Freddy Varnås, talsperson for Essensiell Tremor-foreningen, kritiserer norske helsemyndigheter for å ikke godkjenne en ny behandlingsmetode (MRgFUS) for essensiell tremor, en sykdom som rammer rundt 50 000 nordmenn. Han har solgt huset sitt for å finansiere behandlingen i utlandet, da Norge ikke tilbyr den.
Varnås mener norske myndigheter er for trege og at dette fører til unødvendig lidelse for mange. Han har tatt saken opp med Stortingets helsekomité, som erkjenner at saksbehandlingstiden er lang, men viser til nødvendig dokumentasjon og prisforhandlinger.
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) jobber med en metodevurdering, men en endelig avgjørelse er ikke ventet før i 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at ventetiden for helsehjelp har økt med nesten tre uker siden Støre-regjeringen overtok, med 260.000 personer i helsekø. Fire av ti nordmenn er bekymret for helsetjenesten. Høyre kritiserer regjeringens politikk for å skape en todelt helsetjeneste der de med ressurser kan kjøpe seg raskere behandling. De foreslår å styrke sykehusøkonomien med 1,2 milliarder og øremerke 0,5 milliarder til kjøp av privat kapasitet. Høyre fremhever også at det nye sykehuset i Drammen, som åpner i 2025, er et resultat av deres initiativ.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i antall klager på helsevesenet, der Hege Thoresen er et eksempel på en pasient som kjemper for sine rettigheter. Statsforvalterne har opplevd en økning på nesten 50 prosent i klager sammenlignet med 2022, noe som fører til lange ventetider for mange. Fylkeslege Kristin Cotta Schønberg påpeker at økonomiske nedskjæringer kan være en årsak. Samtidig er det store regionale forskjeller i antall klager og saksbehandlingstid. Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik uttrykker bekymring over de lange ventetidene, mens flere statsforvaltere etterlyser økte ressurser for å sikre rettssikkerheten til pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet sier de tar situasjonen på alvor.
2 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre kunngjør en nedgang i ventetiden for godkjenning av nye medisiner i Norge. Saksbehandlingstiden er redusert med nesten 20 prosent, takket være mer effektive prosesser i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og Beslutningsforum. Legemiddelindustrien (LMI) er delvis positiv, men understreker at pasienter fortsatt venter for lenge. LMI mener at Norge krever for lave priser, noe som fører til forsinkelser, og kritiserer også beregningen av saksbehandlingstiden, da de mener urimelig mye tid blir ført på selskapene.
4 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) anklager Erna Solbergs regjering for å ha underfinansiert sykehusene, noe han mener har ført til dagens helsekøer. Vestre hevder at sykehusenes økonomiske handlingsrom økte betydelig mer under Støre-regjeringen enn under Solberg. Han kritiserer Solbergs «spareblusspolitikk» og mener den er årsaken til lange ventetider. Vestre understreker at regjeringen nå prioriterer helse og jobber med å redusere byråkrati i sykehusene. Han viser til at ventetiden er redusert og færre venter på helsehjelp, men innrømmer at det fortsatt er en lang vei å gå. Vestre har som mål å få ventetidene ned på 2019-nivå innen utgangen av 2025.
1 måned siden
En TV 2-undersøkelse avslører at flere helsetiltak for barn og unge med rus- og psykiatriutfordringer fortsatt mangler, til tross for tidligere løfter fra regjeringen. Dette inkluderer manglende psykiatriteam i barnevernsinstitusjoner, treg satsing på heldøgnsplasser og helgestengte klinikker. Høyres Tone Trøen kritiserer regjeringen for manglende handling og bringer saken til Stortinget. Helseminister Jan Christian Vestre forsvarer seg med at helseregionene jobber med å implementere tiltakene, og takker samtidig en mor som har engasjert seg i saken. Utvalgsleder Erik Stene påpekte tidligere at manglende handling ville føre til flere dødsfall, noe som har vist seg å stemme.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
2 måneder siden
Navs støtteordning for aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år ble tømt etter kun seks dager i 2025. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) kritiserer ordningen for å være underfinansiert og mener politikere viser dobbeltmoral. Ingrid Thunem, en tidligere landslagssvømmer, fikk støtte til et treningsapparat som har redusert hennes sykefravær og forbedret livskvaliteten. Hun påpeker at det er dårlig samfunnsøkonomi at folk som kan jobbe blir sykemeldt på grunn av manglende hjelpemidler. FFO mener bevilgningen er langt unna det som trengs, og etterlyser handling fra politikerne. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil vurdere ordningen, men FFO mener eneste løsning er å øke potten betraktelig.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
3 måneder siden
SV kritiserer regjeringen for å somle med å innfri løfter til funksjonshemmede, noe som ifølge partiet fører til at mange står utenfor arbeidslivet. FFO støtter kritikken og påpeker at manglende handling kan koste samfunnet store summer. Kritikken går på at regjeringen trenerer lovendringer og konkrete tiltak, og at FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) fortsatt ikke er inkorporert i norsk lov. Regjeringen sier at arbeidet tar tid, men lover å jobbe videre med sakene. FFO er utålmodig og forventer konkrete lovforslag fra regjeringen før påske.