Nyhetssaker

Mange nordmenn mangler utstyr for å møte kriser, viser undersøkelse

Dagbladet logo
Ikke glem dette

Kort oppsummert

  • Mange nordmenn mangler utstyr for å klare seg i krisesituasjoner.

En undersøkelse viser at mange nordmenn mangler viktig beredskapsutstyr. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker viktigheten av å være forberedt på krisesituasjoner, og anbefaler utstyr for å klare seg i minst tre døgn.

Mange mangler kontanter, tilstrekkelig drikkevann og alternative kilder for oppvarming og matlaging. DSB har sett en økt interesse for egenberedskap, men understreker at mange må forbedre sin beredskap.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør egenberedskap viktigere enn noen gang.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Oppsummering av dagens nyheter

Trump-politikk preger økonomi og rettsvesen

Donald Trumps andre presidentperiode har startet med den svakeste børsutviklingen på 100 dager siden 1974, preget av usikkerhet rundt hans politikk, spesielt tollsatser. Administrasjonen har stengt et omstridt smutthull for tollfri import, noe som allerede gir høyere priser for netthandlere. Samtidig fordømmer en høyesterettsdommer Trumps angrep på dommere som blokkerer hans politikk. Investorer som Warren Buffett og Oljefondssjef Nicolai Tangen uttrykker bekymring for tollkrigen, hvor sistnevnte advarer om et potensielt stort fall i fondets verdi.

Ukraina-krigens utvikling og global maktbalanse

Ukraina koblet seg fra Russlands kraftnett timer før invasjonen i 2022, en avgjørende handling for energisikkerheten. Ny etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium, noe som påvirker USAs fredsinitiativ, selv om allierte er skeptiske. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina i en felles front mot Vesten, og Nord-Korea har bekreftet å ha sendt soldater til Ukraina. Kina ruster opp sitt atomvåpenarsenal i rekordtempo, drevet av frykt for USA og som et potensielt skjold for fremtidige handlinger.

Gazas grenser stengt i to måneder

Gazas grenser har vært stengt i to måneder etter at Israel stoppet all nødhjelp 2. mars. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som desperat med mangel på mat og medisiner, og frykter en sultkatastrofe. Det rapporteres om planer fra Israel og USA om å etablere en ny organisasjon for nødhjelpsdistribusjon, men FN og menneskerettighetsgrupper frykter dette kan brukes til å kontrollere hjelpen og potensielt tvangsflytte palestinere. Hjelpeorganisasjoner krever umiddelbar åpning av grensene.

Frp splittet i surrogatispørsmålet før landsmøtet

Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken skal avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget om å tillate surrogati under strenge krav, mens partileder Sylvi Listhaug argumenterer imot, med henvisning til medisinsk risiko, barnets beste og prinsippet om at fødende kvinne er mor. Delegater på begge sider bruker sterke argumenter og personlige historier i debatten.

Helsedirektoratet varsler millionbot mot Ballinciaga

Helsedirektoratet har varslet popgruppen Ballinciaga om en potensiell bot på over 2,4 millioner kroner for ulovlig markedsføring av alkoholdrikken «Kald». Direktoratet mener reklamen på sosiale medier var rettet mot unge og brøt reklameforbudet grovt. Gruppen har slettet innlegg og endret design, men uttaler at de føler seg hatet av media og staten. De kan fortsatt bli ilagt bot for tidligere brudd.

Tysk sikkerhetstjeneste karakteriserer AfD som høyreekstremt

Den tyske sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz har offisielt karakterisert partiet Alternative für Deutschland (AfD) som et høyreekstremistisk parti. Klassifiseringen, basert på en omfattende rapport, har utløst en debatt i Tyskland om et mulig forbud mot partiet, som har hatt betydelig vekst og høy oppslutning. Et forbud er imidlertid omstridt på grunn av juridiske utfordringer og frykt for økt sympati for AfD.

Liknende artikler

DSB krever at kommunene forbedrer beredskap og bruker beredskapsrådVG logo

26 dager siden

DSB krever at kommunene forbedrer beredskap og bruker beredskapsråd

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) etterlyser bedre beredskap i landets kommuner. En fersk undersøkelse viser at mange kommuner har etablert beredskapsråd, men at få av disse brukes aktivt når kriser oppstår. DSB påpeker også mangler innenfor risiko- og sårbarhetsanalyser og krisekommunikasjon. Direktoratet understreker at jevnlig forbedring er nødvendig for å styrke samfunnets evne til å håndtere uforutsette hendelser.

Måling: Under halvparten har beredskap for en ukeNettavisen logo

3 måneder siden

Måling: Under halvparten har beredskap for en uke

En ny måling viser at 46 prosent av norske husholdninger har et beredskapslager som varer i en uke, slik myndighetene anbefaler. Eldre er best forberedt, mens unge og Oslo ligger dårligst an. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl understreker viktigheten av egenberedskap og lanserer en ny totalberedskapsmelding for å styrke Norges evne til å håndtere kriser. Anbefalingen for varighet av beredskapslager er økt fra tre til syv dager, og det anbefales 20 liter vann per person.

Få nordmenn har fullt beredskapslager hjemmeNRK logo

4 måneder siden

Få nordmenn har fullt beredskapslager hjemme

En undersøkelse viser at kun to av ti norske husstander har et fullt beredskapslager, til tross for myndighetenes kampanjer. Sju av ti har et delvis lager, mens tre av ti ikke har noe. Myndighetene anbefaler at alle skal klare seg en uke uten hjelp, og understreker viktigheten av vann. Mange har et lager uten å være klar over det, for eksempel mat og ved. Justisministeren oppfordrer til å skaffe et fullt lager og være beredskapsvenner for hverandre. En student innser at det er viktig å være forberedt på kriser.

Egenberedskap: Sikre vann, mat og varme – DSB oppfordrer til handlingNettavisen logo

1 måned siden

Egenberedskap: Sikre vann, mat og varme – DSB oppfordrer til handling

Artikkelen tar for seg viktigheten av egenberedskap i en tid preget av usikkerhet og potensielle kriser. Den viser til DSBs anbefalinger om å sikre grunnleggende behov som vann, mat og varme, og understreker at dette vil avlaste myndighetene og gjøre dem i stand til å hjelpe de mest sårbare. Artikkelen belyser også at strømbrudd er en kritisk faktor i mange krisescenarioer, og at både kommuner og enkeltpersoner bør fokusere på forebyggende tiltak. Den trekker frem at verdensbildet har endret seg fra en optimistisk periode til en mer alvorlig situasjon med klimaendringer, digital sårbarhet og økt krigsfare.

Andreas Wahl bekymret: Mener Norge har for dårlig beredskapNettavisen logo

1 måned siden

Andreas Wahl bekymret: Mener Norge har for dårlig beredskap

Fysiker og programleder Andreas Wahl mener Norge bør være bekymret for landets beredskap. I en ny NRK-serie utforsker han ulike katastrofescenarioer og konkluderer med at Norge har flere mangler, spesielt knyttet til skogbranner og solstormer. Wahl oppfordrer politikere til å ta ansvar for å styrke beredskapen, og mener folk bør ha et beredskapslager hjemme. En undersøkelse viser at under halvparten av befolkningen har dette. Han understreker viktigheten av å forberede seg på kriser for å redusere belastningen på fellesskapets ressurser.

DSB: Ta egenberedskap på alvor i en mer uforutsigbar verdenDagbladet logo

1 måned siden

DSB: Ta egenberedskap på alvor i en mer uforutsigbar verden

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) råder nordmenn til å ta egenberedskap på alvor, da verden har blitt mer uforutsigbar med cyberangrep og informasjonspåvirkning. Mange er bekymret og ønsker å forberede seg. En minstepensjonist deler sine tips om hvordan man kan bygge et rimelig beredskapslager ved å fokusere på supermat og kosttilskudd, samt å utnytte tilbud. DSB understreker at litt beredskap er bedre enn ingen, og anbefaler å bygge lager over tid eller samarbeide med andre. Mental forberedelse og gode beredskapsvenner er også viktig.

Prepping i Norge: Vanndunker rives vekk i urolige tiderVG logo

1 måned siden

Prepping i Norge: Vanndunker rives vekk i urolige tider

Artikkelen tar for seg den økende prepping-trenden i Norge, der hamstring av vanndunker er et sentralt element. Stadig flere nordmenn følger prepperådene og forbereder seg på kriser, naturkatastrofer og samfunnssammenbrudd på grunn av uro og konflikter i verden. Vann er det viktigste å lagre, og selv om vanndunker kan være utsolgt, kan man bruke rengjorte brusflasker som et alternativ. Krig og uro er en uttalt grunn til å ha et beredskapslager for en uke. Prepping kan også bidra til å redusere angst. Artikkelen trekker frem fascinasjonen for å klare seg selv og fordelene med friluftsliv, og spår at «beredskapsvenn» kan bli et sjekketriks i fremtiden.

Kraftig økning i salg av beredskapsutstyr grunnet krigsfryktTV2 logo

2 måneder siden

Kraftig økning i salg av beredskapsutstyr grunnet krigsfrykt

Salget av beredskapsutstyr som vanndunker og nødradioer har økt kraftig i Norge. En undersøkelse viser at bekymringen for krig har steget fra 23% i 2023 til 29% i 2024. Både Biltema og Clas Ohlson melder om stor salgsvekst, spesielt de siste ukene. Clas Ohlson har respondert med å sende ekstra leveranser til norske butikker. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) tror den urolige verdenssituasjonen er en viktig årsak til at folk ønsker å være bedre forberedt.

Økende bekymring: Folk hamstrer hermetikk og vurderer beredskape24 logo

1 måned siden

Økende bekymring: Folk hamstrer hermetikk og vurderer beredskap

Artikkelen beskriver en økende interesse for egenberedskap i befolkningen, drevet av geopolitiske spenninger og usikkerhet knyttet til Donald Trump. Salget av beredskapsprodukter som hermetikk, vanndunker og batteridrevne radioer har økt markant. Tidligere var dette forbeholdt spesielt interesserte, men nå ser folk flest verdien av å være forberedt på kriser. Artikkelen tar også opp spørsmålet om betalingsmidler i krisesituasjoner, og fremhever viktigheten av å ha kontanter tilgjengelig. Konseptet 'beredskapsvenn', der man samarbeider med naboer, trekkes frem som en god løsning for å stå sterkere sammen.

Eksplosiv økning i salg av beredskapsutstyr i NorgeDagbladet logo

1 måned siden

Eksplosiv økning i salg av beredskapsutstyr i Norge

Artikkelen omhandler en markant økning i salget av beredskapsutstyr i Norge, hvor vanndunker leder an med opptil 1000 prosent salgsøkning hos Clas Ohlson. Biltema rapporterer også om kraftig vekst, spesielt innen vannlagring i sentrale strøk. Denne økningen tilskrives både Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) oppdaterte anbefalinger om egenberedskap, som tilsier at husholdninger bør ha forsyninger for en uke, samt økende internasjonal uro. Salget av andre beredskapsartikler som gasskjøkken og radioer har også økt betraktelig, og enkelte butikker melder om utsolgte varer.

Sandefjord: Kraftig økning i salg av beredskapsutstyrNettavisen logo

2 måneder siden

Sandefjord: Kraftig økning i salg av beredskapsutstyr

Clas Ohlson i Sandefjord melder om en kraftig økning i salget av beredskapsutstyr, spesielt vanndunker, fyrstikker og turkjøkken. Butikksjef Erik Pedersen forteller at salget av vanndunker har økt med hele 420 prosent. Folk følger rådene fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om å være forberedt på å klare seg selv i en krise. De eldre er spesielt opptatt av å ha god beredskap. Pedersen anbefaler å samarbeide med naboer og familie, og å bruke turutstyr man allerede har, for å spare penger. Han råder også folk til å inkludere litt «kos» i beredskapslageret, som spill og sjokolade.

«Katastrofe»: Viktig for å forberede oss på kriserVG logo

1 måned siden

«Katastrofe»: Viktig for å forberede oss på kriser

NRKs nye serie «Katastrofe» utforsker ulike krisescenarioer i Norge og landets beredskap. Serien dekker temaer som solstorm, skogbranner og matmangel. Fem år etter koronapandemien argumenterer artikkelforfatteren for at serien er viktig for å forberede befolkningen på fremtidige kriser. Pandemien avdekket beredskapsmangler, og selv om serien spisser krisene, kan den øke bevisstheten og egenberedskapen. Frykt kan motivere til nødvendige grep.

Høye priser på beredskapsmat skaper bekymring for økonomisk skilleDagbladet logo

12 dager siden

Høye priser på beredskapsmat skaper bekymring for økonomisk skille

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har økt anbefalingen for beredskapslager fra tre til sju dager, noe som har ført til økte kostnader for mange familier. Firebarnsmor Michelle Leikvold opplevde et prissjokk da hun skulle kjøpe hermetikk til beredskapslageret, og frykter at de høye prisene kan skape et økonomisk skille ved kriser. DSB understreker at beredskapsmaten ikke nødvendigvis trenger å være dyrere enn vanlig mat, og anbefaler gradvis oppbygging av lageret med rimelige og holdbare matvarer. De oppfordrer også til samarbeid med naboer for å redusere kostnadene. Eksperter påpeker viktigheten av riktig oppbevaring og rotasjon av hermetikk for å sikre matens holdbarhet, noe som kan medføre ekstra kostnader over tid for økonomisk pressede familier.

Kraftig økning i interesse for egenberedskap drevet av usikkerhete24 logo

1 måned siden

Kraftig økning i interesse for egenberedskap drevet av usikkerhet

Artikkelen belyser en markant økning i folks interesse for egenberedskap. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) rapporterer om en betydelig økning i sidevisninger på sine nettsider om egenberedskap, samtidig som «prepper»-bedriften Nødpakka AS melder om kraftig omsetningsvekst. Flere faktorer bidrar til denne utviklingen, inkludert internasjonal politisk usikkerhet, klimaendringer og et økt fokus på beredskap i offentligheten. Gründeren av Nødpakka AS forteller om en holdningsendring i samfunnet, der folk tidligere avfeide ham som konspirasjonsteoretiker. Undersøkelser fra DSB bekrefter at befolkningens egenberedskap er økende.

FFI: Forsvaret mangler penger, utstyr og folk til tross for økt satsingNRK logo

2 måneder siden

FFI: Forsvaret mangler penger, utstyr og folk til tross for økt satsing

En ny rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) viser at det norske Forsvaret mangler penger, utstyr og personell til tross for økte bevilgninger. Langtidsplanen er underfinansiert med 78 milliarder kroner, og innkjøp av utstyr går for tregt. Rekruttering og å beholde personell er også en utfordring, spesielt i distriktene. FFI peker på at Kina blir en stadig større utfordrer og at Vestens motstandere knytter tettere bånd. Prioriteringene bør være å sikre tilstrekkelige lagre av missiler, ammunisjon og reservedeler. Forsvarssjefen understreker at det er viktig å støtte Ukraina og samtidig styrke det norske forsvaret.

Mange nordmenn mangler utstyr for å møte kriser, viser undersøkelse