De siste sju månedene har Norge opplevd en nedgang i antall trafikkdrepte, noe Statens vegvesen anser som positivt. Hittil i år har syv personer omkommet i trafikken, og ti fylker har ingen registrerte dødsfall.
Vegvesenet tilskriver nedgangen systematisk trafikksikkerhetsarbeid, inkludert bruk av midtrekkverk og bedre føreropplæring.
En ny nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet er under utvikling, med fokus på risikogrupper som motorsyklister og unge, samt bekjempelse av fart og rus.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
28 dager siden
I mars omkom seks personer i trafikken i Norge, viser foreløpige tall fra Statens vegvesen. Dette bringer det totale antallet omkomne i årets tre første måneder opp til 16. Alle de omkomne i mars var menn i alderen 28 til 59 år, og ulykkene skjedde i Innlandet, Østfold, Rogaland, Akershus og Troms. I alle dødsulykkene var tungbil, ATV, traktor eller buss involvert. Vegvesenet påpeker at utviklingen lenge var positiv, men at de siste ukenes ulykker er dramatiske. Antallet døde er likevel halvert sammenlignet med mars i fjor.
3 måneder siden
I 2024 omkom 90 personer i trafikken i Norge, en nedgang fra 110 i 2023. Samferdselsminister Jon Ivar-Nygård minnet de omkomne under en minnemarkering og understreket at de ikke bare er tall i en statistikk, men reelle mennesker med familier. Selv om det er en positiv utvikling med færre trafikkdøde enn på mange år, er det fortsatt over 600 mennesker som blir hardt skadet eller drept i trafikken årlig. Ministeren uttrykte også bekymring over de tragiske ulykkene som skjedde på slutten av året, inkludert bussulykken i Hadsel.
13 dager siden
Statens vegvesen og fylkeskommunene har innført et nytt fareskilt for å redusere antall motorsykkelulykker, spesielt i svinger. Skiltet skal varsle motorsyklister om farlige områder og oppfordre til redusert fart. Tiltaket kommer etter at statistikk viser stabilt høye ulykkestall for motorsyklister, mens andre trafikkgrupper opplever nedgang. Vegvesenet har kartlagt risikokurver ved hjelp av ny teknologi, og Aremark i Østfold er først ute med å sette opp skiltet. Motorsykkelunionen har vært involvert i plasseringen. Trygg Trafikk advarer motorsyklister mot å feilvurdere egen kompetanse og understreker behovet for kontinuerlig trening, samt at det er uproblematisk å bremse i sving.
3 måneder siden
Planovergangen ved Borgestad i Skien er svært ulykkesbelastet, med fem hendelser de siste ti årene. En nabo fortviler over at Bane Nor ikke har gjort tilstrekkelig for å bedre sikkerheten. Lokførere er engstelige for å kjøre strekningen, og har selv redusert farten. Etter en ulykke i 2020 har Statens vegvesen gjort noen tiltak, men Bane Nor vurderer nå ny elektronisk overvåkning. Havarikommisjonen undersøker den siste ulykken, men det er usikkert om det blir en full granskning. Det er registrert nesten 700 uønskede hendelser på planoverganger i Norge hvert år.
2 måneder siden
Trygg Trafikk melder om en nedgang i refleksbruk i Norge, fra 48 til 47 prosent. Undersøkelsen, utført av Ipsos, viser at Trøndelag er best på refleks, mens Agder, Oslo og Buskerud ligger under landsgjennomsnittet. Kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk uttrykker skuffelse over utviklingen, og oppfordrer folk til å bruke refleks for å øke synligheten i mørket. Målet er å nå 53 prosent refleksbruk innen 2026.
2 måneder siden
I 2024 betalte norske bilister 346 millioner kroner i fotoboksbøter, fordelt på 83 408 bøter, og 463 førerkort ble beslaglagt. Fotoboksene i Operatunnelen i Oslo var mest aktive. Utrykningspolitiet (UP) melder om en positiv utvikling over tid, med en økende andel kjøretøy som overholder fartsgrensene. Det finnes rundt 430 fotobokser i Norge, og flere vil bli installert i 2025. I 2023 var inntektene fra fotobokser 334 millioner kroner.
3 måneder siden
Antallet bilister som bøtelegges for mobilbruk har gått ned, viser tall fra Utrykningspolitiet (UP). I 2024 fikk 5838 førere bot, en nedgang fra året før og nesten en halvering fra 2022. UP mener dette skyldes de høye bøtesatsene, som har økt fra 1700 kroner i 2021 til 10.200 kroner i dag. UP-sjef Knut Smedsrud er fornøyd med utviklingen og mener de høye bøtene virker avskrekkende. Totalt betalte nordmenn nesten 60 millioner kroner i mobilbøter i 2024. UP kontrollerte over 30.000 førere i fjor, og 2,4 prosent av dem brukte mobilen bak rattet.
3 måneder siden
Sju personer fikk øyeskader under årets nyttårsfeiring, det laveste antallet på over 20 år. Tre av disse fikk alvorlige skader, og ingen av dem brukte vernebriller. Fem av skadene skjedde ved bruk av effektbatteri. Overlege Lasse Mulstad Skrivervik, som kartlegger fyrverkeriskader, sier det er positivt at tallet er så lavt, men understreker at alle skadene kunne vært unngått. Tidligere har det vært 10-15 øyeskader hvert år, hovedsakelig menn som har drukket alkohol. Øyelege Nils Bull har i mange år kjempet for et forbud mot privat fyrverkeri. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) melder at flest unge mellom 11 og 20 år skades av fyrverkeri.
21 dager siden
Utrykningspolitiet (UP) varsler en ny storkontroll denne uken med hovedfokus på motorsyklister og fart. Bakgrunnen er ulykkesstatistikken som viser at fart, risikoatferd og førerfeil ofte er årsaker til alvorlige MC-ulykker. I fjor omkom 20 motorsyklister i trafikken, og 129 ble hardt skadet. UP-sjef Knut Smedsrud oppfordrer alle MC-førere til å være ekstra oppmerksomme i trafikken og ta trygge valg. Under en tidligere storaksjon ble hundrevis av bilførere tatt for mobilbruk og manglende bruk av bilbelte, noe som resulterte i bøter.
3 måneder siden
En markant nedgang i skytedrap i Sverige observeres, med en reduksjon på en tredjedel over to år. Nedgangen tilskrives flere faktorer, inkludert færre interne konflikter i kriminelle nettverk, som følge av at mange involverte er døde, fengslet eller har flyktet. Infiltrasjon av krypterte kommunikasjonskanaler har også ført til mange domfellelser og påfølgende kaos i kriminelle miljøer. Bedre politiarbeid, inkludert økt samarbeid mellom politiregioner, har også bidratt til nedgangen. Til tross for forbedringen er antall skytedrap fortsatt høyt sammenlignet med andre nordiske land, og det advares mot å tro at voldskulturen er begrenset til Sverige.