Statsminister Jonas Gahr Støre tror på et økonomisk vendepunkt etter flere år med utfordringer. Han viser til lavere prisstigning, lønnsvekst og prognoser fra SSB som peker mot økt kjøpekraft og rentekutt.
Støre understreker regjeringens ansvarlige økonomiske politikk og prioritering av velferdsstaten. Han innrømmer press som partileder, men føler seg trygg i sin posisjon og ser frem til juleferie med familien.
Arbeidsledigheten er lav, og produktivitetsveksten er høyere enn forventet. Støre-regjeringen har også gjennomført flere velferdstiltak som økt barnetrygd og kutt i barnehagepriser.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykker for tredje år på rad optimisme for et økonomisk vendepunkt. Han viser til Statistisk sentralbyrås (SSB) prognoser som spår økt kjøpekraft, reallønnsvekst og rentekutt. Støre understreker regjeringens ansvarlige økonomiske politikk og velferdstiltak som årsaker til den positive utviklingen. Han erkjenner presset som partileder, men føler seg trygg i sin posisjon. Til tross for utfordringer med strømpriser og høy rente, ser han frem til juleferie med familien og mulighet for ski.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre oppsummerer 2024 som et år der økonomi har vært en sentral utfordring for mange. Han erkjenner at hverdagsøkonomien er tøff, men peker på at regjeringen har tatt grep for å lette situasjonen, inkludert lavere egenkapitalkrav for boligkjøp, økt frikortgrense og redusert inntektsskatt. Støre mener økonomien er på et vendepunkt og at arbeidsledigheten er lav. Han trekker også frem forbedringer i helsevesenet med kortere helsekøer, samt enighet om ny abortlov. Støre har fått spørsmål om sin stilling som partileder, men ønsker å fortsette, med henvisning til tillit fra partiet.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre presenterte flere tiltak for å redusere strømprisene under Arbeiderpartiets sentralstyremøte. Han varslet at momsen på nettleien skal fjernes, noe som vil gi en betydelig lettelse for husholdningene. Strømstøtten skal videreføres, og det skal innføres fastprisavtaler for å sikre stabile priser. Støre understreket også behovet for strengere regulering av strømselskaper, med standardiserte kontrakter og lovfestet makspåslag. Han kritiserte høyresidens politikk og hevdet at den vil øke forskjellene. Støre pekte på lyspunkter i økonomien, som lavere prisvekst og forventede rentekutt, og lovet bedre økonomiske tider for folk flest i 2025.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder at norsk økonomi er på vei i riktig retning, med et vendepunkt og forventet rentekutt i mars ifølge Norges Bank. Han viser til prognoser om kjøpekraftsforbedring, men erkjenner at mange opplever en annen økonomisk realitet i hverdagen. Støre understreker at situasjonen er bedre sammenlignet med andre land. Under en pressekonferanse presenterte han også regjeringens politiske leveranser, inkludert innstramminger i russetiden, økte midler til politiet og den nye abortloven.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder at nordmenn har fått bedre råd, og viser til tall fra SSB som indikerer en reallønnsvekst på 4,1% det siste året. Dette er den høyeste veksten siden 2015. Støre har gjentatte ganger uttalt at økonomien er i bedring, til tross for at Arbeiderpartiets oppslutning faller. Eksperter bekrefter at det er en reallønnsvekst, men understreker at noen grupper opplever svakere utvikling på grunn av økte mat- og leiepriser. Norges Bank har holdt styringsrenten på 4,5%, mens andre land har kuttet rentene. Det forventes nye signaler om rentebanen fra Norges Bank på torsdag, samme dag som Støre holder pressekonferanse.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum uttrykker glede over lavere prisvekst enn forventet, og mener regjeringens mål er nådd. Han understreker at lav arbeidsledighet kombinert med lav prisvekst er positivt. Økonomer forventer rentekutt i mars. Vedum påpeker at selv om det er usikkerhet i verden, er Norge i en bedre posisjon nå enn for to år siden. Han forsvarer også regjeringens pengebruk, spesielt økningen i budsjettene til sykehus, politi og forsvar. Innenlands prisvekst er nå den største driveren for inflasjon, men Vedum mener tiden for høy prisvekst er forbi.
4 måneder siden
Til tross for at regjeringen og SSB spår lysere økonomiske tider, viser en fersk undersøkelse at mange nordmenn forventer at deres egen økonomi vil forverres. SSB rapporterer om økt kjøpekraft og forventer ytterligere forbedringer i 2025, inkludert flere rentenedsettelser. Statsminister Støre hevder at et vendepunkt er nådd, men erkjenner at folks opplevelse av egen økonomi ikke samsvarer med de positive makrotallene. Forbrukernes skepsis til de økonomiske utsiktene skyldes blant annet skuffelse over manglende rentekutt i 2024, samt økte priser og ustabile strømpriser. Opinion påpeker at den psykologiske faktoren overskygger de reelle økonomiske indikatorene.
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
4 måneder siden
SSB forventer økt kjøpekraft for norske husholdninger frem mot 2027, noe som vil bidra positivt til norsk økonomi. De anslår fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Banks prognoser. Etter flere år med svak reallønnsvekst, ser det ut til at 2024 markerer et vendepunkt med høyere lønnsvekst enn prisvekst. Selv om rentene fortsatt er høye, forventes det at folk flest vil oppleve en forbedring i sin økonomiske situasjon. Husholdningenes konsum har begynt å ta seg opp etter en svak periode i 2023, noe som også bidrar til den positive økonomiske utviklingen.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker flere skattekutt for lav- og middelinntektsgrupper for å øke sysselsettingen. Han mener statsfinansene er gode og at det er rom for ytterligere skattelettelser. Regjeringen har som mål å øke andelen sysselsatte mellom 20 og 64 år til 82 prosent innen 2030. Vedum påpeker at reallønnsveksten er den høyeste på tolv år, men erkjenner at mange ikke opplever den positive utviklingen i makrotallene. Han mener nyhetsbildet har forsterket folks økonomiske uro, men understreker at de viktigste økonomiske indikatorene er på rett vei. Vedum anser at vendepunktet i økonomien kom høsten 2023, da lønningene begynte å stige mer enn prisene.