Venstre kritiserer Frp for å ville bruke olje- og gasseksport som forhandlingskort for å få ned strømprisene, og sammenligner dette med Putins metoder. Venstre mener dette er en trussel mot Europa og vil skade Norges forhold til sine allierte.
SV har også kritisert Sylvi Listhaug og omtalt henne som en norsk utgave av Donald Trump.
Sp er også uenige med Frps politikk, og mener det kan være en fordel å stå utenfor EU ved en potensiell handelskrig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby kritiserer Sylvi Listhaugs forslag om å bruke norsk olje- og gasseksport som pressmiddel for å oppnå lavere strømpriser. Melby mener dette kan skade Norges omdømme som en pålitelig energileverandør og sammenligner det med Putins metoder. Hun frykter også at det kan true norske arbeidsplasser. Frp avviser kritikken og anklager Venstre for å spre feilinformasjon. De mener gass er viktigere for Europa enn norsk strømeksport, og at forslaget handler om å forhandle med allierte for å øke gassleveransene. Statsminister Jonas Gahr Støre er også uenig i Frps strategi.
3 måneder siden
Senterungdommens leder, Nils Forren, kritiserer AUF for å støtte EUs energidirektiver og mener de prioriterer posisjoner over politikk. Forren advarer Arbeiderpartiet om at Senterpartiet kan søke samarbeid med Høyre dersom de ikke får gjennomslag for sine krav om nasjonal kontroll over strømmen. Stridens kjerne er EUs fjerde energimarkedspakke, som Senterpartiet er sterkt imot. AUF-leder Gaute Skjervø avviser kritikken og mener de tre direktivene ikke er en trussel mot norsk suverenitet. Han uttrykker også bekymring for en potensiell handelskrig mellom EU og USA.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
27 dager siden
Høyre kritiserer regjeringen for å ha økt tollsatser, noe de mener svekker Norges posisjon i møte med Trumps tollpolitikk. Erna Solberg viser til amerikansk kritikk av Norges uforutsigbare tollpolitikk. Finansminister Jens Stoltenberg avviser kritikken og understreker behovet for samhold. Han påpeker at USA årlig kritiserer Norge for tollsatser på landbruksvarer, men at dette ikke rettferdiggjør USAs varslede tolløkninger. Næringsminister Cecilie Myrseth bagatelliserer Høyres bekymring og mener økt toll på enkelte grønnsaker ikke vil ha betydning.
25 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps innføring av høye tollsatser og de negative konsekvensene dette kan ha for verdenshandelen. Trumps likegyldighet til potensielle prisstigninger i USA blir kritisert, og hans handlinger sammenlignes med mellomkrigstidens proteksjonisme. Jonas Gahr Støre kritiserer Trump for å undergrave USAs rolle som et åpent samfunn. Støre forsikrer at Norge er forberedt og vil søke å unngå negative konsekvenser fra EUs mottiltak. Artikkelen antyder at situasjonen aktualiserer debatten om norsk EU-medlemskap.
3 måneder siden
NHO uttrykker bekymring for mulige handelskrig med Trump og ønsker et tettere samarbeid med EU. Tidligere Frp-statsråd Ketil Solvik-Olsen er uenig i denne strategien. Han argumenterer for at Norge bør forhandle direkte med Trump, og mener Norge har ressurser som er viktige for USA, spesielt innen energi og mineraler. Solvik-Olsen foreslår at en norsk delegasjon med Erna Solberg, Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg reiser til USA for å inngå en handelsavtale. Han mener Norge er et lite land som raskt kan komme til enighet med USA, i motsetning til EU. Solvik-Olsen mener NHO mangler selvtillit når de ikke tror Norge kan forhandle direkte med Trump.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler SV-leder Kirsti Bergstøs sikkerhetspolitiske synspunkter, der hun ønsker å svekke båndene til NATO og USA, og heller satse på et nordisk forsvarssamarbeid med Sverige og Finland. Hun kritiserer også Frp-leder Sylvi Listhaug og kaller henne «Trumps norske lillesøster». Artikkelen argumenterer for at Bergstøs politikk er farlig i en ustabil verden, og at Norge heller bør knytte seg tettere til EU. Det fremheves at det er et stort flertall for dagens forsvars- og sikkerhetspolitikk, og at SV står ganske alene om sitt ønske om å løsne på båndene til NATO. Artikkelen konkluderer med at en tilnærming til EU er mer aktuelt enn noen gang.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Frp-leder Sylvi Listhaug oppfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til å ta direkte kontakt med Donald Trump for å søke om unntak fra den varslede tollen på europeiske varer, og viser til Australias eksempel. Listhaug mener Norges handelsunderskudd med USA, samt landets investeringer i amerikanske selskaper, kan være gode argumenter. Hun påpeker at Trump har et positivt syn på Norge, og at landets posisjon utenfor EU kan være en fordel. Listhaug kritiserer Ap og Høyre for å skape frykt for at EU vil ramme Norge med mottiltak, og understreker at EØS-avtalen forbyr toll mellom avtalepartene.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan Donald Trumps handelspolitikk utfordrer Norges forhold til EU og aktualiserer spørsmålet om EØS-avtalen. Trumps proteksjonistiske tiltak truer med å utløse en global handelskrig, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for norsk økonomi. Eksperter advarer om at EØS-avtalen kanskje ikke er tilstrekkelig for å beskytte Norge i en slik situasjon, og statsminister Støre forsikrer at regjeringen jobber med å sikre norske interesser i EU. Senterpartiets motstand mot EØS-avtalen isolerer dem i utenrikspolitikken, mens Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet forsvarer avtalen som et viktig utenrikspolitisk verktøy.