Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) signaliserer at det er rom for reallønnsvekst i det kommende lønnsoppgjøret. Han understreker at det er partene i arbeidslivet som forhandler, men mener den økonomiske situasjonen tillater at lønningene vokser mer enn prisene.
Uttalelsen kom på YS sin inntektspolitiske konferanse. Både LO og YS har som mål å sikre økt kjøpekraft for sine medlemmer i årets forhandlinger.
Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som betyr at det kun forhandles om lønn, og starter 14. mars med LO og YS mot NHO.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NHOs frontfagssjef, Harald Solberg, advarer mot høye lønnstillegg i årets mellomoppgjør, og argumenterer for at lønnsveksten må reduseres for å oppnå økonomisk balanse og lavere renter. LOs leder, Jørn Eggum, avviser dette og mener at lønnsmottakerne fortjener sin del av overskuddet i eksportindustrien etter flere år med reallønnsnedgang. Han ser frem til et godt lønnsoppgjør for sine medlemmer. Partene har brutt det direkte samarbeidet, og forhandlingene starter uten forberedende møter. Teknisk Beregningsutvalg legger frem sin rapport 14. februar, og en eventuell streik kan starte 2. april dersom partene ikke blir enige.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg kommenterte nylig de nye inflasjonstallene, som viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som førte til at flere økonomer avlyste rentekutt i mars. Duoen møtte pressen i Hønefoss, der regjeringen jobber med neste års budsjett. De understreket at budsjettet vil være stramt for å sikre en trygg økonomisk styring i urolige tider. Til tross for den avlyste rentekutten, forsikrer Støre at folk vil få bedre kjøpekraft i år og i 2026. Stoltenberg la til at lønningene nå vokser mer enn prisene, og at denne trenden forventes å fortsette.
6 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner og et lavtlønnstillegg på to kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, noe som innebærer at mange arbeidstakere vil oppleve reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft. LO og YS har lagt vekt på generelle tillegg og prioritering av lavlønn og likelønn, og Virke har imøtekommet disse kravene. Partene beskriver forhandlingene som konstruktive og ansvarlige i en tid med økonomisk usikkerhet.
2 måneder siden
Finansminister Jens Stoltenberg (Ap) åpner for å vurdere Norges Banks mandat for pengepolitikken etter spørsmål fra Rødt-leder Marie Sneve Martinussen om en evaluering hvert femte år, som anbefalt av Gjedrem-utvalget. Nåværende mandat er å holde prisveksten rundt 2 prosent og sikre høy sysselsetting. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache understreket viktigheten av et fast mandat, men ser også positivt på hyppigere gjennomganger for å unngå tvil om sentralbankens uavhengighet i rentesettingen.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder at nordmenn har fått bedre råd, og viser til tall fra SSB som indikerer en reallønnsvekst på 4,1% det siste året. Dette er den høyeste veksten siden 2015. Støre har gjentatte ganger uttalt at økonomien er i bedring, til tross for at Arbeiderpartiets oppslutning faller. Eksperter bekrefter at det er en reallønnsvekst, men understreker at noen grupper opplever svakere utvikling på grunn av økte mat- og leiepriser. Norges Bank har holdt styringsrenten på 4,5%, mens andre land har kuttet rentene. Det forventes nye signaler om rentebanen fra Norges Bank på torsdag, samme dag som Støre holder pressekonferanse.
6 dager siden
LO, YS og arbeidsgiverorganisasjonen Virke har blitt enige om en lønnsramme på 4,4 prosent i årets mellomoppgjør, som kun omhandler lønn. Partene har også avtalt et generelt kronetillegg på fem kroner. Resultatet følger frontfaget, som tidligere i år ble enige om samme ramme med NHO. LO har lagt vekt på å styrke arbeidstakernes kjøpekraft gjennom generelle tillegg, samt å prioritere lavlønn og likelønn. Prisveksten i Norge anslås til 2,7 prosent i 2025, og dette anslaget er sentralt for å vurdere om lønnsoppgjøret gir reallønnsvekst, altså økt kjøpekraft for arbeidstakerne.
3 måneder siden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum ønsker flere skattekutt for lav- og middelinntektsgrupper for å øke sysselsettingen. Han mener statsfinansene er gode og at det er rom for ytterligere skattelettelser. Regjeringen har som mål å øke andelen sysselsatte mellom 20 og 64 år til 82 prosent innen 2030. Vedum påpeker at reallønnsveksten er den høyeste på tolv år, men erkjenner at mange ikke opplever den positive utviklingen i makrotallene. Han mener nyhetsbildet har forsterket folks økonomiske uro, men understreker at de viktigste økonomiske indikatorene er på rett vei. Vedum anser at vendepunktet i økonomien kom høsten 2023, da lønningene begynte å stige mer enn prisene.
1 måned siden
NHO argumenterer for lokale lønnsforhandlinger, begrunnet i internasjonal handelsusikkerhet og forskjeller mellom bransjer. De mener dette vil sikre konkurransekraft. LO prioriterer økt kjøpekraft og rettferdig fordeling av verdiskapningen. Finansministeren anerkjenner rom for reallønnsvekst, men understreker at lønnsforhandlinger er partenes ansvar.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan det kommende lønnsoppgjøret kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger i 2025. Sjeføkonomer mener at et dyrt lønnsoppgjør kan føre til færre rentekutt, mens et moderat oppgjør kan åpne for flere. Det forventes at lønnsveksten vil overstige prisveksten i 2025, noe som gir bedre kjøpekraft for folk flest. Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger frem sine anslag for prisveksten i februar, som er et viktig grunnlag for lønnsforhandlingene. I tillegg påvirker en svak krone lønnsomheten i industrien, noe som kan føre til høyere lønnsvekst.
2 måneder siden
Teknisk beregningsutvalg (TBU) presenterer lønnsstatistikk og prisvekstanslag som grunnlag for årets lønnsforhandlinger. TBU beregner lønnsveksten for 2024, analyserer den økonomiske situasjonen og anslår prisveksten for 2025. Partene i arbeidslivet bruker disse tallene for å forhandle om lønnsvekst, med mål om reallønnsvekst. TBUs anslag for prisvekst har tidligere bommet, noe som har påvirket reallønnen. DNB Markets forventer reallønnsvekst i år, men understreker at dette kun er et anslag. TBU oppdaterer sine tall i mars før lønnsoppgjøret begynner, og årets oppgjør er et mellomoppgjør.