Regjeringen foreslår å forenkle inndragning av kjøretøy ved alvorlige trafikkbrudd, som ekstremt høy hastighet eller promillekjøring. Samferdselsministeren understreker at hensynsløs kjøring ikke aksepteres, og justisministeren påpeker at dagens straffer ikke er tilstrekkelig avskrekkende.
Forslagene inkluderer også innstramminger i reglene for mobilbruk i bil.
En arbeidsgruppe har vurdert regelendringer for å øke trafikksikkerheten, og forslagene sendes nå på høring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Regjeringen foreslår regelverksendringer for å redusere grov trafikkriminalitet, inkludert mer effektiv inndragning av kjøretøy ved alvorlige lovbrudd som råkjøring og ruskjøring. Utrykningspolitiet støtter forslaget, og viser til et stadig mer aggressivt bilmiljø hvor bøter og fengsel ikke er nok. Høyesterett har også åpnet for inndragning av kjøretøy i slike saker. Justis- og beredskapsministeren understreker at målet er å trygge norske veier, og at de ser til Danmark for å få bukt med villmannskjøring. Det er også foreslått innstramminger i reglene for bruk av mobiltelefon i bil.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår betydelige økninger i bøtesatsene for trafikkovertredelser, med en bot på 10 450 kroner for mobilbruk bak rattet. Politidirektoratet og Utrykningspolitiet er imot forslaget, og mener dagens satser er tilstrekkelig avskrekkende. De argumenterer for at det er viktigere å øke risikoen for å bli tatt enn å øke bøtesatsene ytterligere. Norsk Lastebileier-Forbund er også kritisk, og påpeker at de nye satsene vil ramme unge og yrkessjåfører spesielt hardt. Samferdselsdepartementet forsvarer forslaget med at bøtesatsene må justeres for å opprettholde sin forebyggende effekt over tid.
24 dager siden
Samferdselsdepartementet har sendt et forslag på høring om totalforbud mot å holde mobiltelefon i bil under kjøring, med mindre den er fastmontert. Utrykningspolitiet støtter forslaget, da de mener det vil forenkle håndhevingen av reglene. Undersøkelser viser at uoppmerksomhet i trafikken, inkludert ulovlig mobilbruk, er en betydelig sikkerhetsrisiko og en direkte årsak til dødsulykker. Forslaget åpner for et unntak der førere skal kunne styre musikk fra mobilen med et begrenset antall tastetrykk.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å øke bøtesatsene for trafikkovertredelser, som mobilbruk og kjøring på rødt lys, til 10.450 kroner. Dette gjøres for å holde tritt med prisveksten. Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale, som selv har fått fartsbot, har vært med på å øke satsene. Politiet er uenige og mener satsene er høye nok. En rapport fra Transportøkonomisk institutt viser at økte bøter har mindre effekt på trafikksikkerheten enn økt politikontroll. Statssekretær Tom Kalsås mener likevel at justering av bøtesatsene er nødvendig for å opprettholde den forebyggende effekten.
24 dager siden
Samferdselsdepartementet har sendt et forslag på høring om et totalforbud mot å holde mobiltelefonen under bilkjøring. Forslaget innebærer at sjåfører ikke kan berøre telefonen med mindre den er fastmontert, og selv da er bruken begrenset til noen få tastetrykk for eksempelvis musikk eller samtaler. Utrykningspolitiet støtter forslaget, fordi de mener det vil gjøre det lettere å håndheve reglene og øke trafikksikkerheten. Selv om forslaget åpner for musikkavspilling, vil bruk av underholdningsapper som Snapchat og Facebook være forbudt under kjøring. Arbeidsgruppen har ikke vurdert reguleringer av bilens integrerte skjermer, kun håndholdt mobil.
2 måneder siden
Regjeringen foreslår å forby varsling av trafikkontroller via apper og annet utstyr, med begrunnelsen at det øker risikoen for utrygge veier. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener slik varsling undergraver hensikten med kontrollene, spesielt knyttet til ruskjøring og høy fart. Lovforslaget er sendt ut på høring med mål om vedtak før sommeren. Safedrive, en norsk aktør i markedet, argumenterer for at de bidrar positivt til trafikksikkerheten ved å varsle om farer som dyr og hindringer, og at de aktivt jobber for å unngå varsling av ruskontroller. Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kritiserer forbudet og mener regjeringen burde samarbeide med Safedrive.
2 måneder siden
Regjeringen har kunngjort et lovforslag om å forby apper og systemer som varsler om trafikkontroller. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener slike varslinger undergraver hensikten med trafikkontroller, som er å redusere risikoatferd som høy fart, rus og uoppmerksomhet i trafikken, og bidrar til å gjøre veiene mer utrygge. Lovforslaget vil bli sendt ut på høring i fire uker, og regjeringen håper Stortinget kan vedta loven før sommeren.
3 måneder siden
Samferdselsdepartementet foreslår nok en økning i trafikkbøter, noe som vil føre til at bøter for mobilbruk, kjøring på rødt lys og for kort avstand til bilen foran øker til 10 450 kroner. Dette kommer etter to tidligere økninger de siste årene. Politidirektoratet protesterer mot forslaget og mener bøtene nå er høye nok, og at økt kontroll er et bedre virkemiddel. De frykter også at høye bøter rammer de med dårlig råd hardest. Samferdselsdepartementet forsvarer forslaget med at bøtenes forebyggende effekt reduseres over tid hvis satsene ikke justeres i takt med prisstigningen.
1 måned siden
Regjeringen øker flere trafikkbøter, inkludert boten for mobilbruk i bil, noe som møter kritikk fra politiet og NAF. Kritikere mener økningen er for liten og at hyppigere politikontroller er et mer effektivt tiltak. Unge sjåfører tror økningen kan ha en viss effekt, men er enige i at hyppige kontroller er viktigere. Regjeringen forsvarer økningen med at bøtenes forebyggende effekt reduseres over tid hvis satsene ikke justeres etter prisutviklingen.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å øke trafikkbøtene i år, etter betydelige økninger i 2023 og 2024. Dette begrunnes med behovet for å opprettholde bøtenes forebyggende effekt i takt med prisveksten. Forslaget møter imidlertid motstand fra politiet, som mener bøtesatsene allerede er høye nok. Politidirektoratet og UP argumenterer for at det er viktigere å øke risikoen for å bli tatt enn å øke bøtesatsene ytterligere. Samferdselsdepartementet står fast på at jevnlig justering er nødvendig for å sikre at bøtene fortsatt har en avskrekkende virkning.