Artikkelen tar for seg den økende prepping-trenden i Norge, der hamstring av vanndunker er et sentralt element. Stadig flere nordmenn følger prepperådene og forbereder seg på kriser, naturkatastrofer og samfunnssammenbrudd på grunn av uro og konflikter i verden.
Vann er det viktigste å lagre, og selv om vanndunker kan være utsolgt, kan man bruke rengjorte brusflasker som et alternativ. Krig og uro er en uttalt grunn til å ha et beredskapslager for en uke.
Prepping kan også bidra til å redusere angst. Artikkelen trekker frem fascinasjonen for å klare seg selv og fordelene med friluftsliv, og spår at «beredskapsvenn» kan bli et sjekketriks i fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen beskriver en økende interesse for egenberedskap i befolkningen, drevet av geopolitiske spenninger og usikkerhet knyttet til Donald Trump. Salget av beredskapsprodukter som hermetikk, vanndunker og batteridrevne radioer har økt markant. Tidligere var dette forbeholdt spesielt interesserte, men nå ser folk flest verdien av å være forberedt på kriser. Artikkelen tar også opp spørsmålet om betalingsmidler i krisesituasjoner, og fremhever viktigheten av å ha kontanter tilgjengelig. Konseptet 'beredskapsvenn', der man samarbeider med naboer, trekkes frem som en god løsning for å stå sterkere sammen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en markant økning i salget av beredskapsutstyr i Norge, hvor vanndunker leder an med opptil 1000 prosent salgsøkning hos Clas Ohlson. Biltema rapporterer også om kraftig vekst, spesielt innen vannlagring i sentrale strøk. Denne økningen tilskrives både Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) oppdaterte anbefalinger om egenberedskap, som tilsier at husholdninger bør ha forsyninger for en uke, samt økende internasjonal uro. Salget av andre beredskapsartikler som gasskjøkken og radioer har også økt betraktelig, og enkelte butikker melder om utsolgte varer.
1 måned siden
Artikkelen belyser en markant økning i folks interesse for egenberedskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rapporterer om en betydelig økning i sidevisninger på sine nettsider om egenberedskap, samtidig som «prepper»-bedriften Nødpakka AS melder om kraftig omsetningsvekst. Flere faktorer bidrar til denne utviklingen, inkludert internasjonal politisk usikkerhet, klimaendringer og et økt fokus på beredskap i offentligheten. Gründeren av Nødpakka AS forteller om en holdningsendring i samfunnet, der folk tidligere avfeide ham som konspirasjonsteoretiker. Undersøkelser fra DSB bekrefter at befolkningens egenberedskap er økende.
1 måned siden
Salget av beredskapsutstyr som vanndunker og nødradioer har økt kraftig i Norge. En undersøkelse viser at bekymringen for krig har steget fra 23% i 2023 til 29% i 2024. Både Biltema og Clas Ohlson melder om stor salgsvekst, spesielt de siste ukene. Clas Ohlson har respondert med å sende ekstra leveranser til norske butikker. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tror den urolige verdenssituasjonen er en viktig årsak til at folk ønsker å være bedre forberedt.
2 måneder siden
Salget av beredskapsutstyr som vanndunker og sveiveradioer har økt kraftig i Norge, både lokalt og nasjonalt. En lokal Clas Ohlson-butikk i Sandefjord melder om at de selger ut vanndunker så fort de får dem inn. Clas Ohlson melder om en nasjonal salgsøkning på 80 prosent i beredskapskategorien i 2024, og Biltema melder om en økning på 280 prosent i salget av vanndunker sammenlignet med fjoråret. Myndighetene anbefaler at folk er forberedt på å klare seg selv i en uke på grunn av en urolig verden.
1 måned siden
Nordmenn hamstrer beredskapsutstyr som vanndunker, gassbrennere og Jodix-tabletter, drevet av økt internasjonal spenning og myndighetenes fokus på egenberedskap. Biltema melder om at vanndunker flyr ut av varehusene, spesielt etter møtet mellom Trump og Zelenskyj. Clas Ohlson har sett en økning på 700 prosent i salget av vanndunker. Elkjøp merker også økt etterspørsel etter beredskapsprodukter, og Jula rapporterer om en betydelig økning i salget av friluftsutstyr. Nettbutikken Hekta på tur opplevde en umiddelbar økning i salget av beredskapspakker etter Trump-Zelenskyj-samtalene.
1 måned siden
Usikkerhet i Europa fører til at flere nordmenn kjøper ferdigpakkede krisebokser for å føle seg tryggere. Krisesikker.no melder om en kraftig salgsøkning, og Røde Kors har også sett en økt interesse for sine beredskapspakker. Økningen sammenfaller med en økende bekymring for den sikkerhetspolitiske situasjonen. Myndighetene oppfordrer folk til å ta egenberedskap på alvor i en urolig tid.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg viktigheten av egenberedskap i en tid preget av usikkerhet og potensielle kriser. Den viser til DSBs anbefalinger om å sikre grunnleggende behov som vann, mat og varme, og understreker at dette vil avlaste myndighetene og gjøre dem i stand til å hjelpe de mest sårbare. Artikkelen belyser også at strømbrudd er en kritisk faktor i mange krisescenarioer, og at både kommuner og enkeltpersoner bør fokusere på forebyggende tiltak. Den trekker frem at verdensbildet har endret seg fra en optimistisk periode til en mer alvorlig situasjon med klimaendringer, digital sårbarhet og økt krigsfare.
1 måned siden
En undersøkelse viser at mange nordmenn mangler viktig beredskapsutstyr. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker viktigheten av å være forberedt på krisesituasjoner, og anbefaler utstyr for å klare seg i minst tre døgn. Mange mangler kontanter, tilstrekkelig drikkevann og alternative kilder for oppvarming og matlaging. DSB har sett en økt interesse for egenberedskap, men understreker at mange må forbedre sin beredskap. Den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør egenberedskap viktigere enn noen gang.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan den økende globale uroen påvirker norske vernepliktige, som følger nyhetsbildet nøye og diskuterer situasjonen. Mange er fornøyde med tjenesten, men reflekterer over fremtidige konsekvenser. Forsvarssjefen understreker viktigheten av å støtte Ukraina og oppfordrer til å være bekymret, men ikke redd. Samtidig avdekker en fersk forsvarsanalyse ressursmangel i Forsvaret, noe de vernepliktige bekrefter. De er også klar over at Norges ressurser brukes til å hjelpe andre land i nød, noe som påvirker deres egen tjeneste.