Norsk skøytesport opplevde en opptur med dobbeltseier i EM ved Sander Eitrem og Peder Kongshaug, men dette har ikke ført til økt interesse i befolkningen. Tidligere var skøyteløpere store stjerner, men i dag er interessen dalende.
Mange unge oppfatter sporten som kjedelig og foretrekker actionfylt underholdning. For å øke interessen må skøytesporten satse på profiler, breddeidrett og utforske nye konkurranseformer.
Skøytesporten har ikke klart å modernisere seg på samme måte som skiskyting, og sliter med å fange oppmerksomheten til dagens publikum.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Johann Olav Koss mener at skøytesportens fallende interesse skyldes at rettighetene ble solgt til Viaplay, noe som førte til at sporten forsvant fra allmennkringkasterne. Han argumenterer for at NRK er viktig for å opprettholde og øke interessen for sporten. NRK bekrefter at de hadde gode seertall på skøyter tidligere, men prioriterer nå de største mesterskapene. Skøyteløperne Ragne Wiklund og Peder Kongshaug er enige i at manglende TV-dekning har skadet sporten, men ser tegn til bedring. Allround-EM i Heerenveen starter denne helgen, med flere norske medaljekandidater.
3 måneder siden
Skøytesporten i Norge opplever en nedgang i popularitet og TV-dekning, noe som bekymrer utøverne. Julie Samsonsen og Aurora Grinden Løvås satser nå mer på sosiale medier for å engasjere fans og øke interessen for sporten. De ser til den nederlandske skøyteløperen Jutta Leerdam som et forbilde for hvordan man kan bruke sosiale medier til å bygge en profil. Landslagstrener Bjarne Rykkje har tro på at både Samsonsen og Løvås kan prestere godt i kommende EM og VM, der Løvås har størst sjanse for å kvalifisere seg på 1500 meter og fellesstart. Begge deltar i EM i Heerenveen før VM i Vikingskipet på Hamar.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg engasjementet rundt norsk langrenn, spesielt blant unge, i forbindelse med ski-VM på hjemmebane. Carina Olset Hovda etterlyser profiler som Petter Northug, mens Rune Brynhildsen mener utøvere som Johannes Klæbo og Kristine Stavås Skistad skaper entusiasme. Mina Næss Iversen påpeker at mangel på internasjonal konkurranse kan redusere spenningen. Brynhildsen fremhever konkurransen fra andre idretter, men er mest bekymret for kombinert og hopp. Alle er enige om at mesterskap skaper entusiasme, men Hovda stiller spørsmål ved interessen utenom mesterskap.
1 måned siden
Artikkelforfatteren uttrykker uenighet med Kong Haralds syn på norsk dominans i skisport, der kongen mener at dette ikke vil skade sporten og sammenligner med tidligere dominans i andre idretter som skøyter. Forfatteren argumenterer for at skøytesportens popularitet har falt til tross for gode resultater, og at norsk dominans i langrenn kan redusere internasjonal rekruttering og interesse. Han mener at idrettens popularitet avhenger av profiler, mediedekning og samfunnstrender, og at nye idretter konkurrerer om oppmerksomheten, samt at TV-seing er synkende blant de yngre generasjoner.
1 måned siden
Skøytefans reagerte med frustrasjon da store deler av Skøyte-VM kun ble vist på Viaplay, og ikke på TV3. Johann Olav Koss mener Viaplay-avtalen er bra for sporten, og Viaplay selv sier at det er et strategisk valg grunnet endringer i sportskonsumeringen. Ådne Søndrål mener gode resultater er viktig for å skape interesse rundt skøytesporten.
2 måneder siden
Norsk langrenn er i en økonomisk krise etter at flere sponsoravtaler ikke ble fornyet, noe som har ført til et underskudd på over 11 millioner kroner. Som en konsekvens legges junior- og rekruttlandslaget ned. Veteran Pål Golberg mener at Skiforbundet må se kritisk på egen administrasjon og prioritere ressursene annerledes. Han påpeker at langrenn har mistet popularitet og sliter med å konkurrere med andre idretter om sponsorer og TV-tid. Golberg oppfordrer også stjernene Johannes Høsflot Klæbo og Kristine Stavås Skistad til å engasjere seg mer i landslaget for å opprettholde fellesskapet og interessen for sporten.
1 måned siden
Artikkelen belyser den markante nedgangen i antall skihoppere i Norge de siste tiårene. Fra over 3000 lisensierte utøvere i 1987 har tallet falt til kun 212 i 2025. Skihistoriker Thor Gotaas beskriver utviklingen som en overgang fra nasjonalsport til nisjeidrett, og antyder at tidligere popularitet var overdreven. Samtidig peker en lokal ildsjel på mangelen av mellomstore hoppbakker som en mulig årsak til rekrutteringsproblemene. OL-vinner Espen Bredesen mener derimot at hoppsporten ikke er i krise. Sviktende billettsalg ved skiflygingsrenn i Vikersund knyttes til negativ medieomtale av sporten.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer langrennssportens utfordringer med manglende spenning og dominans fra Norge og Sverige. Flere eksperter foreslår å fjerne stafetten fra mesterskapsprogrammet, da den anses som kjedelig og forutsigbar. Veronika Stepanova, russisk ankerkvinne, ønsker å beholde stafetten, men mener sporten må fornye seg ved å skape større profiler. Hun foreslår også endringer i enkeltstartrenn og et eget VM for femmila i Holmenkollen. IOC kan tvinge frem endringer, som blandet stafett, for å sikre sportens fremtid i OL.
2 måneder siden
Artikkelen belyser basketballs økende popularitet blant ungdom, i skarp kontrast til skisportens nedgang. Basketball har hatt en medlemsvekst på over 84 prosent, drevet av digital interesse for NBA, treffsikkerhet i populærkulturen, og en oppfatning om at sporten er «kul». Ledere fra andre idrettsgrener ser nå til basketball for å lære hvordan de kan engasjere den yngre generasjonen. Forbundet arbeider aktivt med å forbedre hallkapasiteten og kjønnsbalansen for å legge til rette for videre vekst. En nylig landskamp mot Luxembourg demonstrerte både utfordringer og potensial, og endte med hjemmeseier for Norge, godt støttet av et entusiastisk publikum.
3 måneder siden
Den tidligere sportsreporteren Ernst A. Lersveen reagerer på at ingen norske TV-kanaler sendte de to siste rennene i Hoppuka. Han er overrasket over mangelen på engasjement rundt dette, og mener det er flaut at Norge ikke fyller tribunene på vinteridrettsarrangementer. Lersveen peker på samfunnsutviklingen, bortskjemthet og manglende interesse blant yngre generasjoner som mulige årsaker. Han kommenterer også de store svingningene i prestasjoner blant skihoppere, og finner det mystisk at utøvere kan være suverene et år og borte det neste. Lersveen måtte selv følge et av rennene på en app.