Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer klar vekst i norsk økonomi de kommende årene, til tross for økte handelsbarrierer internasjonalt. Veksten skyldes økt kjøpekraft for husholdningene, økt satsing på forsvar og en forventet oppgang i boligbyggingen.
Selv om handelskonflikter vil svekke verdiskapingen globalt, antas det at Norge vil unngå direkte negative konsekvenser, forutsatt at landet ikke blir direkte berørt av mottiltak fra EU som følge av USAs tolløkninger.
SSB antar at handelsrestriksjonene vil vedvare ut 2028.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår to rentekutt i år og ytterligere tre i 2026, noe som vil senke styringsrenten til 3,25 prosent. Til tross for økte handelsbarrierer internasjonalt, forventer SSB en klar vekst i norsk økonomi. Denne veksten tilskrives økt kjøpekraft for husholdningene, økt satsing på forsvar og mer boligbygging. SSB påpeker at handelskonflikter vil svekke den globale verdiskapingen, men forventer likevel at norsk økonomi vil vokse, gitt at Norge ikke direkte rammes av EUs reaksjoner på USAs tolløkninger.
1 måned siden
SSB melder om forventninger om vekst i norsk økonomi, til tross for uro i verdensøkonomien grunnet handelskonflikter. Veksten skyldes økt kjøpekraft, satsing på forsvar og økt boligbygging. SSB forventer to rentekutt i år og tre i 2026, som vil bringe styringsrenten ned til 3,25 prosent. Husholdningene kan se frem til økt kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 1,5 prosent i år. Samtidig ventes BNP for Fastlands-Norge å stige til 1 prosent i år og videre til 2 prosent i 2026. Økt usikkerhet og høyere inflasjon gjør at rentekuttene vil komme saktere enn tidligere antatt.
1 måned siden
Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, mener handelskrigen vil påvirke norske rentekutt, men spår likevel en opptur i norsk økonomi. Haugland peker på at høye lønnsoppgjør og økt kjøpekraft vil gi forbrukerne bedre råd. Selv om handelskrigen skaper usikkerhet, vil økte investeringer i infrastruktur og forsvarsutgifter bidra til økonomisk vekst. Hun understreker at Norge ikke er direkte eksponert for de økte tollsatsene, og at arbeidsmarkedet vil forbli sterkt.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
4 måneder siden
NHO spår lysere økonomiske tider med vekst i fastlandsøkonomien og forventer at Norges Bank vil redusere renten tre ganger i 2025, noe som vil ta styringsrenten ned til 3 prosent innen 2026. Lavere rente og prisvekst vil øke folks kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 2 prosent i år. Boligprisene anslås å stige med 20 prosent de neste tre årene på grunn av økt kjøpekraft og lavt utbud. Usikkerhet i verdensøkonomien, spesielt knyttet til internasjonal handel og politikk, kan imidlertid svekke oppsvinget.
3 måneder siden
Nordea spår en kraftig bedring i norsk økonomi, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft som følge av at lønnsveksten overstiger prisveksten. De forventer to rentekutt i 2025, mens Norges Bank har signalisert tre. Det er usikkerhet knyttet til effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til høyere renter og svakere krone. Boligprisene forventes å stige med 10 prosent i 2025, noe som kan føre til økt boligbygging, men mangel på arbeidskraft kan begrense dette.
4 måneder siden
SSB forventer økt kjøpekraft for norske husholdninger frem mot 2027, noe som vil bidra positivt til norsk økonomi. De anslår fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Banks prognoser. Etter flere år med svak reallønnsvekst, ser det ut til at 2024 markerer et vendepunkt med høyere lønnsvekst enn prisvekst. Selv om rentene fortsatt er høye, forventes det at folk flest vil oppleve en forbedring i sin økonomiske situasjon. Husholdningenes konsum har begynt å ta seg opp etter en svak periode i 2023, noe som også bidrar til den positive økonomiske utviklingen.
1 måned siden
Ifølge Forventningsbarometeret viser nordmenn økt økonomisk selvtillit, til tross for uro i Europa. Finans Norge advarer mot å undervurdere geopolitisk uro, spesielt med tanke på utviklingen i EU og mulige handelskrig. Forventninger om rentefall og gode lønnsoppgjør bidrar til optimismen, men viktigheten av EØS-avtalen understrekes for å sikre Norges handelsposisjon. En privatøkonom oppfordrer likevel til forsiktighet, da globale hendelser kan påvirke Norge.
19 dager siden
Sjeføkonomer mener Norge vil unngå en økonomisk knekk til tross for voldsomme tolløkninger, kraftig oljeprisfall og børsras. Selv om USAs toll mot EU og globalt bekymrer, er den direkte effekten på Norge begrenset. Det som bekymrer mest er den potensielle dempingen av global økonomisk aktivitet og økning i prisveksten. Økonomer venter på avklaringer om EUs motsvar, men peker på at EU har dårligere forhandlingskort. Høy oljepengebruk kan bidra til å holde den norske økonomien i gang.
29 dager siden
Norges Bank forventer at handelskrigen vil føre til redusert global økonomisk vekst og økt prisvekst. Økte tollsatser ventes å dempe investeringer og internasjonal handel. Uroen rundt handelskrigen og sikkerhetspolitikken har påvirket finansmarkedene negativt, med børsnedgang i USA og svekkelse av Oljefondet. Samtidig har kronen styrket seg, noe som kan påvirke fremtidige rentebeslutninger.