Nyhetssaker

Dina fant 37 flått på katten – advarer mot tidlig flåttsesong

Nettavisen logo
Dina plukket 37 flått på under et døgn: – Jeg får helt «noia»

Kort oppsummert

  • Dina fant 37 flått på katten sin på under ett døgn etter en uke i Syden.

Dina Jeanette Roos oppdaget et stort antall flått på katten sin etter en ferie, og frykter for sin 14 måneder gamle datter som kan putte flåtten i munnen.

Hun advarer andre dyreeiere om å være tidlig ute med flåttmiddel.

En veterinær bekrefter at flåttsesongen er i gang tidligere enn vanlig, og anbefaler forebyggende tiltak som flåttdråper og tabletter.

Logg inn for å kommentere

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Oppsummering av dagens nyheter

USA legger frem rammeverk for Ukraina-fred

USAs president Trump skal ha blitt enig med Ukrainas president Zelenskyj om en 30-dagers våpenhvile som et første skritt mot fred, etter et møte i Vatikanet som Zelenskyj beskriver som deres beste. Samtidig tyder ny etterretning på at Russlands president Putin kan ha endret mål til å sikre erobret territorium. Trump-administrasjonen har lagt frem et rammeverk for fred som innebærer ukrainske innrømmelser, inkludert Krim, noe flere allierte er bekymret for.

Kina ruster opp atomvåpen og USA tetter tollhull

Kina gjennomfører en atomopprustning i et tempo aldri sett før, drevet av frykt for et amerikansk førsteslag, ifølge en norsk ekspert. USA anslår at Kina vil ha over 1000 kjernefysiske stridshoder innen 2030. Samtidig har Trump-administrasjonen besluttet å stenge et smutthull i tollregelverket som har tillatt tollfri import av varer under 800 dollar, noe som særlig har blitt benyttet av kinesiske netthandelsaktører som Temu og Shein.

Høy spenning mellom India og Pakistan etter angrep

Spenningen mellom India og Pakistan er svært høy etter et angrep i indisk Kashmir som drepte 26 personer. India anklager pakistanske grupper, mens Pakistan avviser dette og hevder India planlegger militære handlinger. Landene har utvekslet ild over kontrollinjen, og Pakistan har nylig testet en ballistisk rakett. USA forsøker å dempe konflikten.

Varsel om forsinkelser i forsvarssatsing på Ramsund

Et internt varsel fra Marinejegerkommandoen avdekker betydelige forsinkelser i etableringen av en ny maritim spesialavdeling ved Ramsund orlogsstasjon, med frist i 2026. Varselet peker på manglende fremdrift på flere områder. Flere stortingspartier reagerer på manglende informasjon og varsler behandling i kontrollkomiteen. Forsvarsdepartementet hevder imidlertid at etableringen ikke er forsinket.

Frp splittet om surrogati før landsmøteavgjørelse

Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om Norge skal tillate surrogati. Et flertall i partiets landsstyre støtter et forslag om å tillate det under visse betingelser, men partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og etiske prinsipper. Saken er en av de mest usikre på partiets landsmøte og avgjøres søndag.

Ytterligere to pågrepet etter trippeldrap i Uppsala

Svensk politi har pågrepet ytterligere to personer, en ungdom og en mann i 20-årene, mistenkt for medvirkning til trippeldrapet i en frisørsalong i Uppsala tirsdag. Dette bringer det totale antallet pågrepne i saken opp til seks. Tre unge personer ble drept i hendelsen.

Liknende artikler

Katt fikk 37 flått på ett døgn: Eier advarer om tidlig flåttsesongNRK logo

29 dager siden

Katt fikk 37 flått på ett døgn: Eier advarer om tidlig flåttsesong

Dina Jeanette Roos fra Råde advarer andre etter at katten hennes, Cossie, fikk et ekstremt flåttangrep. Hun plukket 37 flått av katten på under ett døgn. Veterinær Mona Johanson bekrefter at flåttsesongen er i gang tidligere enn normalt, og anbefaler reseptbelagte flåttmidler. Roos er bekymret for at datteren skal spise flått og har lagt ut et innlegg på Facebook for å advare andre i nærmiljøet om den tidlige starten på flåttsesongen.

Flåttsesongen er i gang – sjekk deg for flåttbittTV2 logo

7 dager siden

Flåttsesongen er i gang – sjekk deg for flåttbitt

Flåttsesongen er godt i gang i Norge, spesielt langs kysten opp til Helgelandskysten, ifølge biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret. Flåtten er aktiv på våren og finnes både i skog og hager, noe mange ikke er klar over. Klimaendringer gjør at sesongen blir lengre, og flere flåttrelaterte sykdomstilfeller rapporteres. Det er viktig å sjekke seg for flåttbitt, særlig i april, og være oppmerksom på symptomer som rødlig utslett eller feber som kan tyde på borreliose eller TBE. Borreliose kan behandles, mens TBE ikke har behandling, men det finnes vaksine. Kerlefsen anbefaler vaksine for personer i utsatte områder og de som ofte er ute. Salget av TBE-vaksiner har økt betydelig de siste årene, og tilgangen er god i 2024.

Mattilsynet: Salmonella påvist hos katter – smitte fra ville fuglerVG logo

2 måneder siden

Mattilsynet: Salmonella påvist hos katter – smitte fra ville fugler

Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker, med 33 påviste tilfeller i dyrehold. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Mattilsynet anbefaler god hygiene for katte- og hundeeiere, spesielt viktig for å hindre smitte til matproduserende dyr på gårder. Folkehelseinstituttet (FHI) påpeker også risikoen for salmonellasmitte fra småfugler til mennesker, særlig barn, og understreker viktigheten av håndvask.

Eksperter: Vurder flåttvaksinen nå – flåtten er allerede aktivDagbladet logo

3 timer siden

Eksperter: Vurder flåttvaksinen nå – flåtten er allerede aktiv

Flåtten er allerede aktiv i store deler av landet etter en mild vår. Eksperter oppfordrer nå folk til å vurdere vaksinering mot TBE-viruset.

Salmonella-utbrudd blant katter: Advarer om smittefare til menneskerNettavisen logo

14 dager siden

Salmonella-utbrudd blant katter: Advarer om smittefare til mennesker

En dyreklinikk i Sandviken melder om en kraftig økning i antall katter diagnostisert med salmonella. Veterinær Camilla Meltevik forklarer at den milde vinteren har ført til økt bestand av små gnagere og fugler, som smitter kattene. Hun understreker at selv om syke katter trenger kos, er god håndhygiene essensielt for å unngå smitte til mennesker, da salmonella smitter via avføring. Mattilsynet oppfordrer katteeiere til å være oppmerksomme på symptomer og følge smittevernråd for å beskytte både mennesker og produksjonsdyr.

TV 2-profil våknet med loppebitt: Mild vinter gir tidlig loppesesongTV2 logo

28 dager siden

TV 2-profil våknet med loppebitt: Mild vinter gir tidlig loppesesong

TV 2-profil Ane Rostad Stokholm og samboeren fikk panikk da de våknet med flere stikk over hele kroppen. De fryktet først veggedyr, men et skadedyrfirma konkluderte med at det var fuglelopper, sannsynligvis på grunn av hagearbeid. Den milde vinteren kan ha ført til en tidligere start på fugleloppesesongen. Selv om bittene kan klø, er fuglelopper ufarlige, da de ikke overlever lenge innendørs og ikke overfører sykdommer. Eksperter anbefaler å støvsuge for å fjerne loppene effektivt.

Mattilsynet: Salmonella påvist i flere kattehold – smitte fra ville fuglerNettavisen logo

2 måneder siden

Mattilsynet: Salmonella påvist i flere kattehold – smitte fra ville fugler

Mattilsynet advarer om økt forekomst av salmonella hos katter i flere fylker i 2025, med 33 dyrehold bekreftet smittet. Smitten antas å stamme fra ville fugler. Katter kan være smittebærere uten å vise symptomer, men typiske tegn er diaré og nedsatt matlyst. Selv om salmonella kan smitte til mennesker, er ingen tilfeller rapportert. Mattilsynet understreker viktigheten av god hygiene for dyreeiere, spesielt bønder, for å beskytte produksjonsdyr. Folkehelseinstituttet (FHI) minner også om smittefare fra småfugler, spesielt ved fuglebrett, og anbefaler grundig håndvask.

FHI advarer: Unngå katteslikking for å hindre salmonellasmitteTV2 logo

2 måneder siden

FHI advarer: Unngå katteslikking for å hindre salmonellasmitte

Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot salmonellasmitte fra katter, spesielt for utsatte grupper som barn, eldre og immunsvekkede. Smitte kan skje ved direkte kontakt, som kos, eller indirekte via avføring. Katter kan bli smittet av salmonella fra småfugl. FHI understreker viktigheten av god håndhygiene etter kontakt med katter for å forebygge smitte. Symptomer på salmonellainfeksjon inkluderer diaré, kvalme, oppkast, feber og magesmerter. I fjor var det et utbrudd hvor ti personer ble syke, men FHI har ikke oppdaget noe utbrudd i år.

Påske: Økt risiko for forgiftning hos kjæledyr – sjokolade og planter er farligVG logo

14 dager siden

Påske: Økt risiko for forgiftning hos kjæledyr – sjokolade og planter er farlig

Artikkelen omhandler forgiftning av kjæledyr i påsken, der sjokolade og giftige planter er vanlige årsaker. Tall fra 2024 viser et høyt antall forgiftningstilfeller hos hunder og katter. Veterinærer advarer mot å gi kjæledyr menneskemat og fremhever viktigheten av å være forsiktig med vårblomster, flått og hoggorm. Symptomer på forgiftning kan variere, og rask behandling er avgjørende ved forgiftning eller bitt. Artikkelen understreker også betydningen av forebyggende tiltak som flåttmiddel og å unngå områder der hoggormen trives.

Mattilsynet advarer: Salmonella smitter katter – bønder må være ekstra forsiktigeNRK logo

2 måneder siden

Mattilsynet advarer: Salmonella smitter katter – bønder må være ekstra forsiktige

Mattilsynet har slått alarm etter at flere katter i Norge er smittet av salmonella. Blant tilfellene er katten Sirius fra Moss, som ble alvorlig syk og påførte eieren veterinærutgifter på 38.000 kroner. Smittetilfeller er rapportert fra flere fylker, og Mattilsynet antar at det finnes mørketall. Smitten skjer ofte via kontakt med ville fugler, og symptomene inkluderer diaré og nedsatt appetitt. Katte- og hundeeiere rådes til å vaske utstyr godt, og bønder bør hindre katter og fugler adgang til fjøs og fôrlager. Bondelagslederen understreker at smittevern er viktig.

Hundrevis av kjæledyr bitt av hoggorm årlig: Tid er avgjørendeNettavisen logo

57 minutter siden

Hundrevis av kjæledyr bitt av hoggorm årlig: Tid er avgjørende

Hoggormbitt utgjør en betydelig risiko for kjæledyr i Norge. Forsikringsselskapet Tryg rapporterer om hundrevis av saker årlig og understreker viktigheten av rask handling.

Hundrevis av kjæledyr bitt av hoggorm: Tryg advarer om fare og kostnaderVG logo

58 minutter siden

Hundrevis av kjæledyr bitt av hoggorm: Tryg advarer om fare og kostnader

Hundrevis av hunder og katter blir årlig bitt av hoggorm i Norge. Forsikringsselskapet Tryg rapporterer om mange saker og høye kostnader knyttet til dette.

Veterinærforeningen vil ID-merke alle katter i Norge grunnet fugleinfluensaNettavisen logo

2 måneder siden

Veterinærforeningen vil ID-merke alle katter i Norge grunnet fugleinfluensa

Veterinærforeningen tar til orde for obligatorisk ID-merking av alle katter i Norge, grunnet bekymring for spredning av fugleinfluensa. De mener ID-merking vil lette sporing og overvåking av smitte, samt ansvarliggjøre katteeiere. Fugleinfluensa er påvist hos flere dyrearter, inkludert rovdyr, og i fjor ble det oppdaget tilfeller hos katter i USA. Uten ID-merking frykter Veterinærforeningen at det vil bli vanskelig å kontrollere et eventuelt utbrudd. Rundt 75 prosent av katteeiere i Norge har allerede ID-merket katten sin.

Rekordmange borreliose-tilfeller: Mann måtte sy igjen øynene etter flåttbittNRK logo

2 måneder siden

Rekordmange borreliose-tilfeller: Mann måtte sy igjen øynene etter flåttbitt

Artikkelen omhandler en økning i borreliose-tilfeller i Norge, med rekord i 2024. Per Johnny Voldseth fra Møre og Romsdal fikk alvorlige komplikasjoner etter flåttbitt, inkludert lammelser og måtte sy igjen øynene. Flåttsenteret forklarer at klimaendringer og endret arealbruk bidrar til økningen av flått. De understreker viktigheten av å sjekke seg for flåttbitt og søke legehjelp ved symptomer, selv om de fleste blir friske.

Ekspert: Ta flåttvaksinen nå – viktigst for folk langs kystenDagbladet logo

2 måneder siden

Ekspert: Ta flåttvaksinen nå – viktigst for folk langs kysten

En ekspert anbefaler å ta flåttvaksinen nå, spesielt for de som bor i flåttrike områder langs kysten av Sør-Norge. Antall tilfeller av Lyme borreliose er økende, men selv om det ikke finnes vaksine mot denne sykdommen, kan man vaksinere seg mot skogflåttencefalitt (TBE). Klimaendringer og mer tid tilbrakt i naturen bidrar til økningen av flåttbårne sykdommer. Vaksinen bør tas på høsten for å være klar til våren, men kan også tas tidligere ved reise til risikoområder. Selv etter vaksinasjon er det viktig å sjekke for og fjerne flått.

Dina fant 37 flått på katten – advarer mot tidlig flåttsesong