Den norske sentralbanksjefen forklarer hvorfor Norge ikke har kuttet renten like mye som Sverige, til tross for at den svenske kronen er sterkere. Hovedårsaken er at Norge har høyere prisvekst og en sterkere økonomi.
Sentralbanksjefen frykter at et kraftig rentekutt ville ført til en svekkelse av kronen. Norsk prisvekst forventes å holde seg over målet på 2 prosent i flere år fremover, mens svensk prisvekst forventes å være lavere.
Rentedifferansen mellom land påvirker valutakurser, men det er også mange andre faktorer som spiller inn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Norge og Sverige har de siste månedene ført en svært ulik pengepolitikk. Mens Riksbanken i Sverige har kuttet renten fem ganger i år, har Norges Bank holdt renten uendret på 4,5 prosent. Denne forskjellen skyldes at norsk økonomi går bedre, med høyere prisvekst og lavere arbeidsledighet enn i Sverige. Norges Bank signaliserer at det kan komme rentekutt i 2025, men forventer en begrenset kuttsyklus. HSBC tror Norges Bank vil kutte renten med ett prosentpoeng, mens markedet venter 1,5 prosentpoeng.
15 dager siden
Den norske kronen er historisk svak, noe som skaper utfordringer for Norges Bank med tanke på rentekutt. Kronekursen er svakere enn forventet, samtidig som kjerneinflasjonen ligger over målet. Oljeprisen er også lav, noe som bidrar til usikkerhet. Markedet forventer rentekutt, men sjeføkonom i Handelsbanken tror Norges Bank vil være avventende på grunn av den svake kronen og den vedvarende høye inflasjonen. Samtidig forventes det at Den europeiske sentralbanken vil kutte renten, noe som vil føre til at Norges rente blir dobbelt så høy som i Europa.
21 dager siden
Den norske kronen har opplevd en betydelig svekkelse, med euroen over 12 kroner. Dette skyldes blant annet et fall i oljeprisen, som igjen er påvirket av Trumps tollsatser og økt oljeproduksjon fra OPEC+. Investeringsdirektør Robert Næss bemerker at dette resulterer i dyrere utenlandsferier. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forklarer at den svake kronekursen også har innvirkning på Norges Banks rentepolitikk, og kan potensielt forsinke et ventet rentekutt. Den kombinerte effekten av høyere inflasjon og en svak krone tvinger Norges Bank til å nøye vurdere balansen mellom økonomisk vekst og prisstabilitet.
4 måneder siden
Den svenske sentralbanken, Riksbanken, har for femte gang i år satt ned styringsrenten, denne gangen med 0,25 prosentpoeng til 2,5 prosent. Inflasjonen i Sverige har stabilisert seg rundt målet på 2 prosent, noe som har muliggjort rentekuttene. Riksbanken signaliserer at ytterligere kutt kan komme i første halvår 2025. I motsetning til Norge, har Sverige lavere prisvekst, men også svakere økonomisk utvikling. Flere andre land har også kuttet renten i det siste, inkludert USA og eurosonen, mens Norges Bank ventes å holde renten uendret.
21 dager siden
Kronen har svekket seg kraftig, noe som skaper bekymring blant økonomer. En svakere krone kan føre til økt inflasjon, og dermed forsinke eller hindre rentekutt fra Norges Bank. Usikkerhet rundt global vekst, toll og fallende oljepris bidrar til kronesvekkelsen. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreker at Norges Bank vil vurdere renteendringer basert på inflasjonsutsiktene. Økonomer påpeker at en svak krone også kan styrke eksportsektoren, men at importert prisvekst kan vedvare.
3 måneder siden
Sveriges sentralbank vurderer et nytt rentekutt før sommeren etter fem kutt i 2024. Sentralbanktopp Aino Bugne argumenterer for at det er bedre å kutte renten snart for å stimulere økonomien. Sverige opplever lav prisvekst, svak økonomisk utvikling og høy arbeidsledighet, noe som har ført til flere rentekutt. Bugne understreker behovet for økt forbruk for å styrke økonomien og stabilisere inflasjonen. Hun påpeker også at det er usikkerhet knyttet til geopolitikk og kronekurs som påvirker beslutningene. Neste rentebeslutning kommer 29. januar, og markedet forventer et kutt.
1 måned siden
Norges Bank besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for forventninger om et rentekutt i mars. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache forklarer at økt prisvekst og høyere lønnsvekst enn tidligere antatt, er årsaken. Målet er å redusere prisveksten til to prosent, og et for tidlig rentekutt kan føre til at prisene fortsetter å stige. Wolden Bache antyder to mulige rentekutt i 2024, avhengig av den økonomiske utviklingen. LO-sjefen kritiserer sentralbankens pengepolitikk og mener den rammer både folk og næringsliv. Bache understreker at renten er høyere i Norge enn i andre land fordi den økonomiske utviklingen er ulik.
3 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache svarer på kritikken om at pengepolitikken har ført til en svak krone. Hun understreker at Norges Bank ikke har et mål for kronekursen, men fokuserer på lav prisvekst og høy sysselsetting. Bache forklarer at rentedifferanser påvirker kronekursen, men også andre faktorer som oljepris og produktivitet spiller inn. Den norske kronen har svekket seg betydelig mot dollar de siste årene, noe som gjør import dyrere, men eksport lettere. Sentralbanken varsler et mulig rentekutt i mars, men forventer ikke nødvendigvis en svekkelse av kronen som følge av dette.
1 måned siden
Kronestyrkelsen gir Norges Bank en potensiell mulighet til å redusere renten, men eksperter understreker at innenlandske faktorer som lønnsvekst er viktigere for inflasjonen nå. Kronen har nådd sitt sterkeste nivå siden september i fjor, men det er usikkert om dette er tilstrekkelig for å påvirke Norges Banks rentebane. Lønnsoppgjøret blir avgjørende for å kontrollere inflasjonen, og markedet forventer en viss sannsynlighet for rentekutt i mars. Samtidig advarer eksperter om at markedsturbulens kan føre til en svekkelse av kronen.
2 måneder siden
Økonomer advarer Norges Bank mot å senke renten for raskt, til tross for svakere økonomiske tall. Handelsbanken påpeker at høy lønnsvekst og prisvekst begrenser handlingsrommet for rentekutt. DNB Markets mener nedgangen i BNP kan være midlertidig, men erkjenner at det vil bli vurdert i neste rentemøte. Faktorer som taler for færre rentekutt er høyere lønns- og prisvekst, samt stigende renteforventninger internasjonalt, som kan påvirke kronekursen.