Kina dominerer solcellemarkedet og forventes å kontrollere 95% av det globale markedet innen 2025. En reduksjon i eksportrabatter fra Kina kan føre til økte priser på solceller i Norge.
Samtidig har etterspørselen etter solcelleinstallasjon i Norge gått ned på grunn av strømstøtte og generelt lavere strømpriser.
Kinesisk dominans skyldes statlige subsidier, billig arbeidskraft og stordriftsfordeler, noe som gjør det vanskelig for europeiske konkurrenter å matche prisene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
USA og Kina konkurrerer om å dominere det globale energimarkedet. USA satser på økt eksport av fossil energi, mens Kina leder an innen fornybar teknologi, spesielt solenergi og batterier. Denne konkurransen presser prisene, men skaper også utfordringer for land som Europa, som er avhengig av begge parter. Kina fokuserer strategisk på utviklingsland for å eksportere sin fornybare teknologi. For Norge kan denne utviklingen true oljeøkonomien på sikt, og krever omstilling for å nå klimamålene.
3 måneder siden
Kinesiske bilmerker opplever sterk vekst i Norge, og har doblet sin markedsandel på ett år. En analysesjef spår at en av tre nye biler i Norge vil være kinesisk i 2030, hovedsakelig på grunn av lavere produksjonskostnader og konkurransedyktige priser. Nordmenn er mindre skeptiske til kinesiske biler enn andre europeere, og har en betydelig høyere markedsandel. Samtidig ser en bransjeekspert at Tesla og kinesiske merker kan dominere markedet i fremtiden, dersom tradisjonelle bilprodusenter ikke tilpasser seg.
3 måneder siden
Solkraftbransjen i Norge har opplevd en betydelig nedgang i salget det siste året, med en reduksjon på 75% i privatmarkedet og 40% i næringsmarkedet. Bransjen håper at billigere batteriløsninger kan bidra til å øke salget igjen. Batterier gjør det mulig å lagre overskuddsstrøm fra solceller og bruke den når strømmen er dyrere, noe som gir mer stabile energipriser og reduserer nettleie. Globalt har batteriprisene falt raskt, noe som har ført til økt bruk av batterier i solcelleanlegg. Myndighetene vurderer nå støtteordninger for å stimulere investeringer i batterier og solceller. Det er et stort potensial for solcelleanlegg på tak og fasader i Norge, og bransjen oppfordrer til å utnytte dette.
23 dager siden
Kina styrker sin globale posisjon innen utvikling og produksjon av fornybar energi, samtidig som landets utslipp øker. Landet dominerer produksjonen av solceller, vindturbiner og batteriteknologi, og satser stort på forskning og utvikling innen hydrogen og AI. Kinas klimapolitikk fremstår som motsetningsfull, da de både leder an i utviklingen av grønn teknologi og fortsetter å investere i kullkraft. Vestlige land blir stadig mer avhengige av Kinas teknologi.
1 måned siden
Den kinesiske bilprodusenten Seres utfordrer Tesla ved å redusere prisen på modellen Seres 5 med 200.000 kroner i Norge. Sandven Gruppen, importøren av Seres, observerer en økende «Tesla-skam» blant kundene og ønsker å vinne markedsandeler. Trond Sandven satser tungt på kinesiske biler og mener de leder an innen kvalitet. Målet er å selge 1500 biler i år, til tross for at en fondsforvalter antyder at modellen kan være i ferd med å fases ut i Kina. Kina dominerer nå global bilproduksjon, og Sandven uttrykker større tillit til kinesisk kvalitet sammenlignet med amerikansk.
4 måneder siden
Solcelleselskapet Norsun gikk konkurs, og 60 ansatte i Årdal mistet jobben. MDG og SV ønsker å redde selskapet med statlig støtte, og frykter at grønn industri i Europa skal bli utkonkurrert av Kina. Regjeringen er skeptisk til et globalt subsidiekappløp og mener privat kapital må lede an. Norsun satser nå på å bygge en fabrikk i USA, hvor det er støtteordninger for grønn industri og handelshindringer mot Kina. Konsernsjefen i Norsun mener at europeiske handelsbarrierer er nødvendig for å konkurrere med Kina. Flere grønne industrier i Norge sliter med sterk kinesisk konkurranse.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer Kinas ledende rolle i det grønne skiftet, i kontrast til Vestens avtagende fart. Kina har investert tungt i fornybar energi, batteriproduksjon og elbiler, og bruker dette som et middel for å styrke sin økonomiske og politiske posisjon. Landet dominerer også markedet for viktige mineraler. Vestlige land uttrykker bekymring for Kinas økende innflytelse og manglende fokus på sikkerhetspolitikk i den norske debatten. Artikkelen understreker viktigheten av å skille mellom reell grønn utvikling og subsidiert virksomhet.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Europas energipolitikk har gjort Kina til en dominerende aktør innen grønn teknologi. Kinas strategiske overproduksjon og statsstøtte destabiliserer markedene. EU har pådratt seg store kostnader med liten effekt på klimagassutslipp, og Tysklands Energiewende fremheves som et eksempel på feilslått politikk. Norge gjentar EUs feil ved å satse på elektrifisering uten å sikre tilstrekkelig kraftproduksjon, noe som kan føre til en negativ energibalanse. Artikkelen argumenterer for at kjernekraft er nødvendig for å møte Norges fremtidige energibehov og kritiserer dagens energidebatt for å være mangelfull og basert på feilaktige premisser.
4 måneder siden
Strømprisen i Sør-Norge vil onsdag nå rekordhøye nivåer, med en makspris på 6,29 kroner per kWh i de sørligste områdene. Gjennomsnittsprisen i landsdelen blir 3,2 kroner per kWh, mens Østlandet får en pristopp på 5,11 kroner per kWh. Årsaken til prisøkningen er lav fornybar strømproduksjon i Europa, spesielt i Tyskland, som er avhengig av import. Dette påvirker også Norge gjennom strømforbindelser til Tyskland og Danmark. Høye priser gjør dusjing og elbillading kostbart, men strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 91,25 øre for privatkunder. Hytteeiere og bedrifter må betale full pris.
2 måneder siden
Tesla opplever nedgang i salgstall i Kina, hvor salget falt med 11,5 prosent i januar, mens konkurrenten BYD hadde en vekst på 47 prosent. Nedgangen følger samme trend som i Norge og Europa. Tesla-aksjen falt også i Kina. I Tyskland stupte salget med 59 prosent, selv om det totale salget av elbiler økte. Konkurransen fra subsidierte kinesiske elbilselskaper, som lanserer mange nye modeller, bidrar til Teslas utfordringer. Tesla planlegger å lansere en rimeligere modell i 2025.