Utenriksminister Espen Barth Eide har i et intervju med Dagens Næringsliv uttrykt sterk misnøye med Donald Trumps uttalelser om Panama-kanalen. Eide understreker at respekt for staters suverenitet er en grunnleggende pilar i det internasjonale systemet, og mener Trumps retorikk er uheldig.
Han påpeker at slike uttalelser vekker ubehagelige assosiasjoner til en mørk tid i historien. Trump uttalte mandag at han ville ta tilbake Panama-kanalen.
I tillegg til kritikken av Trump, sier Eide at han gjerne ser at Elon Musk demper seg.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over USAs utenrikspolitikk under Donald Trump, spesielt knyttet til handelskrig og Ukraina-forhandlingene. Eide mener USA «brenner opp makt» ved å true med toll og ved å tilsidesette Ukrainas interesser i fredsforhandlinger med Russland. Han påpeker at Trumps tollpolitikk vil ramme amerikanske forbrukere og global handel, og at USA bryter med tidligere Nato-konsensus om Ukraina. Eide understreker behovet for at Europa står samlet og tydelig i sin kritikk av USAs handlinger, og fremhever viktigheten av å støtte Ukraina i forhandlingene.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer USAs politikk under Donald Trump, særlig knyttet til handel og Ukraina-forhandlingene. Eide advarer mot Trumps bruk av toll, og mener det kan føre til handelskrig der amerikanske forbrukere vil betale prisen. Han påpeker også at USA bryter med tidligere enighet om at Ukraina må inkluderes i fredsforhandlingene, noe som har skapt reaksjoner fra Nato-landene. Eide understreker viktigheten av at Europa står samlet og svarer USA tydelig, men med respekt, for å oppnå best mulig effekt.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer USAs press mot Grønland, og viser til Donald Trumps ønske om å overta øya. Eide støtter statsminister Mette Frederiksens uttalelse om at presset er uakseptabelt. Bakgrunnen er Trumps gjentatte uttalelser om at USA «må ha» Grønland, samt besøk fra høytstående amerikanske representanter som Grønlands fungerende regjeringssjef mener er uønsket. Eide understreker at regjeringen står imot Trumps ønske om å overta Grønland, og legger seg tett opp mot Danmarks reaksjon.
3 måneder siden
Utenriksminister Barth Eide har kommentert Elon Musks håndbevegelser under en tale, som har skapt oppmerksomhet. Eide sier at bevegelsen vekker assosiasjoner til en grusom tid i historien, men understreker at man skal være forsiktig med å tolke for mye. Han kritiserer også Musks engasjement i europeisk politikk og ytre høyre-partier. Musk selv avviser sammenligningen med nazihilsen og kaller det for skitne triks. Musk er en viktig støttespiller for Donald Trump og var til stede under hans innsettelse.
2 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide kritiserer Donald Trumps uttalelser om Ukraina under G20-møtet i Johannesburg, og kaller dem russisk propaganda. Eide uttrykker bekymring for at Kina vil fylle tomrommet etter USA i verdenspolitikken, og understreker behovet for internasjonalt samarbeid og at Europa må ta mer ansvar. Han oppfordrer norsk næringsliv til å investere mer i utviklingsland, spesielt i Afrika, hvor han forventer stor økonomisk vekst. Eide fremhever at Norge sees som en ryddig aktør som lytter til afrikanske prioriteringer, noe som kan åpne dører for norsk næringsliv.
27 dager siden
Donald Trump har varslet omfattende tollsatser, noe som har skapt bekymring for en global handelskrig. Utenriksminister Espen Barth Eide antyder at Trumps tollpakke strider mot Natos artikkel 2, som fremmer økonomisk samarbeid mellom medlemslandene. NUPI-forsker Karsten Friis støtter Eides synspunkt og kaller Trumps handling "umusikalsk". Eide frykter at tollkrigen kan svekke verdensøkonomien og føre til resesjon, og påpeker at Norge kan rammes av EUs mottiltak. Han understreker viktigheten av å opprettholde et godt forhold til EU gjennom EØS-avtalen for å minimere negative konsekvenser.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om at USA bør overta Gazastripen og flytte palestinere, har blitt møtt med sterk kritikk fra norske politikere. MDG og SV beskriver uttalelsene som «skremmende og farlige» og mener de kan føre til økt vold. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Trumps forslag er i strid med USAs tidligere støtte til en tostatsløsning, hvor Gaza og Vestbredden inngår i en palestinsk stat. Samtidig avviser han spekulasjoner om at Jens Stoltenberg vil få en spesiell rolle i kontakt med Trump.
1 måned siden
Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen kritiserer Donald Trumps utenrikspolitikk for å være skadelig for USAs interesser og allianser. Diesen mener Trump har en forenklet forståelse av hvem som er USAs venner og fiender, og at han prioriterer handelsbalanse over demokratiske verdier og historiske allianser. Diesen uttrykker også bekymring for utviklingen i det republikanske partiet, som han mener har blitt preget av servil underdanighet til Trump. Han påpeker at Trumps oppførsel skremmer allierte og undergraver USAs globale lederskap, selv om han har lykkes med å presse Europa til å øke forsvarsbudsjettene.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer Donald Trumps nylige uttalelser om utenrikspolitikk, inkludert forslag om anneksjon av Grønland, fordrivelse av palestinere fra Gaza, og en potensiell fredsavtale mellom Russland og USA uten Ukraina. Forfatteren argumenterer for at disse uttalelsene undergraver folkeretten og sender et farlig signal til autoritære ledere globalt, og oppfordrer statsminister Støre til å ta klarere avstand. Utenriksministerens reaksjon beskrives som for svak, og det hevdes at Trumps strategi er å normalisere det uakseptable gjennom ekstreme utspill.
27 dager siden
Utenriksminister Espen Barth Eide uttrykker bekymring for at Donald Trumps varslede tollsatser kan svekke verdensøkonomien og føre til resesjon eller stagflasjon. Norge står utenfor EUs tollunion, noe som kompliserer situasjonen da EUs mottiltak også kan ramme Norge. Eide understreker viktigheten av EØS-samarbeidet for å ivareta Norges interesser og sikre tilgang til det indre markedet. Han påpeker at en nedgang i EU, spesielt i tysk bilindustri som mange norske bedrifter leverer til, vil ramme norsk industri. Eide advarer mot en omfattende handelskrig og trekker paralleller til de negative konsekvensene fra 1930-tallet, og understreker behovet for å begrense skadeomfanget.