Finansminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker flere skattekutt for lav- og middelinntektsgrupper for å øke sysselsettingen. Han mener statsfinansene er gode og at det er rom for ytterligere skattelettelser.
Regjeringen har som mål å øke andelen sysselsatte mellom 20 og 64 år til 82 prosent innen 2030. Vedum påpeker at reallønnsveksten er den høyeste på tolv år, men erkjenner at mange ikke opplever den positive utviklingen i makrotallene.
Han mener nyhetsbildet har forsterket folks økonomiske uro, men understreker at de viktigste økonomiske indikatorene er på rett vei. Vedum anser at vendepunktet i økonomien kom høsten 2023, da lønningene begynte å stige mer enn prisene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum uttrykker glede over lavere prisvekst enn forventet, og mener regjeringens mål er nådd. Han understreker at lav arbeidsledighet kombinert med lav prisvekst er positivt. Økonomer forventer rentekutt i mars. Vedum påpeker at selv om det er usikkerhet i verden, er Norge i en bedre posisjon nå enn for to år siden. Han forsvarer også regjeringens pengebruk, spesielt økningen i budsjettene til sykehus, politi og forsvar. Innenlands prisvekst er nå den største driveren for inflasjon, men Vedum mener tiden for høy prisvekst er forbi.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum erkjenner at dagens tollregler skaper et problem for norske nettbutikker, spesielt i konkurranse med aktører som Temu. VOEC-ordningen tillater utenlandske nettbutikker å importere tekstiler tollfritt opp til 3000 kroner, mens norske aktører må betale 11 prosent tekstiltoll. Vedum åpner for å se på en reduksjon av tekstiltollen i statsbudsjettet for 2026. Han understreker at norsk økonomi går bra, med høy reallønnsvekst i fjor, men at det er behov for å få flere i arbeid. Regjeringen vurderer å redusere inntektsskatten for å stimulere sysselsettingen.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum avviser opposisjonens beskrivelse av norsk økonomi som negativ. Han fremhever at lønningene øker, ulikhetene minker, og bedriftenes overskudd vokser. Vedum påpeker at reallønnen hadde sin største økning på elleve år i fjor, og at pensjonistene har hatt en særlig sterk inntektsvekst. Han understreker også at investeringene i fastlandsbedriftene øker, og at inntektsulikheten har falt til det laveste nivået siden 2014. Vedum kritiserer opposisjonen for å svartmale situasjonen, og mener at regjeringen har lykkes med å redusere sosiale ulikheter. Han innrømmer at regjeringen har økt skattene med 27 milliarder, men at det også er gitt skattelettelser på inntekt.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre tror på et økonomisk vendepunkt etter flere år med utfordringer. Han viser til lavere prisstigning, lønnsvekst og prognoser fra SSB som peker mot økt kjøpekraft og rentekutt. Støre understreker regjeringens ansvarlige økonomiske politikk og prioritering av velferdsstaten. Han innrømmer press som partileder, men føler seg trygg i sin posisjon og ser frem til juleferie med familien. Arbeidsledigheten er lav, og produktivitetsveksten er høyere enn forventet. Støre-regjeringen har også gjennomført flere velferdstiltak som økt barnetrygd og kutt i barnehagepriser.
1 måned siden
Senterpartiet (Sp) lanserer skatteløfter på over 10 milliarder kroner for å øke sysselsettingen før valget. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil prioritere skattelettelser for arbeidsfolk med lave og midlere lønninger, samt avgiftslettelser som påvirker folks hverdag. Han avviser å fjerne formuesskatten, men åpner for å se på verdsettingen av driftsmidler. Vedum begrunner skattelettelsene med et økt økonomisk handlingsrom grunnet økte oljeinntekter, og mener at økt sysselsetting vil kompensere for reduserte skatteinntekter på sikt. Han understreker at det viktigste er å få flere folk i arbeid for å sikre verdiskapningen.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) signaliserer at det er rom for reallønnsvekst i det kommende lønnsoppgjøret. Han understreker at det er partene i arbeidslivet som forhandler, men mener den økonomiske situasjonen tillater at lønningene vokser mer enn prisene. Uttalelsen kom på YS sin inntektspolitiske konferanse. Både LO og YS har som mål å sikre økt kjøpekraft for sine medlemmer i årets forhandlinger. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn, og starter 14. mars med LO og YS mot NHO.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre oppsummerer 2024 som et år der økonomi har vært en sentral utfordring for mange. Han erkjenner at hverdagsøkonomien er tøff, men peker på at regjeringen har tatt grep for å lette situasjonen, inkludert lavere egenkapitalkrav for boligkjøp, økt frikortgrense og redusert inntektsskatt. Støre mener økonomien er på et vendepunkt og at arbeidsledigheten er lav. Han trekker også frem forbedringer i helsevesenet med kortere helsekøer, samt enighet om ny abortlov. Støre har fått spørsmål om sin stilling som partileder, men ønsker å fortsette, med henvisning til tillit fra partiet.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder at nordmenn har fått bedre råd, og viser til tall fra SSB som indikerer en reallønnsvekst på 4,1% det siste året. Dette er den høyeste veksten siden 2015. Støre har gjentatte ganger uttalt at økonomien er i bedring, til tross for at Arbeiderpartiets oppslutning faller. Eksperter bekrefter at det er en reallønnsvekst, men understreker at noen grupper opplever svakere utvikling på grunn av økte mat- og leiepriser. Norges Bank har holdt styringsrenten på 4,5%, mens andre land har kuttet rentene. Det forventes nye signaler om rentebanen fra Norges Bank på torsdag, samme dag som Støre holder pressekonferanse.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykker for tredje år på rad optimisme for et økonomisk vendepunkt. Han viser til Statistisk sentralbyrås (SSB) prognoser som spår økt kjøpekraft, reallønnsvekst og rentekutt. Støre understreker regjeringens ansvarlige økonomiske politikk og velferdstiltak som årsaker til den positive utviklingen. Han erkjenner presset som partileder, men føler seg trygg i sin posisjon. Til tross for utfordringer med strømpriser og høy rente, ser han frem til juleferie med familien og mulighet for ski.
4 måneder siden
Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet opplever fallende oppslutning på meningsmålingene, og partiet havner under sperregrensen i en måling. Vedum knytter dette til folks uro rundt privatøkonomi og støy rundt Arbeiderpartiet. Han uttrykker likevel tro på at Senterpartiet kan gjøre et godt valg neste høst og understreker partiets visjon om å utvikle hele Norge. Vedum kommenterer også regjeringsmakker Jonas Gahr Støres politiske krise og ser positivt på økonomiske prognoser for 2024, der lønningene forventes å stige mer enn kostnadene.