Elon Musk har kritisert Norge for å ha høy tillit til mediene, og oppfordrer folk til å heller lese nyheter på X. Amedia-sjef Anders Opdahl slår tilbake mot Musk og mener kritikken er grunnløs.
Opdahl mener Musk ikke forstår den nordiske samfunnsmodellen og at norske medier har høy tillit fordi de har en sterk struktur som støtter god journalistikk. Han fremhever at norske medier sikrer en bred samfunnsdebatt, i motsetning til X som handler om likes og algoritmer.
Opdahl understreker også viktigheten av redaktører for å kvalitetssikre nyheter og bygge tillit.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Elon Musk har igjen kritisert Norge i et innlegg på X. Han delte en liste som angivelig viser at Norge er landet i Europa hvor folk stoler mest på media. Musk oppfordrer sine følgere til å dele lenker til X-innlegg for å spre informasjon. Tidligere har han også kritisert norske politikere på samme plattform.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Elon Musk urettmessig anklages for å være nazist. Kritikken mot Musk startet etter at han kjøpte Twitter og utfordret etablerte maktstrukturer. Han har blitt anklaget for antisemittisme etter å ha delt et innlegg på X, og en håndgest har blitt tolket som en nazihilsen. Artikkelen avviser disse påstandene og viser til støtte fra Anti-Defamation League (ADL) og Ervin Kohn. Det hevdes at pressen presenterer et feilaktig bilde av situasjonen, og at anklagene er et forsøk på å undergrave Musks innflytelse og ytringsfrihet. Artikkelen konkluderer med at det å stemple Musk som nazist kun hjelper nynazister.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har kritisert Elon Musk for hans innblanding i politiske forhold i andre land. Støre mener at Musk, som eier av Tesla og X, må tåle kritikk for sine uttalelser, og understreker at ytringsfriheten gjelder begge veier. Støres kritikk har blitt spredt internasjonalt gjennom nyhetsbyrået Reuters. Støre uttrykker bekymring for hvordan personer med stor økonomisk makt og tilgang til sosiale medier kan påvirke valg i andre land. Han påpeker at Musk har engasjert seg i politiske debatter i Tyskland og Storbritannia. Støre understreker at demokratiet er sterkt, men at man må være oppmerksom på potensielle påvirkningsforsøk.
3 måneder siden
En analytiker hevder at Elon Musk, med støtte fra Donald Trump, fører en informasjonskrig mot EU ved å spre desinformasjon og konspirasjonsteorier. Musk og Mark Zuckerberg har posisjonert seg nær Trump i håp om støtte mot EUs nye tech-lover, som kan gi bøter i milliardklassen. EU har allerede bøtelagt Meta for brudd på personvernregler. Musk har også blandet seg inn i europeisk politikk og spredt falske nyheter. EU-kommisjonen kritiseres for å nøle med å reagere mot X, til tross for pågående granskning og bekymring for at plattformen brukes til massemanipulasjon. Flere mener EU må handle raskere og tydeligere for å forsvare demokratiet.
3 måneder siden
Professor Erika Gubrium kritiserer media for å ikke fastslå at Elon Musk gjorde en nazihilsen under Donald Trumps innsettelse. Hun mener fokuset bør ligge på *hvorfor* han gjorde det, ikke *om*. TV 2 og VG har omtalt hendelsen, men unngår å konkludere om Musks intensjoner, i tråd med presseetiske retningslinjer om nøkternhet i sensitive saker. TV 2s nyhetsredaktør understreker viktigheten av faktabasert dekning og å unngå spekulasjoner. USA-ekspert Eirik Bergesen støtter Gubriums analyse og mener Musks handlinger er strategiske. Musk selv har avvist påstandene og kalt tradisjonelle medier for propaganda.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at medier bør være mer åpne om egne feil og kontroversielle saker. VG kritiseres for å unngå debatt om en kommentators habilitet etter en jobbsøknad til Statsministerens kontor. Fredrik Solvang hylles for sin åpenhet og evne til å skape engasjerende debatter i NRK, også om seg selv. Forfatteren mener at mediers evne til selvkritikk og åpenhet er avgjørende for å opprettholde tillit og skape god journalistikk, og at gode ledere er en forutsetning for dette.
1 måned siden
Amedia-konsernsjef Anders Opdahl har byttet ut sin Tesla med en kinesisk elbil, grunnet misnøye med Elon Musks oppførsel og hans syn på tradisjonelle medier. Opdahl mener Musk eksporterer et skadelig verdensbilde om «fake news» som ikke stemmer i Skandinavia. Salget av Teslaen skjedde for et år siden. Samtidig opplever Tesla aksjefall og økt konkurranse fra Kina, samt reduserte subsidier i Europa, noe som bidrar til selskapets utfordringer.
1 måned siden
Elon Musk har tatt til orde for at USA bør trekke seg ut av NATO, og mener det er meningsløst at USA betaler for Europas forsvar. Dette skjer etter at Donald Trump har sagt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke betaler nok, og tidligere har antydet at medlemslandene bør øke sine forsvarsbudsjetter betraktelig. Trumps signaler har skapt bekymring og kritikk, med advarsler om at de kan undergrave alliansens troverdighet. Samtidig har EU nylig vedtatt en kraftig opprustning.
3 måneder siden
MDG og Rødt krever at Oljefondet selger sine aksjer i Tesla på grunn av Elon Musks kontroversielle politiske engasjement og uttalelser. Oljefondet har ikke kommentert direkte på kritikken, men understreker viktigheten av dialog med ledere i selskaper de er investert i. Musk har den siste tiden fått kritikk fra flere europeiske statsledere for sine uttalelser og handlinger, inkludert støtte til ytre høyre-partier og spredning av falske nyheter. Oljefondet har tidligere hatt en dialog med Musk, men han har avvist en middagsinvitasjon fra fondet. Flere politikere mener at Musks oppførsel er problematisk for Oljefondets investering i Tesla, og at det bør vurderes opp mot det etiske regelverket. Det er også ubesvarte spørsmål om fondets forhold til Musk.
2 måneder siden
SV krever en gjennomgang av Oljefondets eierskapsdialog etter at det ble kjent at oljefondssjef Nicolai Tangen og Elon Musk utvekslet meldinger om fondets stemmegivning vedrørende Musks lønnspakke. Meldingene, som ble offentliggjort av E24, viser at Tangen og Musk diskuterte saken i juni i fjor. SV reagerer på at meldingene ikke ble offentliggjort tidligere, og vil ta saken til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. MDG er også kritisk og mener saken svekker tilliten til Tangen. Oljefondet avviser kritikken og hevder Tangen ikke har tatt initiativ til dialogen, og at de ikke tidligere er blitt spurt om de aktuelle meldingene.