Anastasia (28) fra Kristiansand vasker gratis for folk som sliter med å holde orden hjemme. Hun startet prosjektet etter å ha tilbudt hjelp via TikTok, og responsen har vært overveldende. Anastasia brenner for psykisk helse og frivillig arbeid, og hun håper å inspirere andre til å hjelpe i sine lokalsamfunn.
Psykolog Liss G. Anda forklarer at rydding kan gi en følelse av kontroll og ro, og at mange ser på vaskevideoer på nett for å få en følelse av tilfredsstillelse.
Anastasia har fått mange henvendelser fra folk som ønsker å bidra, enten med vasking eller transport. Hun gjør dette ved siden av jobbsøking og annet frivillig arbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Petter Nyquist lanserer "Kommandosentral for gode gjerninger" på Torshov for å skape et sosialt tilbud i nabolaget. Initiativet kommer etter at Nyquist observerte et behov for fellesskap og hjelp i hverdagen under innspillingen av dokumentarserien "Petter – der ingen vil bo". Tilbudet vil foregå i en ombygd buss og skal tilby enkle tjenester der folk kan hjelpe hverandre. Målet er å redusere ensomhet og utenforskap. Tiltaket har fått overveldende positiv respons i sosiale medier.
2 måneder siden
Influenser Amund Pettersen (23) deler sine erfaringer med OCD, en lidelse han har hatt siden ungdomsskolen. Han beskriver hvordan tvangstankene påvirker ham i hverdagen, fra dusjing til leggetid, og at symptomene kan forverres om vinteren. Professor Bjarne Hansen forklarer at typiske symptomer inkluderer tanker knyttet til smitte og sjekketvang, og understreker at mange skjuler lidelsen. Eksponeringsterapi er en effektiv behandling. Amund har lært seg å håndtere OCD og delte nylig sin historie på TikTok, noe som resulterte i positiv respons og en følelse av fellesskap.
4 måneder siden
Agnes Bang, en 22 år gammel student fra Trondheim, har satt seg som mål å gå én million skritt i løpet av januar. Hun gjennomførte en lignende utfordring i sommer, men denne gangen vil hun teste seg selv under vinterforhold. For å nå målet må hun gå over 32.000 skritt daglig, noe som er tre ganger mer enn helsemyndighetenes anbefaling. Agnes deler reisen på TikTok og håper å inspirere andre til å være aktive, selv om eksperter påpeker at skritt alene ikke gir optimal treningseffekt. Hun ser på prosjektet som en måte å forbedre både fysisk og mental helse, samtidig som hun motiverer andre.
4 måneder siden
En «omvendt julekalender»-trend sprer seg, der unge lager kalendere til sine foreldre og andre voksne. Tonya Haugan (23) rørte sin mor til tårer med en kalender fylt med personlige hilsener. Trenden har blitt populær på TikTok, der flere lager kalendere til sine nærmeste. Psykologspesialist Monica B. Prydz forklarer at det å gi kan gi dypere glede og at det er en av fem veier til lykke. Forskning støtter dette, og viser at det å hjelpe andre gir positive følelser. Flere mener at adventskalendere ikke har noen aldersgrense og kan gi glede i en mørk tid.
3 måneder siden
En norsk lege har for første gang skrevet ut sosial resept til pasienter som opplever ensomhet. Dette pilotprosjektet i Bergen kobler pasienter til frivillige i Røde Kors, som skal hjelpe dem med å finne sosiale aktiviteter. Ensomhet er en alvorlig tilstand som kan sammenlignes med røyking og overvekt, og forskning viser at sosial resept kan redusere behovet for helsetjenester. Ordningen er innført i flere land, og det er et økende fokus på ensomhet både nasjonalt og internasjonalt. En kvinne som selv har opplevd ensomhet, forteller om hvordan det å få en deltidsjobb endret livet hennes, og hun håper at sosial resept blir tilgjengelig i hele landet.
3 måneder siden
Etter store snøfall har flere unge i Bergensområdet tilbudt gratis hjelp med snømåking. Preben Stusdal startet initiativet etter å ha sett klager på brøytemannskaper. Han kjørte rundt i fire timer og hjalp elleve personer, inkludert eldre og de med helseutfordringer. Mathias Berg Selvik og venner bidro også med gratis måkehjelp. De som mottok hjelp var takknemlige, og hjelperne opplevde glede og nytte ved å bidra. Frivillighet Norge ser en økning i frivillig innsats under kriser og mener det er en viktig del av samfunnsberedskapen.
1 måned siden
Christina Markhus (23) satser på en karriere som influenser og deler en ufiltrert hverdag fra kjelleren i foreldrenes hus i Bergen. Med 79.500 følgere på TikTok og 33.000 på Snapchat, har hun funnet en nisje ved å være seg selv og dele vanlige ting uten filter. Markhus' humor og uhøytidelighet er en rød tråd i innholdet hennes, og hun tror følgerne setter pris på hennes ekthet. Hun drømmer om å komme på TV og ser på influenser-karrieren som et springbrett. Katinka Sletten fra Synlig påpeker at folk er lei av det glattpolerte og søker innhold de kan relatere til, noe som kan forklare Markhus' suksess.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sykemeldingen grunnet psykisk uhelse, særlig blant unge, og presenterer et nytt forskningsprosjekt som tilbyr digital, jobbfokusert terapi. Prosjektet har som mål å hjelpe pasienter raskere tilbake i jobb og samtidig avlaste en presset helsetjeneste. Sykefråværet i Norge er høyt, og helsetjenestene er presset. Et eksempel er Henrik Skjørstad, som var sykemeldt i over ett år, men kom tilbake gjennom arbeidsprøving og ny utdanning. Han mener arbeidsfokusert terapi kan være nyttig for å finne ut hva som fungerer for den enkelte, men understreker viktigheten av individuell tilpasning.
2 måneder siden
Victoria Rummelhoff (27) er prosesstekniker for Equinor med en årslønn på rundt én million kroner. Hun ønsker å inspirere flere kvinner til å velge en karriere i oljebransjen, en bransje hun selv valgte som 15-åring. Hun jobber offshore i en turnus som gir god balanse mellom jobb og fritid. For å oppmuntre andre jenter til å satse på tekniske fag, bruker hun sin Instagram-konto og besøker ungdomsskoler for å dele sine erfaringer. Hun har også blitt nominert til Jenteprisen for sitt engasjement for likestilling.
16 dager siden
Andreas Agasøster (28) er jordmorstudent og aktuell i NRK-programmet «Barnesykehuset». Han vil bli en av svært få mannlige jordmødre i Norge. Agasøster ønsker å bidra positivt i familienes liv, inspirert av erfaringer fra da hans lillesøster ble født. Statistikker viser at kun en svært liten andel av jordmødre i Norge er menn, men Den norske jordmorforeningen oppfordrer flere menn til å søke seg til yrket. Agasøster selv deltok i TV-serien for å inspirere andre menn til å vurdere jordmoryrket. Han mener tittelen 'jordmor' bør beholdes, da den beskriver yrkets rolle uavhengig av kjønn.