Forsvarsminister Tore O. Sandvik deltar på et NATO-toppmøte i Brussel for å diskutere våpenstøtte til Ukraina.
Sandvik skal ha et bilateralt møte med USAs nye forsvarsminister Pete Hegseth, som nylig ble godkjent etter en kontroversiell høring preget av beskyldninger om seksuelle overgrep og alkoholmisbruk. Hegseth har norske aner og har uttalt seg om sin stolthet over sin skandinaviske bakgrunn.
Møtet i Brussel vil fokusere på Ukraina-krigen, og forsvarsministrene reiser deretter videre til München Security Conference for å diskutere en mulig fredsplan. Kilder antyder at det neppe kommer en fullstendig fredsplan, men heller elementer av en slik plan.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
De ferske forsvarsministrene fra Norge og USA, Tore O. Sandvik og Pete Hegseth, møttes i Nato-hovedkvarteret i Brussel. Begge ministrene har tilknytning til Trøndelag; Sandvik er fra Trondheim, mens Hegseths tippoldefar emigrerte fra Stjørdal. Møtet fant sted i forkant av et kontaktmøte om Ukraina, der Hegseth uttalte at det ikke er realistisk å bringe tilbake Ukrainas grenser slik de var før 2014. Innholdet i samtalene mellom Sandvik og Hegseth er ikke offentliggjort.
2 måneder siden
Under Natos forsvarsministermøte i Brussel ble Donald Trumps planer om samtaler med Putin om Ukraina møtt med skepsis. Flere land insisterer på at Ukraina må inkluderes i forhandlingene. Storbritannias forsvarsminister understreker at Ukrainas stemme må stå sentralt, mens Tyskland beklager USAs innrømmelser til Putin. Norge fremhever Europas rolle og at Ukraina skal bestemme betingelsene. Ine Eriksen Søreide (H) er skeptisk til planene og understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred.
2 måneder siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth, med norske aner, deltok nylig på et Nato-møte der han understreket viktigheten av alliansen og oppfordret europeiske partnere til å bidra mer til egen sikkerhet. Han avviste påstander om at president Trump er for ettergivende overfor Putin, og insisterte på at styrke er det eneste språket Putin forstår. Hegseth bekreftet også at Trump ønsker forhandlinger med både Putin og Zelenskyj for å finne en løsning på konflikten i Ukraina. Under et møte med den norske forsvarsministeren Tore O. Sandvik ble Hegseth invitert til Norge, en invitasjon han aksepterte.
2 måneder siden
Flere Nato-kilder betviler ryktene om at USA vil presentere en fredsplan for Ukraina under sikkerhetskonferansen i München. Kilder påpeker at det ikke finnes tegn på at Putin er klar til å forhandle, selv om Trump har hevdet å ha diskutert saken med den russiske presidenten. Ukraina er et sentralt tema på Natos forsvarsministermøte, hvor det legges vekt på å opprettholde støtten til landet. Samtidig forventes det at USA vil oppfordre Europa til å ta en større økonomisk byrde. USAs utsending skal reise rundt i Europa for å samle informasjon og jobbe videre med en plan for Ukraina.
26 dager siden
Natos utenriksministermøte i Brussel er preget av usikkerhet knyttet til USAs linje under ledelse av utenriksminister Marco Rubio. Sentrale spørsmål er USAs forventninger til europeisk forsvarssatsing, utviklingen i Ukraina-krigen og hvorvidt USA vil redusere sin militære tilstedeværelse i Europa. Trump har tidligere antydet at europeiske land må øke sine forsvarsbudsjetter betydelig, og dette forventes å bli et tema. Møtet skal også forberede sommerens Nato-toppmøte i Haag, hvor et nytt mål for forsvarsbudsjetter skal diskuteres, da det nåværende toprosentmålet anses som utilstrekkelig.
2 måneder siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik bekrefter at det kommer motstridende signaler fra USA om sikkerhetsgarantien gjennom Nato. Samtidig understreker han at regjeringen velger å stole på at garantien fortsatt gjelder. USAs forsvarsminister har forsikret om USAs forpliktelser i Europa, men antyder samtidig at den amerikanske sikkerhetsgarantien ikke vil vare evig. Sandvik sier Norge vil følge vedtatt forsvarsplan, som inkluderer raskere vekst i forsvaret, og at Norge tar ansvar for egne havområder og bidrar til NATOs kapasitet. Han opplevde at USA lyttet til Europa i spørsmål om Ukrainas fremtid.
2 måneder siden
Flere NATO-land krever at Ukraina deltar i fredsforhandlingene mellom Donald Trump og Vladimir Putin om Ukraina. Dette kommer etter at Trump og Putin planlegger å møtes i Saudi-Arabia for å diskutere en fredsavtale. USAs forsvarsminister, Pete Hegseth, har presentert vilkår som Ukraina tidligere har avvist, som at Ukraina må akseptere å avstå territorium og at NATO-medlemskap ikke kan inngå i en fredsavtale. Flere NATO-ministre, inkludert den norske utenriksministeren, understreker at Ukraina må være sentral i forhandlingene for å sikre en varig og akseptabel løsning.
1 måned siden
USAs forsvarsminister Pete Hegseth skal ha tatt med kona Jennifer Hegseth på to møter med utenlandske forsvarsledere, ifølge Wall Street Journal. Møtene inkluderte diskusjoner om sensitiv informasjon, blant annet et møte med Ukraine Defense Contact Group. Flere deltakere skal ha reagert med overraskelse, og det er uklart om hennes tilstedeværelse påvirket innholdet i samtalene. Pentagon har ikke kommentert om hun har sikkerhetsklarering. Saken kommer etter kritikk mot Hegseth i forbindelse med en tidligere hendelse der sensitiv militær informasjon ble delt i en chattegruppe.
2 måneder siden
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar på Sikkerhetskonferansen i München, der en mulig fredsavtale mellom Ukraina og Russland ventes diskutert. Kristoffersen understreker at Ukraina selv må utforme en slik avtale. Han kommenterer USAs president Donald Trumps telefonsamtale med Vladimir Putin, og fremhever viktigheten av dialog, men poengterer at Ukraina må være en del av løsningen. Kristoffersen bekrefter Norges støtte til Ukraina med 22,5 milliarder kroner i år, og støtter USAs oppfordring om at Europa tar større ansvar for egen sikkerhet.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på sikkerhetskonferansen i München, hvor han møtte Ukrainas president Zelenskyj og representanter fra USA. Støre understreker at Norge og Nato støtter Ukraina fullt ut, og at Ukraina selv må definere en akseptabel fredsløsning. Han tror ikke fredsforhandlinger er nært forestående. Støre kommenterer også at den amerikanske administrasjonen sender ut signaler og at deres holdning til krigen er under utarbeidelse. Han viser til Natos erklæring om at Ukraina er på vei mot medlemskap, og at enkeltland ikke kan oppheve slike beslutninger. Støre foretrekker Nansen-programmet for å støtte Ukraina, fremfor den danske modellen.