Stortinget har vedtatt et omstridt forslag som åpner for kraftutbygging i Norges 390 vernede vassdrag. Vedtaket ble støttet av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.
Senterpartiet understreker at flomvern er avgjørende for deres støtte, og at vedtaket ikke skal tolkes som en generell åpning for økt energiproduksjon. Utbygging krever at samfunnsnytten er betydelig, for eksempel i form av flomdemping, og at miljøkonsekvensene er akseptable.
Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og lover å kjempe for hvert enkelt vernet vassdrag. Tidligere, i 2001, var det bred politisk enighet om å verne vassdragene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å åpne for kraftutbygging i Norges 390 vernede vassdrag. Et bredt flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet stemte for forslaget, med 78 representanter for og 21 mot. Utbygging kan tillates dersom samfunnsnytten, som for eksempel flomdempende effekt, vurderes som betydelig og miljøkonsekvensene anses som akseptable.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt en omstridt stortingsmelding om flom og skred, som åpner for kraftutbygging i vernede vassdrag dersom det er betydelig samfunnsnytte. Raftingselskaper i Sjoa frykter at dette kan føre til kroken på døra for deres næring, og er bekymret for konsekvensene for elva. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og mener det gir kraftselskap «blankofullmakt». Internt i Arbeiderpartiet er det uenighet om hvorvidt vedtaket svekker vassdragsvernet. Energi- og miljøkomiteen mener regulerbar kraft er viktigere for å regulere flom og hindre prishopp på strøm.
2 måneder siden
Stortinget skal stemme over et omstridt forslag om å tillate utbygging i vernede vassdrag, noe som har utløst sterk kritikk fra opposisjonen. Venstre anklager Arbeiderpartiet for å bryte tidligere løfter og for miljøødeleggelse, mens regjeringen begrunner forslaget med behovet for flom- og skredsikring kombinert med økt kraftproduksjon. Kritikere som NVE og Naturvernforbundet hevder at potensialet for kraftproduksjon er minimalt sammenlignet med de forventede naturinngrepene. Forslaget har skapt splittelse, men det er forventet at Ap, Høyre, Frp og Senterpartiet vil sikre flertall for utbygging.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å tillate kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner. Motstanderne mener vedtaket er et angrep på norsk natur, og raftingselskaper frykter for sin eksistens. Naturvernforbundet og MDG beskriver vedtaket som et tilbakeskritt for naturpolitikken. Arbeiderpartiet, som står bak forslaget, argumenterer for at dette er nødvendig for å forebygge flomskader og sikre stabil kraftforsyning. KrF trakk sin opprinnelige støtte, mens SV, Rødt og MDG fremmet alternative forslag.
2 måneder siden
Stortinget åpner for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, begrunnet med flomdemping og akseptable miljøkonsekvenser. Miljøorganisasjoner og partier som Rødt, SV, Venstre og MDG protesterer, og mener vedtaket vil svekke vassdragsvernet. Høyre avviser kritikken og mener endringen er viktig for lavere strømpriser og oppgradering av eksisterende vannkraftverk. Klima- og miljøministeren forsikrer at Arbeiderpartiet vil verne vassdragene, men Rødt mener politikere som støtter forslaget, viser udugelighet.
2 måneder siden
Stortinget har utsatt en votering om et omstridt forslag som omhandler tiltak for å forebygge flom og skred, men som potensielt kan åpne for inngrep i vernede vassdrag. Forslaget har møtt sterk motstand fra miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet og partiet Rødt, som frykter at det vil føre til en uthuling av vassdragsvernet og økte kraftutbygginger. Kristelig Folkeparti har snudd i saken, mens Fremskrittspartiet mener forslaget er nødvendig på grunn av klimaendringer og økt risiko for flom og skred. Energi- og miljøkomiteen understreker at alle eventuelle prosjekter vil kreve konsesjon, hvor miljøkonsekvensene vil bli nøye vurdert.
1 måned siden
Høyre vedtok på sitt landsmøte å åpne for utbygging av kjernekraft i Norge, forutsatt at private selskaper finansierer prosjektene. Erna Solberg støtter vedtaket og understreker viktigheten av kunnskap om kjernekraft. Samtidig stemte landsmøtet ned et forslag om å frede LoVeSe, og vil dermed konsekvensutrede med sikte på gjenåpning av Nordland VI og VII. Flere partier på Stortinget støtter en utredning av kjernekraft, inkludert Rødt og Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiet ønsker et nordisk kjernekraftsamarbeid.
16 dager siden
Et flertall i Stortinget, bestående av Høyre, Arbeiderpartiet og KrF, ønsker at NVE skal realitetsbehandle vindkraftprosjektet Davvi i Finnmark. Dette skjer etter at NVE har satt saken på vent, og Energidepartementet har avslått en klage fra utbyggerne. Stortinget skal stemme over saken 6. mai. Samtidig opprettholdes beslutningen om elektrifisering av Melkøya. NHO har tidligere kritisert NVE for manglende realitetsbehandling av Davvi, mens NVE-sjefen mener prosjektet vil skape mer konflikt enn kraftproduksjon, og viser til begrenset kapasitet i kraftnettet.
2 måneder siden
Stortinget debatterer en naturmelding som møter sterk kritikk for å være utilstrekkelig for å bevare norsk natur. Regjeringens handlingsplan for natur får motstand fra flere partier, som mener den ikke oppfyller Norges internasjonale forpliktelser om vern av natur. Et sentralt stridspunkt er regjeringens avvisning av forslag om å kartlegge grå arealer, som er områder påvirket av mennesker. Dette forslaget har bred støtte fra både kommuner, næringsliv og andre partier, da det kan bidra til å redusere nedbygging av viktig natur. Regjeringen velger å samarbeide med Frp for å få flertall for sin politikk, istedenfor å søke en bredere koalisjon.
21 dager siden
Til tross for motstand fra flere partier, ser det ikke ut til å være flertall på Stortinget for å stoppe elektrifiseringen av Melkøya. KrF snudde i saken og vektlegger nå trygghet rundt lovlig gitte konsesjoner. Rødt og SV gir ikke opp kampen og håper Frp vil støtte forslag om karbonfangst og lagring som et alternativ. Senterpartiet er kritisk til Aps støtte til elektrifiseringen, og mener det vil føre til høyere strømpriser i Finnmark. Samtidig er det enighet om å fremskynde realiseringen av nye kraftprosjekter i Finnmark innen 2030.