Jonatan Krister Andersen, som begikk dobbeltdrap som 15-åring, tok sitt eget liv under soning i fengsel. Familien mente at Jonatans menneskerettigheter ble krenket og saksøkte derfor staten.
Saken endte med et forlik der staten forplikter seg til å lære av hendelsen for å sikre bedre psykisk helsehjelp til sårbare innsatte. Familien mottar også en kompensasjon for ikke-økonomisk skade.
Foreldrene understreker viktigheten av rehabilitering og godt samarbeid mellom ulike instanser for unge lovbrytere, og de håper at Jonatans tragiske skjebne kan bidra til å forebygge fremtidige selvmord i norske fengsler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Staten har inngått forlik med familien til Jonatan Krister Andersen, som døde i Mandal fengsel i 2021 etter å ha sonet en dom for dobbeltdrap begått som 15-åring. Familien saksøkte staten og mente hans menneskerettigheter ble krenket under soningen. Forliket innebærer at Helsedepartementet og Justisdepartementet skal identifisere læringspunkter fra saken, og at familien inviteres til å gi innspill til kriminalomsorgens retningslinjer for forebygging av selvmord. Familien mottar også 600.000 kroner i oppreisning. Riksadvokaten mente selvmordet burde vært etterforsket. Andersens familie takker medinnsatte for deres støtte og varsler om hans psykiske helse.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Erik Holbøs selvmord under permisjon fra psykiatrisk klinikk i Helse Førde. Kona, Kari Hollekve, var imot permisjonen, men ble ikke hørt. Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har konkludert med feilbehandling og tilkjent familien erstatning. En sakkyndig mener selvmordet kunne vært unngått med adekvat behandling. Hollekve håper helsevesenet vil lytte mer til pårørende fremover, og at hendelsen kan bidra til læring.
4 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe møtte familien til 14 år gamle Madelen, som tok sitt eget liv etter å ha blitt utsatt for overgrep på en barnevernsinstitusjon. En svensk vikar er tiltalt for overgrep mot flere jenter ved institusjonen, men nekter straffskyld. Saken har ført til økt bevissthet om barnevernet, og det vurderes strengere regler for ansatte og bakgrunnssjekker. Madelens familie forteller om manglende hjelp og at Madelen forsøkte å ta sitt eget liv flere ganger før hun døde. Fossumkollektivet hevder å ha fulgt sine rutiner ved ansettelsen av vikaren.
2 måneder siden
Familien til Jonas Aarseth Henriksen har fremmet et erstatningskrav på to millioner kroner etter drapet. Kravet inkluderer oppreisning for moren, faren og samboeren, samt erstatning for økonomisk tap for alle de etterlatte. Bistandsadvokaten ønsker ikke å spesifisere beløpene ytterligere før de er dokumentert og bevisført i retten. I tillegg vil Henriksens selskaper, Henriksen Solutions AS og Brønnspesialisten AS, kreve erstatning for skader på eiendeler, som kjøretøy. Disse skadene er anslått til å koste rundt 50.000 kroner, og kravet omfatter egenandeler og kostnader som ikke dekkes av forsikring.
2 måneder siden
Familien til Jonas Aarseth Henriksen har fremmet et erstatningskrav på to millioner kroner etter drapet i Nes i Ådal. Bistandsadvokat Marijana Lozic representerer Henriksens mor, far, samboer og søster. Kravet inkluderer oppreisning for de nærmeste etterlatte og erstatning for økonomisk tap. Henriksen drev selskapene Henriksen Solutions AS og Brønnspesialisten AS, som også krever erstatning for skader på eiendeler. Selskapenes advokat Kjersti Fossum Engnæs opplyser at de vil kreve rundt 50.000 kroner for påførte skader på kjøretøy og andre eiendeler.
2 måneder siden
Etter drapet på 30 år gamle Jonas Aarseth Henriksen, forbereder hans mor, søster og samboer seg til rettssaken. Drapet har endret livene deres, og de opplever frykt og vanskeligheter med å vende tilbake til en normal hverdag. Familien forteller om en hverdag hvor de sliter med å se krim på TV og er redde for lyder. De er bekymret for at de tiltalte skal få milde straffer og understreker viktigheten av rettferdighet. De beskriver Jonas som en person som distanserte seg fra dem for å beskytte dem, og de føler at de tiltalte tok fra dem hans personlighet. Rettssaken skal belyse hvem Jonas var, og hvordan drapet har påvirket de etterlatte.
2 måneder siden
Ti år etter at 13 år gamle Odin tok sitt eget liv som følge av mobbing, opplever moren, Katrine Olsen Gillerdalen, at samfunnet ikke har lært nok. Mobbetallene er verre enn noen gang, spesielt i sosiale medier. Familien understreker viktigheten av åpenhet og at voksne tar ansvar for å forebygge mobbing. Odins søster, Tuva, engasjerer seg mot mobbing og minnes broren gjennom felles interesser. Katrine har bearbeidet sorgen ved å fokusere på gode minner og engasjere seg i kampen mot mobbing. Hun har nå bestemt seg for å flytte fra huset der Odin vokste opp, men tar med seg minnene videre.
2 måneder siden
Anders Behring Breivik har tapt sin andre rettssak mot staten, der han hevdet brudd på menneskerettighetene under soning. Han anker nå dommen til Høyesterett. Breivik har saksøkt staten for brudd på Den Europeiske Menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3 og artikkel 8, og mener soningsforholdene er for strenge. Lagmannsretten la vekt på den sikkerhetsrisikoen Breivik fortsatt utgjør, og at kriminalomsorgen har iverksatt tiltak for å kompensere for de strenge soningsvilkårene. Breivik har sittet isolert i fengsel siden 2012, og hans advokat hevder han må medisineres for å unngå depresjon.
2 måneder siden
Familien til Jonas Aarseth Henriksen deltar aktivt i rettssaken mot den tiltalte Rena-mannen, som har erkjent drapet på Jonas. De beskriver tiden etter drapet som surrealistisk og understreker betydningen av å være Jonas' stemme i retten. Den tiltalte hevder at drapet ikke var planlagt, men familiens sorg og smerte er uforminsket. Sjalusi er fremhevet som et mulig motiv, og de tidligere truslene og volden Jonas opplevde, har traumatisert familien. De håper på en rettferdig rettergang, selv om ingenting kan kompensere for tapet av Jonas.