Salget av solcelleanlegg til private husstander opplevde en kraftig nedgang på 80 prosent i 2024, etter en opptur i årene før. Redusert Enova-støtte, lavere strømpriser og statlig strømstøtte er blant årsakene til nedgangen.
Dette har ført til nedbemanning i solcellebransjen. Stortinget har et mål om 8 TWh solkraft innen 2030, men det er usikkerhet knyttet til om dette målet vil nås.
Det etterlyses en mer forutsigbar og langsiktig satsing på solenergi, med en mer helhetlig tilnærming til kraftsystemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Solkraftbransjen i Norge har opplevd en betydelig nedgang i salget det siste året, med en reduksjon på 75% i privatmarkedet og 40% i næringsmarkedet. Bransjen håper at billigere batteriløsninger kan bidra til å øke salget igjen. Batterier gjør det mulig å lagre overskuddsstrøm fra solceller og bruke den når strømmen er dyrere, noe som gir mer stabile energipriser og reduserer nettleie. Globalt har batteriprisene falt raskt, noe som har ført til økt bruk av batterier i solcelleanlegg. Myndighetene vurderer nå støtteordninger for å stimulere investeringer i batterier og solceller. Det er et stort potensial for solcelleanlegg på tak og fasader i Norge, og bransjen oppfordrer til å utnytte dette.
2 måneder siden
Solcelleselskapet Otovo opplever en resultatforbedring etter kraftige kostnadskutt og nedbemanning. Selskapet leverte et negativt driftsresultat på 49,9 millioner kroner, en forbedring fra fjorårets tap på 110 millioner kroner. Omsetningen falt med 32 prosent på grunn av et utfordrende marked med færre nyinstalleringer. Otovo har redusert staben med 208 ansatte i 2024. Nylig solgte selskapet sin portefølje med abonnementsbaserte solcelleanlegg for 1,2 milliarder kroner, noe som førte til en dobling av aksjekursen. Selskapet melder også om økende interesse for batterisalg til solcelleinstallasjoner.
2 måneder siden
En huseier i Stavanger investerte i solcelleanlegg like før regjeringen lanserte forslaget om «Norgespris» på strøm. «Norgespris», som gir en fastpris på strøm, gjør investeringen mindre lønnsom for huseieren. Han frykter å tape penger på investeringen. En bransjeekspert mener at «Norgespris» vil ramme solcellemarkedet hardt, mens et solcelleselskap avviser at det vil ha nevneverdig effekt. Regjeringen erkjenner at tiltaket reduserer insentivene for grønne investeringer, men vektlegger behovet for forutsigbare strømregninger.
3 måneder siden
Hydrogenselskapet Nel reduserer bemanningen med over 80 ansatte og stanser midlertidig produksjonen ved sitt anlegg på Herøya i Porsgrunn. Dette skyldes svakere etterspørsel i markedet for fornybar hydrogenproduksjonsteknologi. Selskapet har allerede gjennomført halvparten av nedbemanningen gjennom frivillige sluttpakker og oppsigelser av konsulenter. Nel-aksjen falt over 25 prosent på Oslo Børs etter nyheten. Selskapet opplever at flere kunder utsetter prosjekter, og at støtteordninger i EU og USA har tatt tid. Til tross for dette, har Nel fortsatt tro på hydrogenmarkedet på lang sikt.
4 måneder siden
Solenergiselskapet Norsun, den eneste gjenværende norske produsenten av komponenter til solcellepaneler, har meldt oppbud. 70 ansatte ved fabrikken i Årdal har mistet jobben. Konkursen er et prestisjetap for regjeringen, som har satset på grønn industri i distriktene. Til tross for lån, tilskudd og støtteordninger, har Norsun ikke klart å konkurrere med lavprisprodukter fra Kina. Selskapet har tidligere varslet permitteringer og mulig utflagging. Statlige Nysnø Klimainvesteringer er største eier i selskapet, som har slitt med dårlig økonomi.
1 måned siden
NHO oppfordrer regjeringen til å revurdere forslaget om en norgespris på strøm, da de mener dette vil sette en stopper for både batterirevolusjonen og målet om økt solkraftproduksjon. NHO Elektro og bedrifter i solcellebransjen advarer om at ordningen undergraver regjeringens ambisjoner om å øke solkraftproduksjonen til 8 terawattimer innen 2030 og redusere kraftforbruket med 10 TWh. Andreas Thorsheim i Otovo mener at nordmenn vil investere mindre i smarte, grønne teknologier og at Norge vil sløse bort energi.
4 måneder siden
Solcelleselskapet Norsun gikk konkurs, og 60 ansatte i Årdal mistet jobben. MDG og SV ønsker å redde selskapet med statlig støtte, og frykter at grønn industri i Europa skal bli utkonkurrert av Kina. Regjeringen er skeptisk til et globalt subsidiekappløp og mener privat kapital må lede an. Norsun satser nå på å bygge en fabrikk i USA, hvor det er støtteordninger for grønn industri og handelshindringer mot Kina. Konsernsjefen i Norsun mener at europeiske handelsbarrierer er nødvendig for å konkurrere med Kina. Flere grønne industrier i Norge sliter med sterk kinesisk konkurranse.
2 måneder siden
Strømselskaper opplever et kraftig fall på Børsen etter at regjeringen presenterte nye strømtiltak. Fjordkraft-eier Elmera falt hele 17 prosent, og Skandia Greenpower er ned rundt 7 prosent. Regjeringen foreslår blant annet en fastpris på 40 øre per kilowattime fra 1. oktober, samt redusert moms på nettleie. Tiltakene kommer etter flere perioder med høye og ustabile strømpriser. Samfunnsbedriftene støtter intensjonen om fastpris, men uttrykker bekymring for hvem som skal ta risikoen og hvordan det vil påvirke energisparing.
2 måneder siden
Horisont Energi i Sandnes nedbemanner kraftig og reduserer arbeidsstokken til 10–15 ansatte. Årsaken er usikkerhet knyttet til grønn omstilling og manglende finansiering. Selskapet har forsøkt å finne nye investorer via Danske Bank Markets, men uten hell. Markedet for grønne omstillingsprosjekter har opplevd en nedgang siden 2021, kombinert med økte renter, noe som gjør investorer mer forsiktige. Selskapet satser på transport og lagring av CO₂ og grønn ammoniakk, men mistet nylig partneren Fertibera i Barents Blue-prosjektet. Horisont Energi melder likevel om fremskritt i prosjektene Barents Blue og Gismarvik CO₂-huben.
1 måned siden
Kina dominerer solcellemarkedet og forventes å kontrollere 95% av det globale markedet innen 2025. En reduksjon i eksportrabatter fra Kina kan føre til økte priser på solceller i Norge. Samtidig har etterspørselen etter solcelleinstallasjon i Norge gått ned på grunn av strømstøtte og generelt lavere strømpriser. Kinesisk dominans skyldes statlige subsidier, billig arbeidskraft og stordriftsfordeler, noe som gjør det vanskelig for europeiske konkurrenter å matche prisene.