Eksperter advarer om at dårlige dekk er en stor årsak til problemer på vinterføre, spesielt i nordiske forhold. Tester viser at det er stor forskjell mellom dekk som er laget for nordisk vinter og andre typer dekk.
Mellomeuropeiske dekk og billigdekk fra Kina presterer dårlig på snø og is, og gamle dekk mister grepet selv om de har godt mønster. Dette kan føre til farlige situasjoner og økt risiko for ulykker.
Ekspertene anbefaler å bruke gode vinterdekk som er spesielt utviklet for nordiske forhold for å sikre best mulig fremkommelighet og sikkerhet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Mange bruker tilhenger med sommerdekk om vinteren, noe som øker risikoen for ulykker. Det er krav om minimum 3 mm mønsterdybde på dekkene til tilhengeren i vinterperioden. Ved snø og is må tilhengeren ha vinterdekk merket med M+S eller alpesymbol. Feil lastet tilhenger kan føre til ustabilitet og tap av kontroll over bilen. Lette tilhengere mangler ABS-bremser, noe som kan føre til blokkerte hjul ved bremsing. Det er viktig å kjøre forsiktig og beregne god avstand ved kjøring med tilhenger på vinterføre.
27 dager siden
Artikkelen omhandler anbefalinger rundt skifte fra vinter- til sommerdekk. Selv om fristen for piggdekk er satt, og våren har kommet tidlig, anbefaler NAF å beholde vinterdekkene hvis man skal til fjells i påsken, grunnet risiko for snøfall. I lavlandet kan man vurdere å skifte, men bør være forberedt på at det kan komme snø. Nattefrost og isete veier, spesielt i innlandet, er også faktorer å vurdere før man skifter dekk.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot å stable snø inntil husveggene, en vanlig praksis tidligere brukt for isolasjon. Snø mot veggen kan føre til fukt- og råteskader ved å blokkere luftespalter og ventilasjonsluker, som er viktige for drenering og ventilasjon. Smeltende snø gir stor fuktbelastning og øker risikoen for frostsprengning. Det er viktig å sørge for god drenering og fjerne snø fra husveggen, spesielt etter takmåking, for å unngå kostbare skader. Ekspertene understreker at selv om snø isolerer, kan store mengder langs grunnmuren og husveggen skape problemer.
4 måneder siden
En test av 13 skibokser utført av ADAC viser store forskjeller i kvalitet og sikkerhet. De beste boksene, fra Audi, Thule og Mercedes, utmerket seg i kollisjonstester og var enkle å montere, men er også de dyreste. Flere rimeligere alternativer fikk også gode resultater. Testen avslørte at Mont Blanc, Calix og Biltema sine bokser sviktet i kollisjon, med stropper som røk og innhold som ble kastet ut. Eksperter advarer mot feil bruk, som for tung last og dårlig sikring av ski. Det er viktig å feste skiene godt og ikke overskride tillatt taklast for å unngå farlige situasjoner.
2 måneder siden
Meteorologisk Institutt har utstedt farevarsel for glatte veier i Sør-Norge. En undersøkelse viser at et stort antall norske bilister har opplevd å miste kontroll over bilen på glatt føre, noe som kan føre til alvorlige ulykker. Forsikringsselskapene registrerer mange bilskader i vintermånedene, og oppfordrer derfor bilister til å tilpasse kjøringen etter forholdene. Agder og Telemark er fylkene der flest har opplevd å miste kontroll over bilen. Frende Forsikring understreker viktigheten av å holde fartsgrensen og tilpasse hastigheten etter føreforholdene for å redusere antall alvorlige ulykker.
5 dager siden
Fra mandag etter andre påskedag er det forbudt å kjøre med piggdekk i Sør-Norge, og brudd på regelen kan medføre et gebyr på 1000 kroner. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk brukes til og med 30. april på grunn av vinterforhold. Utrykningspolitiet (UP) håndhever reglene med skjønn og legger vekt på trafikksikkerhet i vurderingen. Gebyret for piggdekk gjelder per bil, uavhengig av antall piggdekk, i motsetning til gebyr for for dårlig mønsterdybde som ilegges per dekk. Selv om det er lovlig å kjøre på piggfrie vinterdekk om sommeren, advarer eksperter om at disse har dårligere veigrep på varme og våte veier, noe som øker risikoen for ulykker. En svensk studie viser at over 17 prosent av dødsulykker om sommeren involverer biler med vinterdekk, noe som er høyere enn forventet ut fra bruken.
1 måned siden
En skredekspert advarer mot skredfare selv ved lite snø, da vinden flytter snøen til bratte områder. Folk søker gjerne dit det er snø, som øker risikoen. Det understrekes viktigheten av å følge skredvarsler, ta forholdsregler ved dårlig vær og huske kart og kompass, da mobildekningen i fjellet kan være mangelfull. Skredeksperten anbefaler å holde seg unna fjellet ved stor skredfare.
17 dager siden
NVE advarer mot våris, som de beskriver som den farligste istypen, og oppfordrer folk til å være forsiktige på islagte vann. Isen er spesielt svekket i lavlandet i Sør-Norge, mens den i Nord-Norge og i fjellet fortsatt er relativt trygg. Det er viktig å sjekke istykkelsen, unngå områder med strøm under isen, og aldri gå alene. Våris kan gjøre det vanskelig å komme seg opp av vannet om uhellet skulle være ute.
4 måneder siden
Eksperter advarer mot å kjøpe billige vannkraner fra Temu, da disse mangler nødvendig dokumentasjon og testing, noe som øker risikoen for vannskader. Det er også bekymring for helseskadelige stoffer i produktene. Forbrukerrådet fraråder kjøp, og minner om at kunden selv er ansvarlig for produkter som ikke er godkjent. Temu hevder å ha strenge kvalitetskontroller og at de fjerner produkter som ikke følger reglene. Likevel er ekspertene skeptiske, og peker på at manglende dokumentasjon og testing kan føre til problemer for forbrukerne ved reklamasjon.
3 måneder siden
Utrykningspolitiet og Trygg Trafikk advarer om farlige situasjoner for turister på vinterveiene i Nord-Norge. En økning i ulykker og farlige hendelser skyldes uerfarne turister som kjører seg fast i skiløyper, stopper midt i veien og stoler blindt på GPS. Det er nå en utvidet informasjonskampanje i hele Nord-Norge for å forebygge ulykker. Reiselivsnæringen støtter kampanjen, men påpeker også behovet for bedre veivedlikehold. Leiebilselskaper gir råd, men ulykker skjer likevel.