Danmarks statsminister Mette Frederiksen kunngjorde planer om å opprette et milliardfond for å ruste opp landets forsvar. Bakgrunnen er den økende bekymringen for Russlands rolle i Europa, spesielt etter at europeiske land ikke fikk delta i fredsforhandlingene om Ukraina.
Frederiksen deltok på et krisemøte i Paris med andre europeiske statsledere for å diskutere situasjonen.
Det forventes at fondet vil være på rundt 50 milliarder danske kroner, og detaljer vil bli bekreftet på en pressekonferanse.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Mette Frederiksen representerte Norden på et krisemøte i Paris, innkalt av Macron for å diskutere Europas sikkerhet og Ukraina-krigen. Macron ønsker et EU-finansiert forsvar, men Scholz er skeptisk til felles gjeldsopptak. Frederiksen understreket behovet for opprustning i Danmark og Europa, og advarte mot en våpenhvile i Ukraina som ikke ivaretar ukrainske interesser. Hun frykter Russland vil utnytte en våpenhvile til å mobilisere og angripe på nytt. Samtalene berørte også Norges rolle i et Nato uten USA, og muligheten for et militært EU-samarbeid. Frederiksen sammenlignet situasjonen med Chamberlains ettergivenhet overfor Hitler, og faren for at Trump gir Ukraina til Russland.
1 måned siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen åpner for å vurdere alle muligheter, inkludert atomvåpen, også på dansk jord. Dette kommer frem under EUs krisemøte i Brussel, preget av usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa. Frankrikes president Emmanuel Macron har åpnet for å dele landets atomvåpen med andre europeiske land. Fredriksen understreker viktigheten av atomvåpen for å avskrekke Russland og forsvare Europa. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takker for støtten fra Europa. Norge er beskyttet av NATOs atomvåpen, men tillater ikke atomvåpen på norsk jord i fredstid.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen skal representere nordiske og baltiske interesser på et hasteinnkalt toppmøte i Paris om Ukraina-støtte. Frankrikes president Emmanuel Macron har invitert ledende europeiske politikere til møtet i kjølvannet av sikkerhetskonferansen i München. Der har Ukraina vært et sentralt tema, spesielt etter signaler om mulige fredsforhandlinger fra USA. Europeiske ledere frykter at USA vil fremforhandle en avtale med Russland som er fordelaktig for USA, men som har negative konsekvenser for Ukraina og Europa.
2 måneder siden
Under et toppmøte i Oslo uttrykte Danmarks statsminister Mette Frederiksen bekymring for den sikkerhetspolitiske situasjonen, og kalte den farligere enn den kalde krigen. Hun antydet at Russland forbereder seg på konflikt utover Ukraina. Frederiksen understreket viktigheten av transatlantisk samarbeid, men oppfordret Europa til å øke sine forsvarsbudsjetter. Hun diskuterte også forholdet mellom Danmark, USA og Grønland.
1 måned siden
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, vil ikke avvise Frankrikes president Emmanuel Macrons tanker om at franske atomvåpen kan beskytte andre europeiske land. Macron har åpnet for å diskutere om Frankrikes atomvåpen kan bidra til å beskytte Europa mot russiske trusler, men understreker at Frankrike beholder kontrollen over våpnene. Bakgrunnen er økende bekymring i Europa for USAs pålitelighet som alliert. Macron har invitert europeiske forsvarssjefer, inkludert Norges, til møte i Paris for å diskutere støtte til Ukraina etter en fredsavtale, muligens gjennom utplassering av styrker. Temaene skal diskuteres på et EU-toppmøte i Brussel, sammen med europeisk opprustning og krigen i Ukraina.
2 måneder siden
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, mener Europa må ruste opp for å møte trusselen fra Russland, etter et møte om Ukraina-krigen og europeisk sikkerhet. Forskere støtter dette, og peker på behovet for å forberede seg på at USA trekker seg tilbake. Samtidig advarer Danmarks Etterretningstjeneste om økt fare for storkrig i Europa, spesielt hvis Russland tror USA ikke vil støtte NATO-land. Donald Trump har signalisert at han vil utelukke Europa fra forhandlinger om Ukraina.
2 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser ideen om en egen europeisk forsvarsstruktur utenfor Nato, og understreker at Nato er Europas forsvarsallianse. Hun mener EU kan bidra til å styrke europeisk forsvarsindustri og sikre nødvendige kapasiteter innenfor Nato-rammen. Frederiksen har nylig økt Danmarks forsvarsbudsjett betydelig, og oppfordrer til raske anskaffelser av forsvarsmateriell. Hun representerte også Norden i samtaler med USA om situasjonen i Ukraina, men ser ikke for seg en formalisert rolle for NB8 ved forhandlingsbordet. Hun peker på styrker og svakheter ved Europas samarbeid.
1 måned siden
Danmark er prinsipielt klar til å delta i en internasjonal fredsstyrke i Ukraina, ifølge utenriksminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen. Et flertall i utenrikskomiteen i Folketinget støtter dette initiativet. Storbritannia og Frankrike har tidligere antydet at de er åpne for å sende europeiske styrker til Ukraina som en del av en potensiell våpenhvileavtale. Delegater fra over 30 land skal møtes i Paris for å diskutere opprettelsen av en internasjonal fredsstyrke, med hovedmål å avskrekke Russland fra å starte nye offensiver etter en eventuell våpenhvile.
2 måneder siden
Polens statsminister Donald Tusk ber Norge og Storbritannia om å øke investeringene i felles forsvar, i forkant av et krisemøte i Paris om europeisk sikkerhet. Tusk understreker viktigheten av å være forberedt på å ta seriøse forsvarsbeslutninger. Møtet er innkalt av Frankrikes president Macron, og samler ledere fra flere europeiske land. Danmarks statsminister Mette Fredriksen representerer Norge og Norden. Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er for tidlig å diskutere norsk deltakelse i fredsbevarende styrker i Ukraina.
2 måneder siden
Etter et toppmøte i Paris om Ukraina, uttalte Danmarks statsminister Mette Frederiksen, som representerte Norge, at militær opprustning er nødvendig. Hun ser Russland som en trussel mot Europas sikkerhet. Polens statsminister Donald Tusk understreket at Ukraina må involveres i beslutninger og at NATO må stå samlet. Selv om møtet ikke resulterte i bindende avtaler, var Tusk positiv til felles synspunkter.