NOAS advarer Frp, Høyre og Ap mot å etablere asylsentre i tredjeland som Rwanda, og mener dette vil stride mot menneskerettighetene og er verken bærekraftig eller kostnadseffektivt. Frp har foreslått å overta Storbritannias avtale med Rwanda, mens Høyre vil utrede muligheten for asylsentre i tredjeland.
NOAS påpeker at lignende avtaler har blitt oppgitt av både Storbritannia og Israel, og mener at EU sin asylpakt er et bedre alternativ som bør styrkes. De oppfordrer norske politikere til å fokusere på FNs kvoteordning.
Frp mener derimot at retursentre i Rwanda vil være billigere og redusere antall asylsøkere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen argumenterer mot forslaget om at Norge skal sende asylsøkere til Rwanda. Rwanda kritiseres for sin svake menneskerettighetssituasjon og aggressive handlinger i nabolandet Kongo. Tidligere forsøk fra Israel og Storbritannia har vist seg å være ineffektive og svært kostbare. Forfatteren understreker at Norge har en internasjonal forpliktelse til å beskytte asylsøkere, uavhengig av integreringsutfordringer. Artikkelen konkluderer med at en svekkelse av FNs kvoteordning vil føre til økt menneskesmugling og farligere fluktruter for de som søker beskyttelse.
3 måneder siden
Fredsprisvinner Denis Mukwege kritiserer Frps forslag om et migrasjonssamarbeid med Rwanda, og mener det belønner et regime som støtter opprørsgrupper i Kongo. Mukwege, som selv er fra Kongo, påpeker at rwandiske soldater er involvert i vold og fordrivelse i hans hjemregion. Frp ønsker å sende asylsøkere til Rwanda for å få behandlet søknadene sine, men Mukwege stiller spørsmål ved Rwandas egnethet som et trygt land. Erlend Wiborg i Frp avviser kritikken og mener Rwanda er trygt, og at avtalen vil gi flyktninger en tryggere måte å søke beskyttelse. Storbritannia hadde en lignende avtale med Rwanda, men den ble skrotet etter omfattende kritikk og rettsprosesser.
3 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg varsler innstramminger i innvandringspolitikken, da hun mener dagens nivå ikke er bærekraftig. Partiet frykter økte flyktningstrømmer og vil gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. De foreslår blant annet å utrede asylsentre i tredjeland, strengere krav for familiegjenforening, og å unngå bosetting i områder med høy innvandrerandel. Solberg understreker at integreringen har sviktet og at det er en grense for hvor mange flyktninger Norge kan ta imot, selv om de anser ukrainske flyktninger som en særskilt forpliktelse. Hun avviser at forslagene er et forsøk på å demme opp for Frp, og hevder det er en del av Høyres egen politikk.
25 dager siden
Arbeiderpartiet er splittet i synet på asylmottak i utlandet, noe som skaper debatt innad i partiet. AUF og Rogaland Ap kjemper imot forslaget om å plassere asylsøkere i mottak i tredjeland, og mener dette er en skammelig retorikk fra Frp. Nestleder Tonje Brenna har vist større åpenhet for ideen, spesielt hvis det skjer gjennom en EU-avtale. Statsminister Støre er skeptisk, hovedsakelig på grunn av bekymringer for menneskerettigheter og praktisk gjennomføring. AUF-leder Gaute Skjervø mener det er usolidarisk å sette bort asylansvaret til fattigere land.
4 måneder siden
Fremskrittspartiet (Frp) advarer mot en ukritisk tilknytning til Europas energisystem, og ønsker strengere regulering av strømeksport. De er bekymret for at det europeiske systemet med mye væravhengig kraft vil føre til ustabile priser. Arbeiderpartiet vurderer å skrote to utenlandskabler til Danmark, noe som kan gi lavere strømpriser. Høyre er enig i at strømprisene er for høye, men vil ha mer kunnskap om konsekvensene før de tar stilling til fornyelse av utenlandskablene. Høyre mener Norge er tjent med kraftutveksling, men understreker behovet for mer kraftproduksjon og nettutbygging. Frp foreslår økt strømstøtte, egne prispunkter for utenlandskabler og eksportrestriksjoner for å dempe prissmitten.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er i konflikt om innvandrings- og integreringspolitikk. Frp mener Aps politikk er ineffektiv og for kostbar, og at den oppmuntrer til trygdeavhengighet fremfor arbeid. De foreslår derfor å redusere ytelser og innføre strengere krav. Ap argumenterer for at Frps forslag vil ha motsatt effekt og øke antallet innvandrere på Nav. Frp viser til at Danmark bruker betydelig mindre ressurser på integrering, samtidig som de oppnår bedre resultater i form av sysselsetting.
3 måneder siden
Fremskrittspartiet (FrP) slår alarm om det de mener er misbruk av sosialhjelp, der penger sendes ut av landet. Kristoffer Sivertsen, FrPs førstekandidat i Rogaland, foreslår å avkorte stønaden krone for krone for de som sender penger utenlands. Han mener sosialhjelp skal hjelpe folk i Norge, ikke finansiere utenlandske regimer. Sivertsen viser til SSB-tall som indikerer at en stor andel av sosialhjelpen går til innvandrere, og at det er en sammenheng mellom sosialhjelp og pengeoverføringer til utlandet. FrP ønsker å stoppe dette, og mener det går på bekostning av barn i Norge. Erlend Wiborg støtter forslaget og ser frem til en intern debatt om løsninger.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre advarer mot det han kaller «Sylvi-stoppen», og kritiserer Frps energipolitikk som lite fremtidsrettet. Han mener Frp sier nei til viktige energiløsninger som havvind, hydrogen og CO2-fangst, og heller vil satse på mer vannkraft og skogplanting. Støre anklager også Frp for å ville gi store skattekutt til de rikeste, noe han mener vil øke forskjellene. Frp-leder Sylvi Listhaug mener på sin side at Støre har doblet skatten for norske bedrifter, og vil fjerne formuesskatten. Hun kritiserer også de høye drivstoffavgiftene i Norge og peker på lavere priser i Sverige. Listhaug hevder at Høyre vil øke avgifter, mens Frp ønsker å kutte dem. Både skatt og energi ser ut til å bli sentrale temaer i den kommende valgkampen.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
2 måneder siden
Høyre-politikere Aleksander Stokkebø og Jonas Molde Hollund ønsker å skrinlegge frihandelsavtalen med Kina, og vil fremme forslaget på Høyres landsmøte. De mener Kina viser manglende respekt for internasjonal rett og menneskerettigheter, og at Norge bør unngå å gjøre seg mer sårbar ved å fordype samarbeidet. De foreslår å se til andre markeder som India og Japan. Professor Kristen Nordhaug ved OsloMet påpeker at Kina har interesse av frihandel, men at de også bryter avtaler om det gagner dem. Han mener Norge vil tape mest på en manglende frihandelsavtale.