Marzieh Hamidi, en 22 år gammel afghansk taekwondoutøver, lever under politibeskyttelse i Paris etter å ha kritisert det afghanske cricketlandslaget for deres tilknytning til Taliban. Hun mottar tusenvis av trusler, inkludert detaljerte beskrivelser av vold og drap, og opplever at hun er konstant overvåket.
Truslene startet etter at hun i et intervju kritiserte cricketlandslaget for å normalisere Taliban. Til tross for den overveldende frykten, fortsetter Hamidi å kjempe for kvinners rettigheter i Afghanistan og har et håp om å delta i OL.
Hun har også lansert emneknaggen #LetUsExist for å øke bevisstheten om kvinners situasjon i Afghanistan.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Artikkelen omhandler Emilie Enger Mehls utfordringer inn mot valget, der hun risikerer å miste sin plass på Stortinget. Vedum roser Mehls politiske talent og gjennomslagskraft, men erkjenner at unge, kvinnelige politikere ofte møter tøffere behandling. Mehl åpner opp om krevende saker som justisminister, inkludert NSM-skandalen og håndteringen av Ukraina-krisen, og kritiserer samtidig høyresidens beredskapspolitikk. Hun trekker frem fullføringen av Magnormoen tollstasjon som en viktig seier for Sp. Vedum understreker at Mehl har stått i stormer og har evnet å rydde opp i vanskelige situasjoner.
1 måned siden
Aya Ehab Zaed (22) fra Gaza deler sine erfaringer om hvordan krigen har snudd livet hennes opp ned og fratatt henne følelsen av å være kvinne. Hun beskriver vanskelig tilgang til sanitærprodukter og mangel på privatliv. En rapport fra Women's Affairs Center Gaza understreker de katastrofale konsekvensene krigen har hatt for kvinner, inkludert tap av familiemedlemmer, økt risiko for vold og psykiske helseproblemer. Aya bor nå i en ødelagt leilighet i Jabalia, og lever i konstant frykt for at bygningen skal kollapse. Hun oppfordrer kvinner over hele verden til å verdsette sine rettigheter, da kvinner i Gaza bare drømmer om et normalt liv.
1 måned siden
Norge har tillatt Taliban å gjenåpne Afghanistans ambassade i Oslo, noe som kritiseres som en diplomatisk og moralsk feilvurdering. Taliban har innført strenge restriksjoner for kvinner og jenter i Afghanistan, inkludert nektet skolegang og utestengelse fra det offentlige rom. Det rapporteres også om overgrep mot kvinner og barn i Taliban-fengsler. Mange afghanere i Norge frykter at ambassaden vil føre til overvåking og trakassering. Kritikere mener Norge legitimerer et undertrykkende regime og svikter afghanske kvinner og menn.
2 måneder siden
Sarah Gaulin ble tildelt Fritt Ords Honnør for sitt arbeid med ytringsfrihet og mot negativ sosial kontroll. I sin tale deler hun sin personlige historie som barn av et arrangert ekteskap og utfordringene med å vokse opp mellom to kulturer. Hun understreker at mange unge jenter og kvinner i Norge fortsatt opplever æresrelatert vold og sosial kontroll, og at det er viktig å ta tak i disse problemene. Gaulin trekker frem rollemodeller som Shabana Rehman og Hadia Tajik, og oppfordrer til å møte diskriminering med håp og å løfte frem de som lykkes. Hun lover å fortsette å kjempe for et samfunn bygget på respekt, rettferdighet og frihet, samt å forsvare ytringsfriheten.
2 måneder siden
Talibans forbud mot kvinnelige medisinstudenter i Afghanistan har knust drømmer for mange, inkludert «Aisha», som var nær ferdigstillelse av studiene. Forbudet, som ble innført i desember i fjor, begrenser kvinners rett til utdanning og forventes å ha alvorlige konsekvenser for kvinnehelsen i landet. Leger Uten Grenser understreker at Afghanistan trenger flere kvinnelige helsearbeidere, og at mangelen vil føre til økt dødelighet under fødsler. «Aishas» søster, Shamila, rapporterer om en økning i psykiske lidelser blant kvinner og hevder at Taliban undertrykker kvinner av frykt for deres makt. Hun appellerer til verdenssamfunnet om å støtte afghanske kvinner.
2 måneder siden
Frp foreslår et lovforslag om livsvarig kontaktforbud for voldsdømte for å beskytte voldsutsatte kvinner som lever i frykt. Bakgrunnen er en økning i antall besøksforbud og historier om kvinner som «Turid», som opplever stor belastning ved å stadig måtte fornye besøksforbudet mot sin voldelige samboer. Foreningen Aldri Alene støtter forslaget og mener det kan redde liv og bedre psykisk helse. Justisministeren er avventende, men understreker at lovverket må fungere. Vestland Frp har vedtatt å redusere ankemulighetene ved besøks- og kontaktforbud.
3 måneder siden
Taliban har innført et forbud mot vinduer i boliger i Afghanistan, for å hindre at kvinner blir sett. Talibans leder, Hibatullah Akhundzada, har beordret at bygninger ikke skal ha vinduer som vender mot steder der kvinner kan oppholde seg. Forbudet gjelder både nye og eksisterende bygninger, og eiere må blokkere vinduer som ikke oppfyller de nye retningslinjene. Human Rights Watch kritiserer forbudet og sier at Taliban i praksis stopper kvinner fra å se ut av vinduet og fra å bli sett. FN har uttalt at kvinners posisjon i det afghanske samfunnet har krympet dramatisk de siste to årene, og gjentar sin oppfordring til Taliban om å reversere restriksjonene.
2 måneder siden
En støttegruppe krever at Farida Khurami (19) får returnere til Norge ti år etter at hun og familien ble utvist. Gruppen argumenterer med at UNEs tidligere vurdering om at det var trygt å sende familien til Kabul ikke lenger holder, da sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg betraktelig. Advokat Arild Humlen har på vegne av støttegruppen sendt en formell anmodning om omgjøring av vedtaket til UNE. Støttegruppen har kontinuerlig støttet familien økonomisk og moralsk siden utvisningen, og fremhever at Farida nå lever under vanskelige forhold i Tyrkia uten rettigheter. UNE bekrefter å ha mottatt anmodningen og vil behandle saken.
4 måneder siden
Iranske Jamile og datteren Darya flyktet til Norge for 14 år siden og har siden fått flere avslag på asyl. De saksøkte staten og vant i retten, som kjente Utlendingsnemndas (UNE) vedtak som ugyldige. Retten fant at det var gjort flere feilvurderinger i begge sakene. Darya fikk innvilget asyl etter at retten vurderte hennes legning som troverdig, mens Jamile fortsatt risikerer utsendelse da UNE har anket tingrettens kjennelse. Jamile frykter forfølgelse i Iran på grunn av sin bahá'í-tro, men UNE mener hennes frykt ikke er velbegrunnet. Advokaten kritiserer UNE for å ikke lytte til FN og for å svekke tilliten til saksbehandlingen.
1 måned siden
Fotballpresident Lise Klaveness åpnet fotballtinget med en tale der hun uttrykte bekymring for utviklingen i norsk fotball. Hun kritiserte omtalen av fotballdemokratiet i sosiale og redaksjonelle medier, samt manglende reaksjoner fra klubbledere. Klaveness mener VAR-debatten har ført til mistenkeliggjøring av meningsmotstanderes intensjoner og at dette går utover frivillige fotballedere. Hun oppfordrer til en kursendring for å bevare det som gir håp og mening i fotballen, og understreker at omkampene om videodømming har vært krevende.