Sentralbanksjef Ida Wolden Bache svarer på kritikken om at pengepolitikken har ført til en svak krone. Hun understreker at Norges Bank ikke har et mål for kronekursen, men fokuserer på lav prisvekst og høy sysselsetting.
Bache forklarer at rentedifferanser påvirker kronekursen, men også andre faktorer som oljepris og produktivitet spiller inn. Den norske kronen har svekket seg betydelig mot dollar de siste årene, noe som gjør import dyrere, men eksport lettere.
Sentralbanken varsler et mulig rentekutt i mars, men forventer ikke nødvendigvis en svekkelse av kronen som følge av dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
I sin årstale understreker Norges Bank-sjef Ida Wolden Bache sentralbankens uavhengighet og advarer mot innblanding i pengepolitikken. Hun argumenterer for frihandel og kritiserer proteksjonistiske tendenser. Bache erkjenner tidligere feilvurderinger i rentepolitikken, og advarer mot å forvente at rentene vil falle tilbake til nivåene før pandemien. Hun peker på den svake kronen som en utfordring, men varsler samtidig økt kjøpekraft for folk flest i 2025, og forklarer at Norge er avhengig av handel med utlandet.
21 dager siden
Kronen har svekket seg kraftig, noe som skaper bekymring blant økonomer. En svakere krone kan føre til økt inflasjon, og dermed forsinke eller hindre rentekutt fra Norges Bank. Usikkerhet rundt global vekst, toll og fallende oljepris bidrar til kronesvekkelsen. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreker at Norges Bank vil vurdere renteendringer basert på inflasjonsutsiktene. Økonomer påpeker at en svak krone også kan styrke eksportsektoren, men at importert prisvekst kan vedvare.
1 måned siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache vektlegger betydningen av en åpen økonomi for Norge, selv i en tid med handelskonflikter og geopolitisk uro. Hun påpeker at handelskriger og økte tollsatser kan føre til høyere prisvekst og rente i Norge. Norges Bank vurderer rentekutt, men høyere inflasjonstall kan påvirke tidspunktet. Bache kommenterer også at økt offentlig pengebruk kan ha innvirkning på norsk økonomi og rentesetting, men understreker at det ikke er en automatisk sammenheng. Hun understreker at sentralbanken forholder seg til de politiske beslutningene som tas.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache demper forventningene om store rentekutt og signaliserer at tiden med billige lån er over. Hun understreker at kampen mot prisveksten fortsetter og at kjerneinflasjonen må ned til 2 prosent. Bache er bekymret for lønnsveksten og usikker på hvordan Trumps tollpolitikk vil påvirke Norge. Hun advarer politikere mot å endre mandatet for pengepolitikken og foreslår faste gjennomganger av mandatet for å sikre forutsigbarhet.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache holdt sin årlige tale og presenterte flere utfordringer for norsk økonomi. Hun advarte om at en potensiell handelskrig kan føre til økt prisvekst og lavere økonomisk aktivitet globalt. Bache påpekte også at rentene neppe vil falle tilbake til nivået før pandemien, selv om det er sannsynlig med rentekutt i nær fremtid. Hun understreket Oljefondets sårbarhet, hvor store verdifall i enkeltselskaper kan ha betydelige konsekvenser for norsk økonomi. Et lyspunkt er at reallønningene ventes å stige, noe som vil bedre folks økonomiske situasjon.
4 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache signaliserer at et rentekutt trolig kan komme i mars, men understreker at dette er en prognose og ikke et løfte. Hun forklarer at høy offentlig pengebruk bidrar til å utsette rentekuttet, og at kostnadsvekst kan føre til høyere priser. Sentralbanken forventer at renten vil være på 3,75 prosent ved utgangen av 2025. Wolden Bache understreker at de ikke føler press for å sette ned renten, og at deres hovedfokus er lav og stabil prisvekst.
2 måneder siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache uttrykker bekymring for at Donald Trumps trusler om handelskrig kan ramme Norge. Hun understreker at norsk velstand er basert på åpenhet og handel, og at økte tollsatser, spesielt fra EU, kan skade global økonomi. Bache ser lyspunkter for nordmenn med forventet lønnsvekst over prisvekst, men fastholder behovet for en innstrammende pengepolitikk og at rentene trolig ikke vil falle tilbake til tidligere nivåer. Hun tar selvkritikk for at Norges Bank ikke forutså den kraftige prisveksten etter pandemien og Russlands invasjon av Ukraina.
4 måneder siden
Den norske sentralbanksjefen forklarer hvorfor Norge ikke har kuttet renten like mye som Sverige, til tross for at den svenske kronen er sterkere. Hovedårsaken er at Norge har høyere prisvekst og en sterkere økonomi. Sentralbanksjefen frykter at et kraftig rentekutt ville ført til en svekkelse av kronen. Norsk prisvekst forventes å holde seg over målet på 2 prosent i flere år fremover, mens svensk prisvekst forventes å være lavere. Rentedifferansen mellom land påvirker valutakurser, men det er også mange andre faktorer som spiller inn.
1 måned siden
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache anerkjenner skuffelsen over Norges Banks beslutning om å opprettholde renten uendret på 4,5 prosent. Beslutningen er tatt for å redusere prisveksten til 2 prosent, selv om mange husholdninger sliter med høye renteutgifter. Bache understreker at renten sannsynligvis ikke vil returnere til nivåene før pandemien, og at fremtidige renteutsikter er usikre på grunn av geopolitiske forhold. Norges Bank forventer gradvise rentekutt frem mot 2027, men advarer om at en potensiell handelskrig kan påvirke den globale økonomien negativt. Samtidig nedjusteres anslagene for boliginvesteringer, som nå ventes å falle betydelig i år.
4 måneder siden
Den norske kronen har hatt nok et svakt år i 2024, med betydelig svekkelse mot store valutaer som dollar, pund og euro. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten kritiserer Norges Banks pengepolitikk og mener en kraftig renteøkning ville styrket kronen. Norges Bank forventes å holde renten uendret, selv om den amerikanske renten nå er lavere. Det er uenighet blant økonomer om effekten av renteendringer på valutakursen, og noen mener den svake kronen er et resultat av endringer i norsk økonomi siden 2014, inkludert lavere vekst og reduserte oljeinvesteringer. Flere økonomer tror vi må venne oss til en svakere krone.