NRKs nye serie «Katastrofe» utforsker ulike krisescenarioer i Norge og landets beredskap. Serien dekker temaer som solstorm, skogbranner og matmangel.
Fem år etter koronapandemien argumenterer artikkelforfatteren for at serien er viktig for å forberede befolkningen på fremtidige kriser. Pandemien avdekket beredskapsmangler, og selv om serien spisser krisene, kan den øke bevisstheten og egenberedskapen.
Frykt kan motivere til nødvendige grep.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Fysiker og programleder Andreas Wahl mener Norge bør være bekymret for landets beredskap. I en ny NRK-serie utforsker han ulike katastrofescenarioer og konkluderer med at Norge har flere mangler, spesielt knyttet til skogbranner og solstormer. Wahl oppfordrer politikere til å ta ansvar for å styrke beredskapen, og mener folk bør ha et beredskapslager hjemme. En undersøkelse viser at under halvparten av befolkningen har dette. Han understreker viktigheten av å forberede seg på kriser for å redusere belastningen på fellesskapets ressurser.
1 måned siden
Artikkelen omhandler ulike katastrofer som kan ramme Norge, vurdert av ekspert Cecilie Daae og programleder Andreas Wahl. Daae, tidligere direktør for DSB, frykter antibiotikaresistens mest, etterfulgt av digital krigføring og solstormer. Solstormer kan slå ut kraftnett og navigasjonssystemer, mens digital krigføring kan lamme samfunnskritiske funksjoner. Klimaendringer øker risikoen for flom og skogbrann. Et vulkanutbrudd kan føre til avlingssvikt og matmangel. Andreas Wahl er mest bekymret for skogbranner. Nordmenn frykter digital krigføring mest, ifølge en undersøkelse.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg den økende prepping-trenden i Norge, der hamstring av vanndunker er et sentralt element. Stadig flere nordmenn følger prepperådene og forbereder seg på kriser, naturkatastrofer og samfunnssammenbrudd på grunn av uro og konflikter i verden. Vann er det viktigste å lagre, og selv om vanndunker kan være utsolgt, kan man bruke rengjorte brusflasker som et alternativ. Krig og uro er en uttalt grunn til å ha et beredskapslager for en uke. Prepping kan også bidra til å redusere angst. Artikkelen trekker frem fascinasjonen for å klare seg selv og fordelene med friluftsliv, og spår at «beredskapsvenn» kan bli et sjekketriks i fremtiden.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg viktigheten av egenberedskap i en tid preget av usikkerhet og potensielle kriser. Den viser til DSBs anbefalinger om å sikre grunnleggende behov som vann, mat og varme, og understreker at dette vil avlaste myndighetene og gjøre dem i stand til å hjelpe de mest sårbare. Artikkelen belyser også at strømbrudd er en kritisk faktor i mange krisescenarioer, og at både kommuner og enkeltpersoner bør fokusere på forebyggende tiltak. Den trekker frem at verdensbildet har endret seg fra en optimistisk periode til en mer alvorlig situasjon med klimaendringer, digital sårbarhet og økt krigsfare.
1 måned siden
En undersøkelse viser at mange nordmenn mangler viktig beredskapsutstyr. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) understreker viktigheten av å være forberedt på krisesituasjoner, og anbefaler utstyr for å klare seg i minst tre døgn. Mange mangler kontanter, tilstrekkelig drikkevann og alternative kilder for oppvarming og matlaging. DSB har sett en økt interesse for egenberedskap, men understreker at mange må forbedre sin beredskap. Den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør egenberedskap viktigere enn noen gang.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må forberede seg på krig og andre kriser, og at befolkningen må øke sin utholdenhet. Regjeringen foreslår flere tiltak for å styrke beredskapen, inkludert flere tilfluktsrom, økt siviltjeneste og et eierskapsregister for eiendom. Det er også foreslått at sivile kan bli kalt ut til arbeid i krig for å støtte forsvaret. Artikkelen understreker viktigheten av øvelser for å sikre at ledelsen er forberedt på kriser, og at det er nødvendig med tydelig kommunikasjon om truslene vi står overfor.
1 måned siden
Artikkelen omhandler faren for solstormer og Norges beredskap. Magnar Gullikstad Johnsen ved Tromsø Geofysiske Observatorium overvåker solaktivitet, men gjør dette på dugnadsbasis. En kraftig solstorm kan forårsake omfattende skader på kritisk infrastruktur som strømnett og GPS. Sannsynligheten for en stor solstorm er høy, og Johnsen etterlyser en nasjonal romværvarslingstjeneste for å sikre bedre beredskap. Forskning på ionosfæren gjennom prosjektet Eiscat_3D kan bidra til bedre forståelse og varsling av solstormeffekter. Et satsingsforslag er oversendt regjeringen, men Johnsen er bekymret for manglende systematisk overvåkning.
5 timer siden
Et massivt strømbrudd rammet nylig Spania og Portugal. NRK-profil Andreas Wahl reflekterer over hendelsen og norsk beredskap.
22 dager siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) etterlyser bedre beredskap i landets kommuner. En fersk undersøkelse viser at mange kommuner har etablert beredskapsråd, men at få av disse brukes aktivt når kriser oppstår. DSB påpeker også mangler innenfor risiko- og sårbarhetsanalyser og krisekommunikasjon. Direktoratet understreker at jevnlig forbedring er nødvendig for å styrke samfunnets evne til å håndtere uforutsette hendelser.
1 måned siden
Fem år etter Norges nedstengning reflekterer sentrale ledere over håndteringen av koronapandemien. Bent Høie beskriver alvoret i minuttene før nedstengningen og viktigheten av å mobilisere befolkningen. Erna Solberg forsvarer tiltakene som nødvendige for å stoppe smitten, og Espen Nakstad mener Norge kom relativt godt ut av det innledende halvåret. Camilla Stoltenberg er uenig i tiltakene og kritiserer nedstengningen av skoler og barnehager. Lederne diskuterer lærdommer fra pandemien og hvorvidt Norge er forberedt på en ny pandemi. Solberg mener landet er bedre forberedt, men understreker at man må ta høyde for at et nytt virus kan være annerledes.