Artikkelen diskuterer om Europa bør alliere seg med Kina for å løse Ukraina-konflikten, slik statsviter Vegard Bye foreslår, basert på Kinas innflytelse over Russland.
Den fremhever Kinas manglende respekt for menneskerettigheter, undertrykkelse av minoriteter, begrenset pressefrihet og aggressive utenrikspolitikk, inkludert brudd på avtaler med Hongkong og trusler mot Taiwan.
Artikkelen konkluderer med at et samarbeid vil kreve ofring av prinsipper som ytringsfrihet og demokrati, og at Kinas miljøpolitikk er problematisk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Kina styrker sin posisjon i Europa i kjølvannet av Ukraina-krigen, mens USA er opptatt på andre fronter. Kina utnytter eksisterende splittelser i Europa og arbeider aktivt for å øke sin innflytelse gjennom økonomisk samarbeid og en mer forsonende diplomatisk tilnærming. Land som Tyskland og Frankrike ser mot Kina for økonomisk stabilitet, samtidig som EU og Nato uttrykker bekymring for Kinas ekspansjon. Kinas langsiktige mål er å splitte Europa og utfordre Vestens dominans, noe som forventes å bli enda tydeligere etter at konflikten i Ukraina har roet seg. Kinas forhold til Russland kompliserer bildet.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må unngå å erstatte avhengigheten av USA med en ny avhengighet av Kina, spesielt under Donald Trumps ledelse. Trump utfordrer demokratiske institusjoner i USA, noe som gjør Kina til en tilsynelatende stabil handelspartner. Likevel fremheves det at Kina er et diktatur med alvorlige begrensninger på frihet og menneskerettigheter. Artikkelen oppfordrer Norge til å satse på handel med Europa og innføre toll på kinesiske varer, spesielt elbiler, for å beskytte seg mot potensiell overvåking og kontroll. Økt europeisk samhandel vil styrke sikkerheten og redusere avhengigheten av stater som ikke nødvendigvis vil oss vel.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge bør vurdere tettere samarbeid med Europa, spesielt gjennom EU, på bakgrunn av et kjøligere forhold mellom USA og Europa. Den amerikanske visepresidenten JD Vances tilsidesettelse av Russlands krig i Ukraina og støtte til ytre høyrekrefter skaper bekymring for Europas sikkerhet og felles verdier. Forfatteren, som stemte ja til EU i 1994, mener at et svekket NATO nødvendiggjør et sterkere europeisk samarbeid, og at Norge bør vurdere EU-medlemskap for å møte fremtidige utfordringer.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trump kan prioritere å svekke alliansen mellom Kina og Russland. Dette kan han gjøre ved å gi Putin innrømmelser i Ukraina og trekke USA ut av Europa. Forfatteren mener at et dårligere forhold til Europa ikke vil føre til krise, fordi Europa har tilstrekkelige ressurser til å bygge et forsvar som kan avskrekke Russland. Et fremtidig NATO uten USA, men med Canada og et forsterket Europa, kan fortsatt være en garantist for Ukraina. Trumps handlinger kan tvinge Europa til raskere og bedre samarbeid.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at en fremtvunget våpenhvile i Ukraina vil være skadelig og kan føre til en fastlåst konflikt. Den advarer om at redusert vestlig støtte kan oppmuntre Russland til ytterligere aggresjon, og at Russland er i ferd med å styrke sin militære kapasitet. Artikkelen understreker behovet for at europeiske allierte styrker Natos forsvar, øker støtten til Ukraina, og vurderer muligheten for en europeiskledet fredsbevarende operasjon, selv om dette innebærer betydelige risikoer. Artikkelen foreslår at europeisk militær tilstedeværelse i Ukraina bør oppmuntres for å trene og instruere ukrainske soldater som et alternativ.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler utfordringene knyttet til en potensiell europeisk fredsstyrke i Ukraina. Russland avviser NATO-styrker, og eksperter som Tormod Heier påpeker at det vil være urealistisk. USA har henvendt seg til Europa for å diskutere ressurser til en fredsavtale, men det er usikkerhet rundt hvordan en slik styrke skal kunne operere nøytralt. Norge befinner seg i en vanskelig situasjon, der landet må balansere mellom å vise solidaritet og å ivareta eget forsvar, som allerede sliter med mangler. Mulige norske bidrag kan være etterretningssoldater eller spesialstyrker, men dette er foreløpig hypotetisk.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa ikke er i stand til å beskytte Ukraina eller seg selv, og uttrykker frykt for at USA kan vende ryggen til Europa. Det norske forsvaret sliter med mangler til tross for økte bevilgninger. Russland har omstilt seg til krigsøkonomi og kan angripe NATO om få år. Forfatteren mener Europa må styrke sitt forsvar militært og økonomisk, og at Norge må samarbeide tettere med andre land, spesielt Norden, Baltikum, Storbritannia og USA. Trusselen om amerikansk svikt kan tvinge Europa til å våkne og ta grep.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.