Petter Nyquist lanserer "Kommandosentral for gode gjerninger" på Torshov for å skape et sosialt tilbud i nabolaget. Initiativet kommer etter at Nyquist observerte et behov for fellesskap og hjelp i hverdagen under innspillingen av dokumentarserien "Petter – der ingen vil bo".
Tilbudet vil foregå i en ombygd buss og skal tilby enkle tjenester der folk kan hjelpe hverandre. Målet er å redusere ensomhet og utenforskap.
Tiltaket har fått overveldende positiv respons i sosiale medier.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Lars Erik Nettum i Grimstad tilbyr snømåking til de som ikke har mulighet til å måke selv, etter å ha hjulpet mange under fjorårets snøkaos. Han oppfordrer flere til å bidra og understreker viktigheten av å hjelpe hverandre i samfunnet. Grimstads ordfører, Beate Skretting, roser initiativet og omtanken for medborgere. Også ordføreren i Arendal oppfordrer folk til å være gode «beredskapsvenner». Nettum har kun ett krav for å tilby hjelp: at de som trenger det ikke har mulighet til å måke selv.
2 måneder siden
Anastasia (28) fra Kristiansand vasker gratis for folk som sliter med å holde orden hjemme. Hun startet prosjektet etter å ha tilbudt hjelp via TikTok, og responsen har vært overveldende. Anastasia brenner for psykisk helse og frivillig arbeid, og hun håper å inspirere andre til å hjelpe i sine lokalsamfunn. Psykolog Liss G. Anda forklarer at rydding kan gi en følelse av kontroll og ro, og at mange ser på vaskevideoer på nett for å få en følelse av tilfredsstillelse. Anastasia har fått mange henvendelser fra folk som ønsker å bidra, enten med vasking eller transport. Hun gjør dette ved siden av jobbsøking og annet frivillig arbeid.
3 måneder siden
En norsk lege har for første gang skrevet ut sosial resept til pasienter som opplever ensomhet. Dette pilotprosjektet i Bergen kobler pasienter til frivillige i Røde Kors, som skal hjelpe dem med å finne sosiale aktiviteter. Ensomhet er en alvorlig tilstand som kan sammenlignes med røyking og overvekt, og forskning viser at sosial resept kan redusere behovet for helsetjenester. Ordningen er innført i flere land, og det er et økende fokus på ensomhet både nasjonalt og internasjonalt. En kvinne som selv har opplevd ensomhet, forteller om hvordan det å få en deltidsjobb endret livet hennes, og hun håper at sosial resept blir tilgjengelig i hele landet.
21 dager siden
YX-bensinstasjonen i Vågå har fått positiv oppmerksomhet etter å ha hengt opp en lapp som oppfordrer kunder til å være tålmodige med ansatte som ikke har norsk som morsmål. Initiativet, som ble delt av Hans Olav Lahlum på sosiale medier, fremhever at stasjonen har ansatte fra Eritrea, Ukraina og Norge, og at språkutfordringer kan forekomme. Daglig leder, Lill-Bente Lian, forklarer at tiltaket er ment å skape et tryggere arbeidsmiljø og fremme inkludering. Maryna Zai, en ukrainsk flyktning og ansatt ved stasjonen, roser det gode arbeidsmiljøet og mulighetene for språkopplæring. Responsen har vært overveldende positiv, og flere andre bensinstasjoner vurderer nå å implementere lignende tiltak.
4 måneder siden
Kay Yeser, eier av Fuudies Foodcourt, og Anders Nygaard Larsen, daglig leder hos Hansemann, inviterer til en lavterskel julefeiring for de som er alene på julaften. Arrangementet er et samarbeid mellom de to utestedene og Meny Gloppe. Det vil være åpent fra kl. 16.00 til 21.00, med gratis julemat, godteri og aktiviteter. Flere frivillige vil være til stede for å skape en hyggelig atmosfære. Initiativet er et forsøk på å gi noe tilbake til samfunnet og forebygge ensomhet i høytiden. Eventuelle overskuddsgaver og mat vil doneres til Frelsesarmeen.
3 måneder siden
Etter store snøfall har flere unge i Bergensområdet tilbudt gratis hjelp med snømåking. Preben Stusdal startet initiativet etter å ha sett klager på brøytemannskaper. Han kjørte rundt i fire timer og hjalp elleve personer, inkludert eldre og de med helseutfordringer. Mathias Berg Selvik og venner bidro også med gratis måkehjelp. De som mottok hjelp var takknemlige, og hjelperne opplevde glede og nytte ved å bidra. Frivillighet Norge ser en økning i frivillig innsats under kriser og mener det er en viktig del av samfunnsberedskapen.
2 måneder siden
I Bø i Telemark har et sykehjem åpnet dørene for studenter som leier hybler der. Tiltaket er et ledd i kommunens arbeid for å forebygge ensomhet og skape naturlige møteplasser mellom unge og eldre. Studentene betaler redusert leie, og beboerne på sykehjemmet opplever mer liv og glede i hverdagen. Enhetsleder Martin Ytreland er svært positiv til ordningen, og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre fremhever prosjektet som et godt eksempel på hvordan man kan kombinere flere positive effekter.
4 måneder siden
Eline Olsen, som nylig flyttet til Ålesund, følte seg ensom før nyttår. Hun postet et innlegg på Facebook og spurte om noen hadde plass til henne på nyttårsaften. Responsen var overveldende, med mange invitasjoner og tilbud om vennskap. Dette viser et behov for fellesskap, og Else Kåss Furuseth ønsker å opprette Ensomhetspartiet for å bekjempe ensomhet. Partiet vil øremerke 1 milliard kroner til dette formålet. Eline skal feire nyttår hos Monica Molvær, som arrangerer feiring for de uten nettverk. Eline er takknemlig og ser frem til å starte det nye året med nye bekjentskaper.
4 måneder siden
Pillarguri kafé på Otta inviterer til gratis julefeiring for 30 personer, som et svar på økende ensomhet. Røde Kors har gjennomført en måling som viser at én av fire nordmenn føler seg ensomme, og at spesielt unge er rammet. Også Lillehammer Frivilligsentral arrangerer julefeiring for syvende året på rad. Økonomiske utfordringer nevnes som en mulig årsak til økt ensomhet. Initiativtakerne understreker viktigheten av å vise omsorg og varme i julen, og at slike tilbud kan være livsviktige for de som trenger det.
1 måned siden
Kartverket har lansert en tjeneste som viser det mest øde punktet i hver kommune i Norge. Et «øde punkt» er definert som det stedet som ligger lengst unna menneskelige inngrep som hus, veier og hytter. Initiativet kom etter en henvendelse til Kartverkets kundesenter, og også som en respons på økende fokus på nedbygging av natur. Kartleggingen viser at Lebesby i Finnmark har det mest øde punktet, mens Klepp i Rogaland har det minst øde. Kartverket planlegger å oppdatere kartleggingen årlig, slik at man kan følge med på hvordan avstanden til nærmeste naturinngrep endrer seg over tid, og hvordan for eksempel nye hyttefelt eller vindmølleparker påvirker de øde punktene.