Kina bekrefter sitt mål om 5 prosent årlig økonomisk vekst under åpningen av Den nasjonale folkekongressen. For å støtte dette økes budsjettunderskuddet til 4 prosent av BNP, og det planlegges utstedelse av obligasjoner.
Tiltakene skal stimulere privat forbruk og innenlandsk etterspørsel. Statsminister Li Qiang erkjenner eksterne og interne utfordringer, inkludert svak etterspørsel.
Analytikere ser positivt på signalene om støtte til økonomien, sysselsetting og boligmarkedet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
De asiatiske børsene viser en overveiende positiv utvikling onsdag morgen, med Hongkong-børsen som utmerker seg. Kina bekrefter sitt mål om 5 prosent årlig økonomisk vekst og øker underskuddet på statsbudsjettet til 4 prosent av BNP for å stimulere økonomien. Tiltakene inkluderer utstedelse av obligasjoner for å styrke banker og lokale myndigheter. Kinas statsminister, Li Qiang, anerkjenner at et komplekst ytre miljø og svak innenlandsk etterspørsel utfordrer landets økonomiske vekst.
4 måneder siden
Kinas leder Xi Jinping melder at landets økonomi ser ut til å nå målet om 5 prosent vekst i 2024. Dette til tross for utfordringer i eiendomssektoren. Kinesiske myndigheter har iverksatt flere tiltak for å stimulere økonomien, inkludert rentekutt og en mer aktiv finanspolitikk. Samtidig forbereder Kina seg på mulige konsekvenser av en ny handelskrig med USA, ettersom Donald Trump planlegger å øke tollen på kinesiske varer. Analytikere påpeker at Trumps politikk kan ha stor innvirkning på Kinas økonomiske strategi.
1 måned siden
Børsene i Asia viser generelt oppgang, med Hongkong i teten for andre dag på rad. Hang Seng-indeksen fortsetter sin positive utvikling etter at kinesiske myndigheter presenterte en rapport om økonomiske mål og støttetiltak, inkludert bekreftelse av målet om 5 prosent årlig økonomisk vekst. Wall Street opplevde også oppgang etter at Trump-administrasjonen utsatte tollen for bilprodusenter. Kina har varslet at de vil svare med toll på landbruksprodukter fra USA.
4 timer siden
Nye tall viser at Kinas økonomi opplever en svekkelse. Innkjøpssjefsindeksen (PMI) falt i april, noe som indikerer press på veksten.
1 måned siden
SSB melder om forventninger om vekst i norsk økonomi, til tross for uro i verdensøkonomien grunnet handelskonflikter. Veksten skyldes økt kjøpekraft, satsing på forsvar og økt boligbygging. SSB forventer to rentekutt i år og tre i 2026, som vil bringe styringsrenten ned til 3,25 prosent. Husholdningene kan se frem til økt kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 1,5 prosent i år. Samtidig ventes BNP for Fastlands-Norge å stige til 1 prosent i år og videre til 2 prosent i 2026. Økt usikkerhet og høyere inflasjon gjør at rentekuttene vil komme saktere enn tidligere antatt.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
2 dager siden
Børsene i Asia-Stillehavsregionen viser blandede resultater etter kinesiske løfter om økonomisk støtte. Markedene preges også av usikkerhet rundt USAs tollsatser.
4 måneder siden
NHO spår lysere økonomiske tider med vekst i fastlandsøkonomien og forventer at Norges Bank vil redusere renten tre ganger i 2025, noe som vil ta styringsrenten ned til 3 prosent innen 2026. Lavere rente og prisvekst vil øke folks kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 2 prosent i år. Boligprisene anslås å stige med 20 prosent de neste tre årene på grunn av økt kjøpekraft og lavt utbud. Usikkerhet i verdensøkonomien, spesielt knyttet til internasjonal handel og politikk, kan imidlertid svekke oppsvinget.
3 måneder siden
Denne uken er det fokus på inflasjonstall fra USA og Storbritannia. Mens USA forventes å vise lavere inflasjon og et sterkt arbeidsmarked, sliter Storbritannia med høy inflasjon, svak vekst og økende renteutgifter. Dette har ført til bekymring for stagflasjon. EU-kommisjonen skal presentere en plan for å styrke konkurransekraften, og det ventes nøkkeltall fra Kina som viser en forventet BNP-vekst på 5 prosent, men med en fortsatt svak økonomi. Det er knyttet usikkerhet til Donald Trumps innsettelse og hans budskap om økte tollsatser.
4 måneder siden
SSB forventer at styringsrenten vil bli kuttet fem ganger i løpet av 2025, etter at den har ligget på 4,5 prosent siden desember 2023. Dette kommer som følge av fallende inflasjon og svakere vekstutsikter. Samtidig ser SSB en oppgang i norsk økonomi, med økt konsum blant husholdningene. De forventer også at husholdningenes kjøpekraft vil fortsette å øke, drevet av god lønnsvekst og lavere prisvekst. Pengemarkedsrenten forventes å falle til 3,5 prosent i 2026 og 2027. Arbeidsledigheten har økt til 4 prosent, men den generelle økonomiske situasjonen er positiv.