år. Dette er en nedgang fra 3,6 prosent i februar, primært grunnet lavere strømpriser sammenlignet med fjoråret. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer energivarer og avgiftsendringer, forble stabil på 3,4 prosent. Økonomer forventer at inflasjonen vil holde seg høy fremover, og peker på en svekket kronekurs som en potensiell driver for økte priser på importerte varer. Dette kan føre til at Norges Bank utsetter et forventet rentekutt.
2 måneder siden
USA-børsene opplever nedgang etter at ferske inflasjonstall viser en høyere prisvekst enn forventet i januar. Konsumprisindeksen (KPI) steg til 3 prosent, over Bloombergs forventning på 2,9 prosent. Økningen i prisvekst skyldes blant annet dyrere brukte biler, bilforsikring og en markant økning i eggpriser. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen påpeker at dette kan tvinge den amerikanske sentralbanken (Fed) til å vurdere renteheving. Sentrale teknologiaksjer som Nvidia, Apple og Meta faller, mens Tesla viser en liten oppgang etter gårsdagens nedgang.
3 måneder siden
Inflasjonen i USA økte for tredje måned på rad i desember, med en årlig prisvekst på 2,9 prosent. Kjerneinflasjonen, som ekskluderer mat- og energipriser, endte på 3,2 prosent. Tallene, basert på konsumprisindeksen, er i tråd med analytikernes forventninger. Økningen kommer etter uventet sterke jobbtall som har presset opp markedsrentene og redusert investorenes risikovilje.