Stortinget har vedtatt en omstridt stortingsmelding om flom og skred, som åpner for kraftutbygging i vernede vassdrag dersom det er betydelig samfunnsnytte. Raftingselskaper i Sjoa frykter at dette kan føre til kroken på døra for deres næring, og er bekymret for konsekvensene for elva.
Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og mener det gir kraftselskap «blankofullmakt». Internt i Arbeiderpartiet er det uenighet om hvorvidt vedtaket svekker vassdragsvernet.
Energi- og miljøkomiteen mener regulerbar kraft er viktigere for å regulere flom og hindre prishopp på strøm.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et omstridt forslag som åpner for kraftutbygging i Norges 390 vernede vassdrag. Vedtaket ble støttet av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Senterpartiet understreker at flomvern er avgjørende for deres støtte, og at vedtaket ikke skal tolkes som en generell åpning for økt energiproduksjon. Utbygging krever at samfunnsnytten er betydelig, for eksempel i form av flomdemping, og at miljøkonsekvensene er akseptable. Naturvernforbundet kritiserer vedtaket og lover å kjempe for hvert enkelt vernet vassdrag. Tidligere, i 2001, var det bred politisk enighet om å verne vassdragene.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å tillate kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner. Motstanderne mener vedtaket er et angrep på norsk natur, og raftingselskaper frykter for sin eksistens. Naturvernforbundet og MDG beskriver vedtaket som et tilbakeskritt for naturpolitikken. Arbeiderpartiet, som står bak forslaget, argumenterer for at dette er nødvendig for å forebygge flomskader og sikre stabil kraftforsyning. KrF trakk sin opprinnelige støtte, mens SV, Rødt og MDG fremmet alternative forslag.
2 måneder siden
Stortinget skal stemme over et omstridt forslag om å tillate utbygging i vernede vassdrag, noe som har utløst sterk kritikk fra opposisjonen. Venstre anklager Arbeiderpartiet for å bryte tidligere løfter og for miljøødeleggelse, mens regjeringen begrunner forslaget med behovet for flom- og skredsikring kombinert med økt kraftproduksjon. Kritikere som NVE og Naturvernforbundet hevder at potensialet for kraftproduksjon er minimalt sammenlignet med de forventede naturinngrepene. Forslaget har skapt splittelse, men det er forventet at Ap, Høyre, Frp og Senterpartiet vil sikre flertall for utbygging.
2 måneder siden
Stortinget åpner for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, begrunnet med flomdemping og akseptable miljøkonsekvenser. Miljøorganisasjoner og partier som Rødt, SV, Venstre og MDG protesterer, og mener vedtaket vil svekke vassdragsvernet. Høyre avviser kritikken og mener endringen er viktig for lavere strømpriser og oppgradering av eksisterende vannkraftverk. Klima- og miljøministeren forsikrer at Arbeiderpartiet vil verne vassdragene, men Rødt mener politikere som støtter forslaget, viser udugelighet.
2 måneder siden
Stortinget har utsatt en votering om et omstridt forslag som omhandler tiltak for å forebygge flom og skred, men som potensielt kan åpne for inngrep i vernede vassdrag. Forslaget har møtt sterk motstand fra miljøorganisasjoner som Naturvernforbundet og partiet Rødt, som frykter at det vil føre til en uthuling av vassdragsvernet og økte kraftutbygginger. Kristelig Folkeparti har snudd i saken, mens Fremskrittspartiet mener forslaget er nødvendig på grunn av klimaendringer og økt risiko for flom og skred. Energi- og miljøkomiteen understreker at alle eventuelle prosjekter vil kreve konsesjon, hvor miljøkonsekvensene vil bli nøye vurdert.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å åpne for kraftutbygging i Norges 390 vernede vassdrag. Et bredt flertall bestående av Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet stemte for forslaget, med 78 representanter for og 21 mot. Utbygging kan tillates dersom samfunnsnytten, som for eksempel flomdempende effekt, vurderes som betydelig og miljøkonsekvensene anses som akseptable.
2 måneder siden
Statnett har fått tillatelse til å bygge en omstridt 420 kV-kraftlinje i Finnmark, noe som har ført til sterke reaksjoner fra reindriftsutøvere. De frykter at kraftlinjen vil legge til rette for økt vindkraftutbygging og dermed ødelegge viktige beiteområder. NVE begrunner prosjektet med at det er nødvendig for å sikre strømforsyningen og legge til rette for næringsutvikling i regionen. Kritikere påpeker at utbyggingen kan være i strid med Norges forpliktelser overfor urfolk og at den vil ha negative konsekvenser for natur og reindrift. Spesielt bekymringsfullt er det for den truede dverggåsa, og NVE har varslet tiltak for å redusere skadevirkningene.
8 dager siden
Regjeringens forslag om en fast strømpris på 40 øre per kilowattime, kalt Norgespris, møter kritikk fra NHO og flere høringsinstanser. De frykter at ordningen vil føre til dyrere strøm for næringslivet, som ikke omfattes av prisen, og dermed øke kostnadene for bedrifter. NHO-sjef Ole Erik Almlid mener Norgespris er feil svar og understreker behovet for mer kraftproduksjon og energieffektivisering i Norge. Konkurransetilsynet deler denne bekymringen og påpeker at økt forbruk blant husholdningene kan presse opp prisene for næringslivet. Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet mener derimot at Norgespris vil redusere utryggheten blant husholdningene og at tiltaket har begrenset effekt på markedet. Samtidig viser en NVE-rapport at kraftproduksjonen vil øke lite fram mot 2029, noe som bekymrer NHO med tanke på industriens behov og klimamål. Flere aktører etterlyser bedre utredning av konsekvensene av Norgespris, som ifølge forskere og næringsliv kan skape nye utfordringer for krafttilgangen og næringslivet.
2 måneder siden
Det er ny strid om elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya. Et flertall på Stortinget er skeptisk til prosjektet og vurderer å stanse det. Senterpartiet vil la dagens gasskraftverk fortsette driften, mens andre partier foreslår alternative løsninger som gasskraftverk med rensing. Equinor har allerede investert milliarder i prosjektet, og det er usikkerhet rundt kostnader og erstatningskrav dersom prosjektet endres. SV foreslår en løsning med flytende gasskraftverk i tillegg til elektrifisering. Energiministeren mener det er uklokt å snu etter at prosjektet er godkjent.
2 måneder siden
NHO reagerer kraftig på at Senterpartiet vil stanse elektrifiseringen av Melkøya, og kaller det «Tommy-ball»-politikk. Sp-leder Vedum vil heller fortsette med gasskraft, noe statsminister Støre mener er uansvarlig, da elektrifiseringen vil kutte CO₂-utslipp. Juridiske eksperter påpeker at det er vanskelig å omgjøre vedtaket. Et flertall på Stortinget er skeptisk til elektrifiseringen, mens Equinor og Offshore Norge er bekymret for signalene og etterlyser forutsigbarhet. Senterpartiet ønsker å forlenge levetiden til gasskraftverket på Melkøya og gjennomgå mulighetene for CO₂-rensing.