Til tross for omfattende israelske angrep og store tap, har Hamas igjen vist seg i Gaza etter våpenhvilen. Gruppen kontrollerer distribusjonen av nødhjelp og har politi til stede i gatene.
Hamas har også vist evne til å rekruttere nye krigere. Eksperter mener Hamas har gått tilbake til geriljataktikk og at de vil fortsette å bygge tunneler og rekruttere menn.
Israels manglende plan for tiden etter krigen kritiseres, og det fryktes at krigen kan blusse opp igjen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler situasjonen i Gaza etter Israels krig mot Hamas. Til tross for store ødeleggelser og tap, demonstrerer Hamas fortsatt tilstedeværelse og rekrutterer nye medlemmer. Etterretningsrapporter anslår at Hamas har fått like mange nye krigere som de har mistet. Hamas gjennomfører offentlige seremonier for å vise sin styrke til Israel, USA og befolkningen i Gaza. Samtidig er det interne uenigheter innad i Hamas om angrepet 7. oktober og veien videre. Eksperter mener at Hamas' fremvisning av styrke også handler om å skjule interne svakheter.
1 måned siden
Andre fase av våpenhvilen mellom Israel og Hamas er i fare, ifølge en Midtøsten-ekspert som mener Israel planlegger å gjenoppta krigen. Uenigheten sentrerer seg rundt implementeringen av en permanent våpenhvile, der Hamas krever at den opprinnelige avtalen følges, mens Israel har fått støtte fra USA for nye innspill. Israel har stanset nødhjelp til Gaza, noe Hamas fordømmer som utpressing og et brudd på folkeretten. Hjelpeorganisasjoner uttrykker sterk bekymring for at en gjenopptakelse av krigen vil ramme en allerede hardt prøvet sivilbefolkning.
1 måned siden
Israel har utvidet bakkeinvasjonen i Gaza, og kamper raser nå i nord, sentralt og sør. Det israelske militæret har bedt sivile om å evakuere områder før angrep. Hamas har gjenopptatt rakettangrep mot Israel etter våpenhvilebruddet. Europarådet kritiserer sammenbruddet av våpenhvilen og Hamas' manglende løslatelse av gisler. Israel har gjeninnført blokaden av Nord-Gaza, og USA støtter Israels militære operasjoner fullt ut.
1 måned siden
Etter et israelsk angrep mot Gaza frykter eksperter at våpenhvilen er over og at en langvarig konflikt er i emning. Israel begrunner angrepet med at Hamas ikke har løslatt israelske gisler, mens Hamas anklager Israel for brudd på våpenhvileavtalen. Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen mener Israel forbereder en bakkeinvasjon, og Hanne Eggen Røislien forventer flere angrep. Angrepet har blitt fordømt av flere land og gisselfamilier, men USA har gitt sin støtte til Israel. Donald Trump har foreslått at USA overtar Gaza og tvangsflytter palestinere, noe som vekker bekymring.
1 måned siden
Hamas' fungerende leder på Gazastripen, Khalil al-Hayya, har kunngjort at gruppen har akseptert et våpenhvileforslag fremlagt av Egypt og Qatar. Samtidig understreker Hamas at de ikke vil la seg avvæpne. Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor ved UiO, mener dette indikerer at Hamas er svekket, både militært og på grunn av økende motstand fra sivilbefolkningen i Gaza. Waage tviler på at Israel vil godta våpenhvilen, spesielt med tanke på den nylig innledede bakkeoffensiven og press fra hjemmebane. Tidligere våpenhvileavtaler har brutt sammen, og forhandlingene har vært vanskelige.
1 måned siden
Det er stor usikkerhet rundt fremtiden i Gaza idet våpenhvilen utløper uten enighet om forlengelse. Samtaler mellom Hamas og Israel i Kairo har ikke ført frem, og Hamas avviser det israelske forslaget om å forlenge første fase av våpenhvilen, mens Israel ønsker å forlenge den. En talsperson for Hamas antyder økt militær aktivitet på Gazastripen. Forhandlere forsøker å finne en løsning, men Hamas-delegasjonen har trukket seg ut av samtalene. FNs generalsekretær understreker viktigheten av å opprettholde våpenhvilen for å sikre bistand til Gaza, hvor store deler av befolkningen er drevet på flukt og mange er drept.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas skulle tre i kraft, men ble forsinket grunnet manglende liste over gisler. Israelske styrker har begynt tilbaketrekning fra Rafah, men vil fortsatt være til stede i flere områder i Gaza. Palestinere i Gaza planlegger å returnere til sine ødelagte hjem, mens mange israelere er misfornøyde med regjeringens håndtering av gislene. Flere israelske politikere har truet med å forlate regjeringen i protest mot avtalen. Store mengder nødhjelp er klare for å sendes inn i Gaza, men logistikk og tilgang er utfordrende. Våpenhvilen gir et etterlengtet pusterom for befolkningen i Gaza, men det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til varigheten av avtalen.
1 måned siden
Israel har gjenopptatt angrepene mot Gaza etter at våpenhvilen mellom Israel og Hamas utløp. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring for sivile, som han beskriver som nærmest uten beskyttelse. Palestinske helsemyndigheter melder om minst 330 drepte. Israels FN-ambassadør sier krigen ikke vil stoppe før Hamas løslater alle gislene, mens Hamas hevder at angrepene utgjør en dødsdom for gislene. Familier av gislene avviser at krigen gjenopptas for å redde gislene, og understreker at militært press setter gislene i fare.
3 måneder siden
Etter våpenhvilen mellom Israel og Hamas returnerer sivile i Gaza til massive ødeleggelser, hvor mange finner hjemmene sine i ruiner og leter etter savnede. Dødstallene fortsetter å stige, og det er et stort behov for nødhjelp. FN har sendt over 630 lastebiler med hjelp, men hjelpeorganisasjoner frykter at distribusjonen kan ta tid på grunn av sikkerhetsproblemer. Hamas sier de vil gjenoppbygge Gaza, mens FN anslår at opprydningsarbeidet kan ta 21 år og koste 1,2 milliarder dollar.
3 måneder siden
Eksperter er skeptiske til fredsforhandlingene mellom Israel og Hamas, til tross for en våpenhvile. Våpenhvilen ble forsinket grunnet manglende navneliste over gisler, noe som understreker tillitsmangelen mellom partene. Den første fasen av våpenhvilen, som innebærer løslatelse av gisler, anses som viktig, men ekspertene er bekymret for de påfølgende fredsforhandlingene. Store deler av Gaza er ødelagt, og gjenoppbygging vil kreve en politisk avtale. Det israelske samfunnets lave tillit og regjeringens radikale partnere skaper ytterligere utfordringer. Netanyahu har signalisert at våpenhvilen ikke er en fredsavtale, og forbeholder seg retten til å gjenoppta krigen.