Kinas leder Xi Jinping melder at landets økonomi ser ut til å nå målet om 5 prosent vekst i 2024. Dette til tross for utfordringer i eiendomssektoren.
Kinesiske myndigheter har iverksatt flere tiltak for å stimulere økonomien, inkludert rentekutt og en mer aktiv finanspolitikk. Samtidig forbereder Kina seg på mulige konsekvenser av en ny handelskrig med USA, ettersom Donald Trump planlegger å øke tollen på kinesiske varer.
Analytikere påpeker at Trumps politikk kan ha stor innvirkning på Kinas økonomiske strategi.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
USAs president Donald Trump varslet tirsdag en betydelig reduksjon i tollen på kinesiske varer, som tidligere var på 145 prosent. Samme dag uttrykte USAs finansminister at tollkrigen med Kina ikke er bærekraftig. Kina svarte raskt med sterke uttalelser fra president Xi Jinping, som kritiserte Trumps politikk for å skade verdensøkonomien og svekke verdenshandelen. Xi understreket samtidig Kinas vilje til samarbeid med Aserbajdsjan for å opprettholde det internasjonale systemet. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener signalene om en kursendring er positive, men påpeker at situasjonen fortsatt er uoversiktlig. Han fremhever også at markedene reagerer kraftig på usikkerheten rundt tollkrigen, og at Trumps tollpolitikk fortsatt kan svekke økonomien.
2 dager siden
Børsene i Asia-Stillehavsregionen viser blandede resultater etter kinesiske løfter om økonomisk støtte. Markedene preges også av usikkerhet rundt USAs tollsatser.
1 måned siden
Kina bekrefter sitt mål om 5 prosent årlig økonomisk vekst under åpningen av Den nasjonale folkekongressen. For å støtte dette økes budsjettunderskuddet til 4 prosent av BNP, og det planlegges utstedelse av obligasjoner. Tiltakene skal stimulere privat forbruk og innenlandsk etterspørsel. Statsminister Li Qiang erkjenner eksterne og interne utfordringer, inkludert svak etterspørsel. Analytikere ser positivt på signalene om støtte til økonomien, sysselsetting og boligmarkedet.
16 dager siden
Kinesiske myndigheter ser USAs nylige tollunntak for elektroniske produkter som et forsiktig positivt signal, men understreker behovet for mer omfattende endringer. Kina oppfordrer USA til å avslutte den skadelige praksisen med gjengjeldelsestoll og gjenopprette gjensidig respekt i handelsforholdet. Samtidig varsler USA muligheten for nye toller på elektronikk, noe som kompliserer situasjonen ytterligere. Den eskalerende handelskrigen, initiert av Donald Trump med høye tollsatser på kinesiske varer, har ført til gjensidige tiltak fra Kina og skaper bekymring for den globale økonomiske utviklingen.
22 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer etter at Donald Trump truet med å øke tollen på kinesiske varer til 50 prosent hvis ikke Beijing gir etter. Kina svarer med å si at de vil «kjempe til siste slutt» og har latt valutaen yuan svekke seg. Truslene kommer som en reaksjon på Kinas innføring av 34 prosent toll på amerikanske produkter, som igjen var et svar på Trumps tidligere toll på kinesiske varer. Eksperter frykter at den opptrappede konflikten kan få store konsekvenser for Kinas økonomi.
18 dager siden
Kinas president Xi Jinping foreslår et tettere samarbeid med EU for å motvirke det han omtaler som «mobbing» fra USAs side, med henvisning til Donald Trumps økonomiske politikk. Som svar på USAs straffetoll, øker Kina tollen på importvarer fra USA til 125 prosent. Seniorforsker ved Nupi, Hans Jørgen Gåsemyr, uttaler at Kina ikke lenger vil trå varsomt, men svare med samme mynt. Gåsemyr mener Kina er godt forberedt på en konflikt, men understreker samtidig landets sårbarhet som verdens største produsent og eksportør.
16 dager siden
Kinesiske myndigheter anser Trumps tollunntak for elektroniske produkter som et lite skritt i riktig retning, men oppfordrer USA til å fullstendig avslutte gjengjeldelsestollen og gjenopprette gjensidig respekt. Samtidig varsler USAs handelsminister muligheten for ny toll på elektroniske produkter. Donald Trump har initiert en handelskrig med tollsatser på kinesiske varer, noe Kina har besvart med tilsvarende tiltak på amerikanske varer. Denne konflikten forventes å ha konsekvenser for den globale økonomiske utviklingen.
9 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer, og Kina advarer andre land mot å inngå avtaler med USA som kan skade kinesiske interesser. Det kinesiske handelsdepartementet har uttalt at de ikke vil akseptere slike avtaler og vil iverksette gjensidige mottiltak. Flere land forbereder seg på forhandlinger med USA for å oppnå lavere tollsatser, men Washington krever samtidig at disse landene begrenser handelen med Kina. Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg skal møte president Trump for å diskutere handel, etter at USA nylig innførte toll på norske varer med en påfølgende tollpause med lavere satser. Flere asiatiske land, inkludert Sør-Korea, Indonesia og Japan, er også i gang med forhandlinger med USA for å unngå høye gjengjeldelsestoller. Disse forhandlingene ventes å prege de kommende månedene.
27 dager siden
Donald Trump kunngjør nye tollsatser for USA, som finansministeren beskriver som potensielt de mest massive på mange tiår. Tiltakene inkluderer forventet toll på biler, legemidler og databrikker, og skal gjelde alle land. Trump begrunner dette med behovet for å beskytte amerikanske interesser og mener utenlandske selskaper har undergravd amerikansk industri. Flere økonomer og EU frykter en handelskrig som kan føre til økte priser, redusert økonomisk vekst og uro i aksjemarkedene. Goldman Sachs har allerede nedjustert sine anslag for amerikansk økonomi som følge av de varslede tolløkningene.
18 dager siden
Handelskrigen mellom USA og Kina eskalerer med gjensidige tolløkninger, der begge parter tilsynelatende er fanget i en intens maktkamp. USA varsler at de har flere virkemidler tilgjengelig og oppfordrer Kina til forhandlinger. Kina på sin side signaliserer at de vil ignorere ytterligere amerikanske tolløkninger, noe som kan få alvorlige konsekvenser for landets økonomi. Trump uttrykker likevel optimisme om at en handelsavtale vil bli inngått, selv om han er usikker på om Kina er klar for det akkurat nå.