En nordnorsk debattant uttrykker skam over det han oppfatter som manglende nordisk støtte til Grønland, spesielt i lys av Trumps antydninger om mulig militær overtakelse.
Politikere kritiseres for å være for forsiktige i sin tilnærming, og forfatteren etterlyser en tydeligere fordømmelse av Trumps uttalelser.
Det argumenteres for en felles uttalelse fra nordiske ledere som krever en unnskyldning for å ha satt Grønland og Danmark i en vanskelig situasjon, og for å forsikre om at militær makt ikke vil bli brukt mot naboland.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Grønlands fungerende regjeringssjef, Múte B. Egede, uttrykker bekymring overfor det internasjonale samfunnet for deres tilbakeholdenhet med å støtte Grønland, spesielt i lys av det kommende besøket fra Usha Vance og Mike Waltz. Besøket finner sted etter at Donald Trump tidligere har indikert interesse for å kjøpe Grønland, noe som gir det hele en politisk dimensjon. Egede understreker at den nåværende regjeringen ikke vil møte de amerikanske gjestene og insisterer på at Grønlands integritet og demokrati må respekteres. Han oppfordrer Grønlands allierte til å gi tydelig støtte for å forhindre ytterligere eskalering av situasjonen og økt amerikansk aggresjon.
3 måneder siden
Rødt krever at statsminister Jonas Gahr Støre fordømmer Donald Trumps uttalelser om bruk av militær makt og økonomiske virkemidler for å sikre USA kontroll over Grønland. Rødts Bjørnar Moxnes sammenligner Trumps oppførsel med Putins retorikk før Ukraina-invasjonen og mener Trump må settes på plass. Støre har uttalt at det ikke er greit å antyde at man vil ta land, spesielt overfor nære allierte. Rødt mener USA utgjør en trussel mot Norge og at norsk sikkerhetspolitikk må revurderes. Trump har uttalt at USA trenger Grønland av hensyn til nasjonal sikkerhet og naturressurser, og har truet Danmark med straffetoll og militær makt.
3 måneder siden
Den danske politikeren Morten Messerschmidt har reist til USA for å møte Donald Trump i Mar-a-Lago, grunnet bekymring for den danske statsministerens håndtering av Grønland-saken. Justisminister Peter Hummelgaard kritiserer Messerschmidts handlinger som uprofesjonelle og skadelige for Danmarks forhold til Grønland. Messerschmidt på sin side anklager Mette Frederiksen for å ha løyet om militær tilstedeværelse på Grønland, og mener at USA vil gripe inn dersom Grønland blir selvstendig og forlater EU og NATO. Han hevder at Frederiksens politikk er et svik mot både Danmark, Grønland og USA.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
3 måneder siden
Den danske politikeren Anders Vistisen kritiserte Donald Trumps ønske om å kjøpe Grønland i EU-parlamentet, og brukte et kraftig språk som vakte internasjonal oppmerksomhet. Vistisen mener at Grønlands ønske om selvstendighet er urealistisk, og viser til sosiale problemer, lavt folketall og at Grønland må ta ansvar for egen politimyndighet, rettsstat og lovgivning. Han påpeker at Grønland har vært en del av Danmark i 800 år, og at forsvars- og utenrikspolitikken er Danmarks ansvar. Vistisens uttalelser falt sammen med at Dansk Folkepartis formann Morten Messerschmidt besøkte Mar-a-Lago i håp om å møte Trump.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
28 dager siden
Den danske redaktøren David Trads mener Donald Trumps gjentatte uttalelser om at USA skal «få» Grønland, også ved bruk av militære midler, må tas som en reell trussel. Trads mener Danmark umiddelbart bør aktivere Natos artikkel fire og søke bistand fra alliansen. Han ser på Trumps USA som en fiende og foreslår å stanse våpenkjøp og bremse avtalen om amerikanske soldater på dansk jord. Samtidig har Mette Frederiksens planlagte besøk på Grønland skapt splid, da den nye grønlandske utenriksministeren kritiserer tidspunktet for besøket. Danske kommentatorer mener dette ydmyker Frederiksen og viser manglende samhold i en kritisk tid.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver en situasjon der Trump og Putin forhandler om landområder, spesielt Ukraina, noe som skaper bekymring i Europa. Det påpekes at Trump tidligere har vist interesse for Grønland og antydet at Canada burde bli en del av USA. Norske politikeres stillhet rundt trusselbildet blir kritisert, og artikkelen etterlyser en plan for opprustning og et sterkere europeisk samarbeid. Erna Solberg har tatt initiativ til debatt, og oppfordrer andre partiledere til å engasjere seg.
2 måneder siden
Donald Trump krever at Danmark gir ham Grønland, og avviser et nei. Statsminister Mette Frederiksen har valgt en forsiktig tilnærming, og unngår å kritisere Trump offentlig. Hun søker støtte fra EU og Norden, mens en meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlendere ikke ønsker å bli en del av USA. Trump truer med økonomiske straffetiltak og militære midler mot Danmark, noe som skaper en dyp krise i forholdet mellom de to allierte. Artikkelen understreker at Grønland er en stresstest for det transatlantiske forholdet i Trumps andre periode.