Storbritannia har innført et forbud mot at reisende kan ta med kjøtt og meieriprodukter fra EU-land for å forhindre spredning av munn- og klovsyke (MKS). Forbudet gjelder produkter fra storfe, sauer, geiter og griser, og omfatter både personlig bruk og gaver. Brudd på reglene kan føre til beslagleggelse og bøter på opptil 5000 pund.
Enkelte produkter som barnemelk og foredlede varer som sjokolade er unntatt. I Norge er det foreløpig ingen planer om lignende forbud, da produkter fra godkjente virksomheter anses som trygge.
MKS er en smittsom dyresykdom som ikke er farlig for mennesker, men som kan skade husdyr og landbruk. Norge har ikke hatt tilfeller av sykdommen siden 1952, og følger EØS-regelverket for å hindre smittespredning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
EU har vedtatt et forbud mot åtte røykaromaer brukt i matproduksjon, grunnet bekymringer for helseskader. Mattilsynet følger opp med et forbud i Norge, med overgangsperiode frem til 2026 og 2029 for enkelte matvarer. Forbudet rammer flere kjente merkevarer, som Gildes bacon og grillpølser, da røykaroma er vanlig for å gi røyksmak. Nortura opplyser at de vil fase ut bruken av røykaromaer, men har foreløpig ikke full oversikt over de økonomiske konsekvensene. Mattilsynet understreker at det ikke er nødvendig å endre kostholdet før forbudet trer i kraft.
24 dager siden
Britiske myndigheter har innført nye innreiseregler som krever at nordmenn søker om elektronisk innreisetillatelse (ETA) før de reiser til Storbritannia. Reglene trer i kraft umiddelbart og gjelder for de fleste europeiske land. Søknaden koster fra ti pund og må gjøres digitalt via en nettside eller app. Behandlingstiden kan være opptil tre virkedager, og tillatelsen varer i to år. Frende Forsikring advarer om at reiseforsikringen ikke dekker nektet innreise dersom man mangler nødvendige papirer. Den norske ambassaden i London har tidligere informert om endringen og advarer mot falske nettsider.
3 måneder siden
Tyske myndigheter jobber med å begrense spredningen av munn- og klovsyke etter at tre tilfeller ble oppdaget hos vannbøfler nær Berlin. Dette er det første utbruddet i Tyskland siden 1988. Som en konsekvens har Sør-Korea og Mexico stanset import av svinekjøtt fra Tyskland. Det er opprettet en eksklusjonssone rundt gården, og dyr som har spist høy fra gården avlives. Dyreparker i Berlin er også stengt. Sykdommen er ikke farlig for mennesker, men svært smittsom for klovdyr. Veterinærinstituttet i Norge følger situasjonen nøye.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
3 måneder siden
EU har vedtatt et forbud mot røykaroma i mat på grunn av økt kreftfare. Forbudet innføres gradvis, med overgangsperioder på to og fem år avhengig av matvaretype. Røykaroma brukes i mange produkter, som pølser og bacon, og produsenter som Nortura og Orkla Foods tilpasser seg. Tradisjonell røyking er fortsatt tillatt. Røykaroma fjernes fra EUs liste over tillatte stoffer grunnet manglende data for helserisikovurdering og bekymring for gentoksisitet.
2 måneder siden
Fra 1. november 2025 blir det forbudt å selge flere hudpleieprodukter som inneholder retinol i Norge, grunnet nye EU-regler. Forbudet omfatter produkter med høye konsentrasjoner av retinol, og det innføres krav om merking av produkter som inneholder vitamin A. Mattilsynet anbefaler forbrukere å være oppmerksomme på innholdslistene, da andre retinoider fortsatt er tillatt. En hudlege advarer mot den økende bruken av retinol blant barn og unge, og understreker at gravide og personer med sensitiv hud bør være forsiktige. Årsaken til forbudet er bekymring for at det totale inntaket av vitamin A fra kosmetikk nærmer seg et nivå som kan være skadelig.
1 måned siden
EU har vedtatt et forbud mot røykaroma i matvarer på grunn av økt kreftfare, og dette vurderes også i EØS-EFTA-landene. Forbudet innføres gradvis med ulike overgangsperioder for forskjellige matvaretyper. Dette får konsekvenser for flere produkter, deriblant McDonald’s Big Tasty-burger, som må endre oppskrift for å unngå røykaroma. McDonald’s Norge bekrefter at de jobber med en ny oppskrift for å sikre at burgeren fortsatt smaker godt.
24 dager siden
Fra 2. april kreves det innreisetillatelse for nordmenn som skal reise til Storbritannia. Uten gyldig tillatelse risikerer man å bli nektet ombordstigning, og reiseforsikringen vil ikke dekke eventuelle tap. Reisende bør være oppmerksomme på svindelforsøk fra uoffisielle nettsider som tilbyr hjelp til å skaffe tillatelsen til en høyere pris. Den offisielle innreisetillatelsen koster 10 pund og kan søkes via britiske myndigheters nettside eller app. Reiseforsikringsselskapet Tryg understreker at gyldige reisedokumenter er en forutsetning for at reiseforsikringen skal være gyldig.
3 måneder siden
USA har innført forbud mot fargestoffet E 127, også kjent som rød nummer 3, i mat, drikke og medisiner. Dette fargestoffet, som brukes for å gi en kirsebærrød farge, er knyttet til kreftutvikling hos dyr. Amerikanske selskaper har fått frist til henholdsvis 2027 og 2028 for å fjerne stoffet fra sine produkter. I Norge og EU/EØS har det vært forbudt å bruke E 127 siden 2008, med unntak for cocktailbær og lignende produkter. Mattilsynet understreker at norske butikker må følge disse reglene, men advarer mot privat import av varer fra land utenfor EU/EØS.
3 dager siden
EUs kommende forbud mot røykaroma vil tvinge flere norske matprodusenter til å endre oppskriftene på populære produkter som Gilde Stjernebacon og McDonald’s Big Tasty. Forbudet gjelder flere matvarer, særlig kjøttprodukter, og flere dagligvarekjeder som Coop og Norgesgruppen jobber allerede med å fase ut røykaroma. Coop tilpasser produktene for å bevare smaken, og Norgesgruppen har fjernet røykaroma fra enkelte snacks, men arbeidet med kjøttprodukter er mer utfordrende og har lengre overgangsfrist til 2029. Rema 1000 bruker generelt lite røykaroma i egne merkevarer, men erkjenner at EU-direktivet vil påvirke produkter som bacon, skinke og pølser. Overgangsfristen gir produsentene tid til å omstille produksjonen slik at varene fortsatt kan tilbys kundene.