I et svar på kritikken om Gullbarbie-prisen til Gutta Sprut AS, forklarer Press at barn og unge stemmer frem vinneren etter at Press har valgt ut kandidater.
Kritikken går på at Gutta Sprut AS fremmer en ukultur der folks usikkerheter latterliggjøres, og at de bidrar til en vanskeligere oppvekst for unge skeive.
Press mener at barn og unges stemmer er tydelige på hva de ikke tolererer lenger, og oppfordrer til å ikke la folk tjene penger på å utnytte unges usikkerheter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Gutta Sprut AS er kåret til vinner av Gullbarbie 2025, en pris delt ut av Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press. Prisen gis til aktører som er dårlige på å få ungdom til å føle seg verst. Press begrunner valget med at selskapet, som eies av flere influencere, fremmer et skadelig budskap gjennom sine videoer. Innholdet kritiseres for å normalisere alkoholmisbruk, nedverdigende kvinnesyn og stereotypisering av minoriteter. Press mener Gutta Sprut tjener penger på unges usikkerhet og at innholdet bidrar til kroppspress og skadelige holdninger, spesielt blant gutter. Til tross for tidligere kritikk har selskapet ikke endret sin praksis. VG har forsøkt å få en kommentar fra Gutta Sprut, men uten hell.
3 måneder siden
Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press deler årlig ut Gullbarbie-prisen til den medieaktøren som er verst til å få unge til å føle seg dårlig. Årets nominerte er Dagbladet, TikTok og Gutta Sprut AS. Gutta Sprut AS, som eies av blant andre Oskar Westerlin, er nominert for første gang, grunnet kritikk for å normalisere dårlige holdninger mot kvinner og homofile. Dagbladet er nominert for andre gang, for å seksualisere nyheter. Prisen er stemt frem av barn og unge selv, og har tidligere blitt vunnet av Sophie Elise As og Shein.
3 måneder siden
Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press har offentliggjort årets nominerte til Gullbarbie-prisen, som gis til den aktøren som er best til å få ungdom til å føle seg verst. De nominerte er Gutta Sprut AS, Dagbladet og TikTok. Gutta Sprut er nominert for sine nedverdigende ytringer og homofobiske holdninger. Dagbladet er nominert for andre gang for å fremme ensidige idealer og seksualisering. TikTok er nominert for sine avhengighetsskapende algoritmer og villedende markedsføring. Press ønsker med årets kampanje å sette fokus på barns forbrukervern og rett til en trygg oppvekst. Ingen av de nominerte har foreløpig kommentert nominasjonene.
2 måneder siden
En ungdomsstemme argumenterer mot tildelingen av Gullbarbie-prisen til YouTube-kanalen «Gutta». Prisen gis til aktører som får unge til å føle seg verst. Artikkelforfatteren mener at «Gutta» urettferdig stemples som verstinger, da de hovedsakelig fokuserer på humor og underholdning. Kritikken mot «Gutta» bunner i at de ikke passer inn i alles syn på hva som er greit å underholde med. Forfatteren påpeker at «Gutta» har blitt kritisert for enkelte videoer, men at de også har innhold der de selv blir vurdert. Det antydes at plattformer som TikTok, med mer skadelig innhold, burde vært vurdert for prisen i stedet.
2 måneder siden
Gutta Sprut AS, med influenser Oskar Westerlin i spissen, er tildelt årets Gullbarbie-pris av Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press. Prisen gis til aktører som får ungdom til å føle seg verst. Gutta Sprut AS har mottatt kritikk for innhold som anklages for å fremme kritikkverdige holdninger om homofile, kvinner, penger og alkohol. Sebastian Breivik kommenterte nominasjonen ironisk, men selskapet har ikke besvart VGs henvendelser etter tildelingen. Tidligere har blant annet Shein og Sophie Elise AS vunnet prisen.
3 måneder siden
Gutta Sprut AS, med influenserne Oskar Westerlin og Sebastian Brevik i spissen, tildeles Gullbarbie-prisen for sitt skadelige innhold på sosiale medier. Innholdet, som inkluderer titler som «Gjett homsen» og «10 damer vs. Oskar Westerlin», fremstiller et nedverdigende syn på kvinner og homofile, og bidrar til homofobi og kroppspress blant unge. Organisasjonen Press har kritisert selskapet for å skape fremmedgjøring og kroppspress, spesielt for gutter. Til tross for gjentatt kritikk, har Gutta Sprut AS ikke vist anger eller forståelse for alvoret i saken, noe som understreker behovet for en vekkerklokke.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer at lekebutikker selger sminke og hudpleieprodukter til barn, noe forfatteren mener bidrar til et usunt skjønnhetsfokus i ung alder. Hun er bekymret for at barn helt ned i barneskolealder eksponeres for urealistiske skjønnhetsidealer gjennom sosiale medier som TikTok og YouTube, hvor de også deler sminkevideoer. Forfatteren mener foreldre er for passive og ikke setter tilstrekkelige grenser, noe som fører til kroppsfiksering og usikkerhet. Hun oppfordrer foreldre til å våkne opp og beskytte barna sine, samt etterlyser høyere aldersgrenser på sosiale medier for å hindre at barndommen forsvinner i et hav av filtre og botox-drømmer.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer hvordan sosiale medier og influensere former unges selvbilde gjennom urealistiske perfeksjonsidealer. Den argumenterer for at unge trenger ekte forbilder som våger å være uperfekte, og at samfunnet må stille spørsmål ved influenseres makt. Forfatteren oppfordrer voksne til å lære barn å skille mellom ekte og iscenesatt, og fremhever markedsføringsbransjens ansvar for å bygge opp, ikke bryte ned, samfunnsverdier. Den understreker viktigheten av å fokusere på karakter og ekte menneskelige verdier fremfor utseende og overfladisk lykke.
21 dager siden
Artikkelen kritiserer kjendisers bruk og promotering av slankesprøyten Ozempic, og hvordan dette bidrar til et urealistisk kroppspress, spesielt blant unge. Den advarer mot å se på kropp som en trend og understreker at man er bra nok som man er. Det rettes også kritikk mot kjendiser som vurderer å bruke Ozempic etter graviditet, og det påpekes at medikamentet kan skilles ut i morsmelk, samt at det er et urimelig press å legge på seg selv og andre mødre.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer deltakere i «Kompani Lauritzen» fra Generasjon Z for å være svake og klagete. Forfatteren mener at curlingforeldre har skylden for at dagens unge er mer opptatt av utseende enn fysisk fostring og utholdenhet. «Kompani Lauritzen» omtales som virkelighetsfjern underholdning der deltakerne blir dullet med, og Dag Otto Lauritzen fremstår som en pompøs autoritetsfigur.